Volgens minister van Werk Pierre-Yves Dermagne gebruikten werkgevers de re-integratietrajecten vroeger als ‘ontslagmachine'. De redenering hierachter is de felle daling van het aantal formele trajecten sinds de hervorming vorig jaar. UNIZO hekelt de zeer eenzijdige kijk op het re-integratieverhaal. 
“Dit is stemmingmakerij. De minister focust bewust alleen op de formele procedure en op re-integratie bij de eigen werkgever en gaat voorbij aan de informele trajecten die veel efficiënter werken. Medische overmacht is daarenboven geen straf, maar een medische vaststelling. In plaats van te schieten op de werkgevers zou men beter werk maken van een goed beleid om langdurig zieken optimaal weer aan het werk te krijgen. Er zijn in ons land meer langdurig zieken dan werkzoekenden. Dat moet de topprioriteit zijn”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche.


Het formele re-integratietraject werd vorig jaar door de regering hervormd, maar blijft een zeer complexe en administratief zware procedure voor werkgever en werknemer. De informele procedure, die verloopt via de externe preventiedienst, is veel vlotter en geniet de voorkeur van zowel de werkgever als de werknemer.  Sinds de hervorming wordt dan ook meer wordt gefocust op die informele trajecten. Ze hebben vaak grotere kans op succes, zeker bij kmo’s.  Belangrijk hierbij is dat snel actie wordt ondernomen en dat er, ook tijdens ziekte, contact wordt gehouden tussen werkgever en werknemer. Daarom vraagt UNIZO om al na vier weken ziekte een informatiemoment bij de arbeidsarts te voorzien om samen met de werknemer en de werkgever de re-integratiemogelijkheden te bekijken. 

Re-integratie kan ook bij andere werkgevers 

Soms is re-integratie bij de eigen werkgever gewoonweg niet mogelijk. Zeker bij kmo’s, waar niet altijd aangepast werk kan worden voorzien. Daarom is een snelle inschakeling van de arbeidsmarktregisseurs essentieel om sneller te kijken naar het arbeidspotentieel voor de brede arbeidsmarkt.

“Er is bij kmo-werkgevers veel goede wil om re-integratie te laten slagen, maar re-integreren is er, omwille van de beperkte omvang, nu eenmaal niet altijd mogelijk”, stelt Danny Van Assche. "Als er binnen een bepaalde werkcontext daarom geen opties zijn, wat bij kmo’s vlugger gebeurt, moet men onmiddellijk de mogelijkheden bij andere werkgevers verkennen. De VDAB is het beste geplaatst om te bepalen waar en hoe de verder aan de slag te gaan, ook in een ander bedrijf als dat nodig is.” 

Medische overmacht is een vaststelling van de arbeidsarts 

Het problematiseren van medische overmacht, zoals de vakbond doet, is volgens UNZO totaal onterecht. “Medische overmacht is geen ontslag of een straf. Het is een vaststelling van de arbeidsarts dat re-integratie bij de eigen werkgever niet mogelijk is. Dit geeft het voordeel van de duidelijkheid zowel voor werkgever als werknemer. Maar daarmee is het re-integratieverhaal niet afgelopen. Het is essentieel dat er dan snel wordt gekeken in welke andere onderneming en in welke andere functie die werknemer wél opnieuw aan de slag kan.”

Nuttig voor jou