Sinds november vorig jaar mogen werknemers van grote bedrijven, met meer dan vijftig werknemers, jaarlijks drie keer een dag thuisblijven zonder dat hier een ziektebriefje voor kan gevraagd worden. Volgens hr-dienstenbedrijf Acerta leidt dit niet tot een hoger ziekteverzuim. Men komt tot deze conclusie door de afwezigheden voor ziekte in het eerste kwartaal van dit jaar te vergelijken met 2022. Ondernemersorganisatie UNIZO benadrukt dat drie maanden absoluut geen goede termijn is om een gedegen evaluatie te doen. “We moeten dit debat op een correcte manier voeren met onderbouwde data. Een steekproef na drie maanden volstaat echt niet om nu al conclusies te trekken. Bovendien is het ziektebriefje op dit moment ook niet verplicht bij kmo’s, maar het is wel het recht van de ondernemer om er een te vragen als hij dit nodig acht. De impact van het ziekteverzuim is afhankelijk van de bedrijfscontext. Het blijft aan de werkgever om in te schatten of een ziektebriefje nodig is of niet”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche.

 

Uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta blijkt dat in het eerste kwartaal van 2023 het kort ziekteverzuim in Belgische bedrijven met vijf procent is afgenomen. Er waren wel meer mensen exact één dag ziek. Volgens het dienstenbedrijf betekent dit dat de afschaffing van het ziektebriefje een positieve impact heeft op het ziekteverzuim. 

“Deze conclusie is veel te kort door de bocht, en dat voor een zeer gevoelig thema bij de ondernemers. Dat verbaast ons wat van een hr-dienstverlener", zegt Danny Van Assche. “Een evaluatie gebaseerd op een steekproef en over drie maanden is onvoldoende onderbouwd. We moeten dit onderzoeken en evalueren op langere termijn, met de juiste info over welke bedrijven het concreet gaat. Bovendien kunnen er nog andere factoren meespelen waardoor men dit jaar minder lang ziek is geweest. Mogelijk waren er begin 2022 nog meer afwezigheden door covid,(buik)griep of andere ziektes. 

UNIZO blijft bij haar standpunt dat het verplicht afschaffen van het doktersattest voor kmo’s een zeer slecht idee is. Danny Van Assche: “Ook op dit moment is een ziektebriefje bij kmo’s niet verplicht, maar ondernemers hebben wel het recht om dit te vragen. Bijvoorbeeld bij iemand die vaak afwezig is, of die misschien uit zichzelf niet naar de dokter gaat. Het is aan de werkgever om te beslissen of een ziektebriefje al dan niet past binnen zijn preventiebeleid. Onterechte afwezigheden moeten kunnen bestreden worden. Momenteel is het ziektebriefje de enige stok achter de deur. We willen vermijden dat kort verzuim leidt tot een verstoring van de arbeidsorganisatie en de werklast belandt bij de collega’s en de werkgever.” 

De ondernemersorganisatie wil dat de focus vooral ligt op preventie. Voor kmo’s is het vaak moeilijker om een gedegen verzuimbeleid uit te werken. De externe dienst voor bescherming en preventie op het werk kan hierin helpen om een beleid en aanbod op maat van kmo’s uitwerken. Eens de preventieve aanpak in elke onderneming op de rails staat en er in een goede werksfeer (gezondheids-) problemen in eerlijkheid worden besproken en gemeld, wordt het ziektebriefje automatisch overbodig.

Nuttig voor jou