Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Besparen doe je niet door meer uit te geven
 
De verrassingen zijn de wereld nog niet uit. Vorig weekend ging de federale regering in conclaaf om een fiscale hervorming tot stand te brengen. En waarmee kwam ze maandag op de proppen? Met een pensioenhervorming! Enfin, het is te zeggen: met een aantal aanpassingen aan de pensioenregels. Zitten er goede zaken bij deze maatregelen? Zeker wel. Zo wordt de automatische stijging van de ambtenarenpensioenen bij elke verhoging van de ambtenarenlonen (de zogenaamde perequatie) fel afgezwakt en afgetopt. Dat is toch een nooit eerder geziene ingreep die – hopelijk – de aanzet vormt tot een trendbreuk. Ook het feit dat je minstens 20 jaar echt gewerkt moet hebben, vooraleer je een volwaardig pensioen kan krijgen, werd herbevestigd. Daarmee snijdt deze regering – heel terecht – in de overdaad aan gelijkgestelde periodes. Al zou het minimum aantal gewerkte jaren wat ons betreft nog een stuk hoger moeten liggen. Dat men daar tegenover voor vrouwelijke loopbanen – gelet op de historische context - een aantal bijkomende gelijkstellingen invoert, is binnen gans deze operatie zelfs verdedigbaar.
 
Is het dan toch een goede hervorming? Nee, want het is geen hervorming. Wat onze pensioenen nodig hebben, is een aanpassing die ervoor zorgt dat ze ook in de toekomst – wanneer er minder werkenden zullen zijn per gepensioneerde – betaalbaar blijven. Daarvoor moeten we minder vroeg stoppen met werken (slechts tien procent werkt tot zijn 65 jaar) en moeten we minder inactief zijn tijdens onze loopbaan (werknemers hebben gemiddeld een derde van hun loopbaan “gelijkgestelde periodes”). De maatregel om een pensioenbonus in te voeren, staat hier haaks op. Ooit bestond die trouwens al en hoopte men mensen langer te laten werken door ze daarvoor via een extraatje op het pensioen te belonen. Wel het heeft nooit gewerkt. En het zal nu evenmin werken, want men blijft de uiteindelijke pensioenleeftijd niet serieus nemen. Iemand die nu met vervroegd pensioen gaat, verliest een stukje pensioenuitkering maar heeft natuurlijk wel drie jaar langer een pensioen. Wel, wie werkt tot zijn (nu) 65ste, zal op zijn 107de beter af zijn dan wie met vervroegd pensioen gaat. Nu de bonus er is wordt het beter: wie blijft werken zal op zijn 91ste beter af zijn dan wie er drie jaar vroeger de brui aan gaf. En dat maakt deze pensioenvoorstellen voor ons onaanvaardbaar. Wie beslist om vroeger te stoppen, moet daar de verantwoordelijkheid voor nemen. Nu word je ervoor beloond. We maken ons pensioenstelsel dus niet financieel gezond, we dreigen het zelfs duurder te maken. 

Kortom: de volgende regering mag net als de twee vorige een pensioenhervorming in haar regeerakkoord inschrijven. Want we zijn er nog niet. We verliezen ondertussen wel kostbare tijd.
 
Danny 

PS Lees ook het persbericht dat we deze week hebben verspreid.