Elly Huysmans van Glowi mag zich voortaan 'Vrouwelijke ondernemer van het Jaar' noemen. Woensdagavond, 15 mei, sleepte ze de 'WOMED Award' (Women in Enterprise and Development) in de wacht, een jaarlijks initiatief van Vrouwennet vzw en UNIZO met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Dit jaar is het een jubileum-editie want de WOMED Award bestaat 25 jaar. Elly Huysmans haalde het van twee andere straffe genomineerden: Ann-Sofie Denoo van Denoo Matrijzen en Jade Strobbe van Bakkerij Van Hoorick. Elly Huysmans ontving de Award uit handen van Hare Majesteit de Koningin en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Jo Brouns. 

In de categorie 'Belofte van het Jaar', voor startende vrouwelijke ondernemers, gaat de nationale bekroning naar de West-Vlaamse Charlotte Therssen van MOI ET MARIE.  Zij verkoopt menstruatieondergoed en -zwemkledij, met een eigen collectie voor vrouwen en tieners. Charlotte won het van de andere provinciale genomineerden: Nele Vlaeminck van SOFAR (Antwerpen), Lien Louwagie van Gig & Grow (Oost-Vlaanderen), Kathleen Kalders van Maison Maeseyck (Limburg) en Christina Hadinoto van Contour Lab (Vlaams-Brabant).

De WOMED Award Zuid, de bekroning voor een onderneemster uit de Filipijnen, gaat deze keer naar twee winnaars: Daisy Yoo en Floricel Sanorjo. Zij ontvingen hun Award uit handen van Hare Majesteit de Koningin.

WOMED Award-winnares: Elly Huysmans, Glowi

Na de oprichting van Het Poetsbureau in 2007 telt de Glowi groep vandaag bijna 15.000 medewerkers. Ze zijn actief in 4 domeinen: huishoudhulp bij particulieren, professionele schoonmaak en ramenwas voor bedrijven (Glowi Facilities), reguliere uitzend, werving en selectie (Glowi Jobs) en CaptainWork (Employer Branding). Elly Huysmans startte met haar onderneming aan de keukentafel vanuit de overtuiging dat in deze sector veel verbeteringsmogelijkheden waren en dat huishoudhulpen een enorme toegevoegde waarde bieden in onze maatschappij en hiervoor het nodige respect en waardering verdienen. Met haar bedrijf wil ze zoveel mogelijk mensen naar de arbeidsmarkt begeleiden, inclusief laaggeschoolden en mensen die nog niet helemaal in onze maatschappij zijn geïntegreerd. De ambitie reikt verder dan financieel succes. Het gaat om het creëren van een duurzame en zinvolle impact, zowel lokaal als internationaal.

Elly Huysmans: “Onze missie is helder: mensen en bedrijven anders en beter ontzorgen, zowel thuis als op het werk. Dit doen we vanuit een familiale en warme cultuur: mensen kansen geven, met een oog voor innovatie en duurzaamheid, in Vlaanderen en over de landsgrenzen heen.”

De jury looft haar opmerkelijke ondernemersverhaal, dat begon aan haar keukentafel en vervolgens duizenden mensen werk bood. Een traject van vastberadenheid en veerkracht. Haar verhaal dient als inspiratie voor alle vrouwelijke ondernemers en stimuleert verdere professionalisering.

Belofte van het Jaar: Charlotte Therssen,  MOI ET MARIE

MOI ET MARIE verkoopt menstruatieondergoed en -zwemkledij, met een eigen collectie voor alle vrouwen en tieners. Uniek in België. Alles wordt geproduceerd met duurzame materialen. In het najaar van 2022 lanceerde Charlotte haar eigen collectie en intussen verkoopt haar bedrijf in België en Nederland én zijn ze ook net gestart in Frankrijk.

Charlotte Therssen “Ik vind het belangrijk dat vrouwen en tieners zich goed voelen tijdens hun menstruatie. Daarom ben ik begonnen met het ontwikkelen en produceren van duurzaam en kwalitatief menstruatieondergoed. Naast het verder uitbouwen van ons merk willen we ook een sociale impact maken. We zetten daarom onze schouders onder organisaties in binnen- en buitenland die zich inzetten tegen menstruatie-armoede.”

De jury heeft gekozen voor Charlotte Therssen omwille van de maatschappelijke betrokkenheid, het innovatieve en het duurzame karakter van haar product, gecombineerd met een goed financieel beheer. Charlotte spreekt met een vanzelfsprekend naturel over menstruatie-ondergoed en daarmee haalt ze een maandelijks vrouwelijk issue uit de taboesfeer. Met haar innovatieve menstruatieslip reduceert ze tonnen afval. Ze detecteert ook een verborgen en onderkend maatschappelijk probleem, menstruatie-armoede en zet in samenwerking met scholen, projecten op om menstruatie-ondergoed goedkoop aan te bieden, want dat blijkt niet alleen een grootstedelijk probleem te zijn. Een beloftevolle onderneemster met een maatschappelijke impact.

De WOMED Award Zuid winnares: Daisy Yoo en Floricel Sanorjo 

Om de twee jaar ontvangt een vrouwelijke onderneemster uit een land waar Trias NGO actief is de WOMED Award Zuid. Op die manier moedigen Vrouwennet vzw en Trias onderneemsters aan om in zichzelf te geloven en geven ze een boost aan hun onderneming. Gastland deze editie is de Filipijnen.

Daisy Yoo richtte in 2015 Bahi Enterprises op, een bedrijf gespecialiseerd in biologische drankjes op basis van gember en kurkuma. Haar producten zijn te koop over heel de Filipijnen. Bovendien exporteert ze met succes naar het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland.

Floricel Sanorjo baadt Sanorjo Rubberchair Recyclable Materials Manufacturing uit. Ze produceert bandriemen van oude autobanden. Sinds de pandemie upcyclet ze de banden tot prachtige meubelsets, wat haar onderneming een boost gaf.

Sophie Vangheel van Cunina wint de ‘Lifetime Achievement Award Sociaal Ondernemen’

Op de live-uitreiking werd ook sociaal ondernemerschap in de schijnwerpers gezet. Sophie Vangheel van Cunina heeft sinds 1990 een onafhankelijk netwerk een gestructureerde ngo uitgebouwd in maar liefst zeven partnerlanden, waardoor meer dan 17.000 kinderen wereldwijd onderwijs konden volgen, de opstap naar een beter leven. Ze ontvangt de ‘Lifetime Achievenment Award Sociaal Ondernemen’ voor haar grenzeloze passie en inzet.

Al 25 jaar bekronen Vrouwennet vzw en UNIZO met de steun van VLAIO vrouwelijk ondernemerstalent. Dat werd gevierd met een jubileum-editie. Tijdens de live show werd er teruggeblikt op de afgelopen 25 jaar, maar ook vooruitgeblikt naar de toekomst. Na afloop van de show ontvingen de gasten een special magazine met de winnares op de cover. Daarnaast werd ook een podcast gemaakt in samenwerking met UNIZO (Café Cliché).

Info: www.womedaward.be


Contact

Claire Selis, Algemeen directeur Vrouwennet vzw: 0491 18 99 90 of claire.selis@vrouwennet.be
Gerrit Budts, woordvoerder UNIZO: 0479 732 893 of gerrit.budts@unizo.be

Samen voor sterk, ambitieus ondernemen. Meer starters, meer blijvers en meer groeiers: daar gaan we voor! Agentschap Innoveren & Ondernemen en haar partners willen u daarbij ondersteunen. Ontdek ze allemaal op www.sterkondernemen.be. #sterkondernemen. 

Vrouwennet vzw is een netwerk van actieve en ondernemende vrouwen en de overkoepelende organisatie voor de Markant-, Best Pittig-, en Artemisgroepen. Ons doel?  Het maximale uit je vrije tijd tijd en je professionele leven halen dankzij een toegankelijk, prikkelend en zinvol aanbod aan activiteiten. We engageren ons daarnaast in maatschappelijke projecten die vrouwelijk ondernemerschap stimuleren en een podium geven.
Meer info: www.vrouwennet.be

Nuttig voor jou