Na meerdere succesvolle Online Startersdagen organiseert UNIZO vandaag haar eerste Online Startercongres op www.onlinestarterscongres.be. "Ons hoofddoel blijft om zoveel mogelijk kandidaat-starters te bereiken, te informeren, te adviseren en te inspireren", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Maar met onze nieuwe formule kiezen we veel meer voor een levende online 'event'-ervaring, met livestreams van  boeiende sprekers, zowel experts als ervaringsdeskundigen, met diverse informatieve sessies in verschillende 'kamers', met netwerkcarroussels voor ervaringsuitwisseling..." Net als tijdens voorgaande Online Startersdagen kunnen deelnemers ook nu weer één-op-één-gesprekken voeren met specialisten in de meest uiteenlopende ondernemersdomeinen: over boekhouding en facturatie, bijvoorbeeld, maar ook over bedrijfsfinanciering, digitale tools, internationaal ondernemen en veel meer. Deelname is gratis.

Dit jaar al 81.796 starters
Uit de meest recente Graydon-cijfers die UNIZO opvroeg, blijkt intussen dat het aantal starters die jaar andermaal in de lift zit. Zo waagden in de eerste negen maanden van dit jaar al 81.796 starters de sprong naar het ondernemerschap, of 13,6% meer dan in dezelfde periode in coronajaar 2020. Een coronajaar waarin het aantal starters, gelet op de erg moeilijke omstandigheden, nog altijd bijzonder hoog lag: 74.727 tijdens de eerste 9 maanden, of amper 3,7% minder dan dezelfde periode in het normale jaar 2019. Vlaanderen kende dat jaar zelfs een quasi status-quo (-0,9%) tijdens de eerste drie kwartalen.

15% meer starters in Vlaanderen
Kijken we opnieuw naar de eerste negen maanden van dit jaar, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, dan scoort Vlaanderen het sterkst, met 15% meer starters. Ook Wallonië gaat er flink op vooruit, met 13,2%. Daarmee tekenen beide gewesten meteen ook een mooie toename van het aantal starters, in vergelijking met pre-covidjaar 2019. Ook in Brussel zien we een belangrijke vooruitgang, maar de toename met 6,3% dit jaar compenseert onvoldoende voor de achteruitgang met 12,7% in 2020, waardoor het gewest als enige nog op achterstand staat ten opzichte van 2019.

Tabel Starters

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO: "Deze stijgende starterscijfers tonen andermaal aan dat starters zich door geen crisis laten tegenhouden om hun ondernemersdroom te realiseren. Dat is fantastisch nieuws want onze economie heeft nood aan een voldoende nieuw ondernemersbloed. Wel is het daarbij belangrijk dat starters goed voorbereid aan hun ondernemersavontuur beginnen. Met ons Online Starterscongres werken we alvast volop aan die bewustmaking. Maar ook doorheen het jaar hebben we een permanent aanbod aan info en tools om starters te begeleiden. Kijk maar op www.unizo.be/starters."

Kandidaat-ondernemers met vragen kunnen ook alle dagen terecht op de UNIZO Starterslijn: 02/21 22 677 - starterslijn@unizo.be.

Info: www.onlinestarterscongres.be
Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be