Zou ik nu eens gebruik maken van ChatGPT of toch beter zelf maar aan de slag gaan. Wat we zelf doen, doen we beter. Een credo waarmee ik ben opgegroeid maar dat, geef ik toe, ook al wel wat ontgoochelingen heeft opgeleverd. Als klusjesman in huis bijvoorbeeld. En politiek? Zijn we vandaag als Vlaanderen de bakens écht aan het verzetten? Springen we vandaag slim genoeg om met onze eigen bevoegdheden? Mogen we ons daar vragen bij stellen? Alles kan beter. Een dooddoener. Maar is de tijd van verbeteren niet gepasseerd? Moet het niet vooral anders? Leve de verandering! 

En hoeveel veranderingen heb jij al in je leven doorgemaakt? En is elke verandering ook een verbetering? En mag je elke verandering nog kritisch benaderen of moet je maar gewoon meedoen om er te kunnen bij horen? Ja, ik blijf me nog steeds verbazen over hoe moeilijk we omgaan met verandering. Waarom het glas meer half leeg is dan wel half vol. De focus altijd op de problemen gericht zijn en zelden op de mogelijkheden. Zou het kunnen te maken hebben met gebrek aan verbeeldingskracht en/of inlevingsvermogen? Mee durven gaan in de denkwereld van iemand anders. Is dat meeloper zijn of ontdekkingsreiziger zijn? Het ontdekken van nieuwe en andere denkbeelden. Verschillen versterken. Toch? Iedereen die ooit in een team gesport of gewerkt heeft, weet dat dit waar is. Een goeie teamleider maakt net gebruik van die verschillen om van een team een geoliede machine te maken. Een gemeenschappelijk doel zet de neuzen in dezelfde richting. Eigen belang ondergeschikt aan groepsbelang. Start gezond leiderschap of eerlijk staatsmanschap niet veeleer bij luisteren dan bij profileren?  In tijden van hyperindividualisme ligt dit misschien wat moeilijk. Polarisering is troef en de nuance de pineut? 

Nee, je bent niet in een filosofisch tijdschrift beland hoor. Het is nog altijd UNIZO Magazine. Maar als het tegen elkaar opzetten van groepen méér begint te lonen dan het zoeken naar een compromis, hebben wij, ondernemers, de economie, de politiek kortom de maatschappij een probleem. Economie is per definitie de zoektocht naar een evenwicht tussen vraag en aanbod. Handeldrijven gaat over deals sluiten. Een compromis. En ja dàt compromis wordt steeds mooier én rijker. Maatschappelijke relevantie, duurzaamheid, circulariteit worden steeds belangrijker in onze economie. En dus ook in jullie deals. Een verandering die ook verbetering inhoudt, moeten we omarmen. We hebben naar jullie geluisterd, gingen samen op reis, hebben jullie bevraagd. Daarom dat we met UNIZO provincie Antwerpen een aanbod ontwikkelen die jullie doorheen deze verandering kan loodsen. Klankbord, opleiding, begeleiding, community en zelfs een reststromenbibliotheek zetten we in de markt. Ik ben trots dat we dit met ons team aan jullie kunnen aanbieden. Heb je hierover vragen, wij luisteren graag. Mail ons: provincie.antwerpen@unizo.be  

Carl Van Dyck
Directeur UNIZO Provincie Antwerpen

“Een verandering die ook verbetering inhoudt, moeten we omarmen.”

Nuttig voor jou