Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Honden en kinderen

Sociale conflicten halen – zoals alle conflicten – het slechtste naar boven in de mens. Het conflict bij Delhaize is er geen uitzondering op. Maar dat het ook tot zinsverbijstering heeft geleid bij heel wat politici en beleidsmakers, heeft ons toch nog verrast. Toen Delhaize aankondigde dat het haar 128 winkels ‘in eigen beheer” ging overlaten aan zelfstandige uitbaters, konden we onze oren niet geloven. Plots werd werken voor een zelfstandige omschreven als “negentiende eeuws”. Zelfstandigen zouden hun werknemers “als honden” behandelen en een onverlaat zag plots overal “kinderarbeid” opduiken. Toppunt was bovendien dat deze uitspraken niet kwamen van bezorgde werknemers die onzeker zijn over de job die ze met liefde en toewijding uitvoeren, maar van politici en vakbondsleiders.

Dit is geen fait divers. We laten dit niet zomaar over ons gaan. Het geeft immers aan hoe sommige politici en vakbondslui naar het ondernemerschap kijken. Ik moet u niet overtuigen, maar ik herhaal het graag toch even: zelfstandige ondernemers zijn mensen die met eigen middelen en veel risico investeren in een onderneming en daardoor toegevoegde waarde creëren voor onze samenleving. Vandaag werken er niet minder dan 1,16 miljoen Belgen voor zo een ondernemer. 1,16 miljoen gezinnen kunnen rekenen op een inkomen doordat een ondernemer zich gesmeten heeft. Zelfstandigen zijn de werkpaarden van onze samenleving. Zonder hen en zonder hun durf zouden we de welvaart niet hebben die we nu kennen. Zonder hen geen verzorgings- noch welvaartsstaat.

En is het dan zoveel beter om voor een multinational te gaan werken? Bijlange niet! Wordt er soms beter betaald? Soms wel, maar zeker niet altijd. Maar als je kijkt naar arbeidsvreugde en ziekteverzuim, dan scoren zelfstandigen alvast een pak beter. In een kmo is er geen kloof meer tussen de werkgever en de werknemer. De werknemers zijn medewerkers die samen met de baas op de werkvloer staan. De lijnen zijn kort en de verhoudingen zijn menselijk. En ja, de baas zal mogelijk wat veeleisender zijn, want hij of zij weet verdomd goed waar het geld vandaan komt, maar de baas zal ook inschikkelijker zijn als een goede collega met een probleem worstelt.

Het is verdomd goed werken voor zelfstandige bazen. Zelfstandigen (weeral) gaan afschilderen als halve slavendrijvers is niet alleen beledigend maar ook gevaarlijk. Want je moet maar zo gek zijn om je nek uit te steken in een samenleving die daar geen enkel greintje respect voor zou kunnen opbrengen. Daarom reageerde UNIZO samen met de bij ons aangesloten sectorale federaties zo fors via alle soorten media. We eisen het respect op dat we verdienen. Niet meer, maar vooral ook niets minder.

Lees de Open brief namens kmo-werkgevers: 1,16 miljoen Belgen kunnen niet verkeerd zitten. #trotsekmowerkgever

We eisen het respect op dat we verdienen.

Danny Van Assche