Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Iedereen #innovatiefnemer!

Mag ik jou, beste ondernemer, eerst al eens oprecht een zeer gelukkige Dag van de Ondernemer wensen? Morgen vieren we al voor de tiende keer de ‘Dag van de Ondernemer’, een initiatief van UNIZO in samenwerking met de Vlaamse regering en VLAIO. Al voor de tiende keer zetten we op deze speciale dag ondernemers in de kijker. Morgen is het dus jouw dag.  

Waarom deze Dag van de Ondernemer? Om eens te laten zien aan de rest van Vlaanderen dat ondernemen niet vanzelfsprekend is, maar er wel voor zorgt dat we in één van de meest welvarende landen ter wereld leven. Wist je dat België, en bij uitbreiding Vlaanderen, het grootste kmo-land van West-Europa is. Nergens werken er meer mensen in kmo’s met minder dan 50 werknemers dan bij ons en nergens is de toegevoegde waarde die door zelfstandige ondernemers wordt gecreëerd zo groot. Ondernemers zijn de drijvende kracht van onze economie, en dat mag eens gezegd worden.

Ondernemen dat is zien wat anderen zien, maar er dan iets mee doen dat anderen niet doen. Ondernemen is voortdurend innoveren. Of het nu nieuwe producten of diensten zijn, ondernemers kijken voortdurend wat beter, anders of aantrekkelijker kan. Ondernemers zijn echte innovatiefnemers. Innovatie zit ingebakken in het ondernemerschap, ook bij kleinere bedrijven. Innovatie is immers niet alleen weggelegd voor de farma en de corporatie, maar gebeurt elke dag opnieuw in alle bedrijven, van klein tot groot.  België is daarmee terecht één van de innovatieleiders van Europa. En om dat te worden (en te blijven) gebeuren de innovatie-inspanningen ook in de kmo’s.

Investeren in innovatie is uiteraard niet voor elke kmo even evident. Als het gaat over technologische vernieuwing, zijn het vaak kenniscentra en innovatiecentra die aan zet zijn. Samen met VLAIO zetten we dan ook sterk in op de verspreiding van die kennis en innovatie. Het is de kwestie om die knowhow bij de juiste bedrijven te krijgen. UNIZO is dan ook behoorlijk tevreden met de verhoogde investeringsaftrek die de federale regering vorige week besliste. Elke kmo mag 10% investeringen aftrekken, maar digitale investeringen en duurzame investeringen klimmen zelfs naar 20 en 40%. Zo kunnen ook kmo’s zich terdege voorbereiden op de twin transition. Voor wie zelf met innovatieve ideeën aan de slag wil, vragen we aan Vlaanderen steun door middel van innovatievouchers. De drempel om een idee om te zetten in de praktijk is voor kmo’s vaak groot: geef hen de gelegenheid om hun innovatie in een universiteit of labo verder te ontwikkelen. 

In onze kenniseconomie is innovatie dé motor van economische groei, ook bij kmo’s. De toekomst is dan ook aan de #innovatiefnemers. Dát is de boodschap van deze Dag van de Ondernemer.

Vrijdag 17 november is jouw ’feest’-dag en sta jij als ondernemer centraal. En dat is meer dan verdiend. 

Danny