Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

De eenzame zelfstandige?

Dyzo organiseerde een event rond eenzaamheid bij zelfstandigen. Nooit gehoord van Dyzo? Deze vzw begeleidt en ondersteunt zelfstandige ondernemers in moeilijkheden. Ze doen dit met verschillende experten, maar vooral ook met vrijwilige ondernemers, die het allemaal al eens meemaakten.  UNIZO wil er zijn voor ondernemers in elke levensfase van de onderneming. Wanneer het fout loopt, werken we graag en goed samen met Dyzo.  

Op vraag van Dyzo onderzocht professor Johan Lambrecht (KULeuven Campus Brussel) eenzaamheid bij zelfstandigen. Het is een gekend fenomeen. Een ondernemer in een kmo is tegelijkertijd de eigenaar, CEO, COO, CFO, CIO en hr-manager van zijn bedrijf. Al die rollen moet hij zelf opnemen en hij moet er zelf beslissingen in nemen. De ondernemer zit dagelijks tussen de mensen, of het nu klanten, leveranciers, werknemers of familieleden zijn. Dat is het probleem niet. Voor velen is het probleem wel dat ze emotioneel eenzaam worden in de beslissingen die ze moeten nemen. En dat telt dubbel wanneer je personeel hebt. Opmerkelijk trouwens is dat de oorzaken van deze eenzaamheid bijna allemaal terug te brengen zijn tot de bedrijfsvoering zelf: de druk van de hoge taksen, de administratieve rompslomp, de evolutie van de omzet en de cashflow, de bezorgdheid om het personeel… Wat kunnen we eraan doen om ondernemers te versterken? UNIZO doet dat op verschillende manieren. Inhoudelijk willen we ondernemers versterken door goede begeleidingen aan te bieden en de correcte info die nodig is voor het bedrijf. We promoten het oprichten van een KMO Adviesraad om een ondernemer ook een echt klankbord te geven. Aan de bron bestoken we de regeringen om betere en meer eenvoudige regelgeving tot stand te brengen. Maar veel belangrijker nog is dat we ondernemers samenbrengen. Of het nu in de lokale ondernemersvereniging is, tijdens ondernemersfora, in de G100 of op het Topseminar, waar ondernemers samen komen leren ze van elkaar. Alleen een andere ondernemer begrijpt echt wat een ondernemer meemaakt. Dat wederzijds begrip versterkt ondernemers meer dan welk traject ook. Is UNIZO niet jouw beste booster voor meer mentale weerbaarheid? En als het toch misloopt, kan je steeds terecht bij de collega’s van Dyzo.   

Danny

PS Lees ook het artikel dat hierover verscheen in De Tijd.