Naar aanleiding van het onderzoek van het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) hamert UNIZO nogmaals op het belang van lokaal kopen en de rol van alle overheden. Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, kadert dit pleidooi: "Internationaal handelen is belangrijk voor onze Belgische economie. Maar dat draagt enkel bij als alle neuzen in dezelfde richting staan: gelijke belastingen, gelijke en daadkrachtige controles en handhaving en een eerlijk speelveld zonder gratis retour op e-commerce!"

UNIZO looft het uitgebreide onderzoek en vraagt een intensifiëring van deze controles. "Dit is een duidelijke alarmbel. Niet alleen zelfstandige retailers verliezen omzet, maar ook onze economie ziet toegevoegde waarde en werkgelegenheid verdampen én de consument betaalt BTW zonder dat deze opnieuw wordt teruggegeven aan de maatschappij. Hallucinante taferelen die we vermijden door masaal op lokaal winkelen in te zetten. Laat dit het lokaal winkelen, het winkelhieren, nog meer top of mind zetten bij de consument", zegt Danny Van Assche.

De ondernemersorganisatie refereert naar de tekortkomingen van het huidige systeem die opnieuw naar boven kwamen in het recente UNIZO E-commerce Rapport. "Al onze regeringen, zowel regionaal, federaal als Europees, kunnen de economische drama's vermijden", duidt Van Assche.

Belgische en buitenlandse webshops moeten op dezelfde wetgeving (zoals milieuvereisten, solden, sperperiode,…) strenger gecontroleerd en al zeker gehandhaafd worden. Europees wil UNIZO de verschillen in belastingen en wetgevingen wegwerken. "Door de eigen Europese markt op die manier verder te harmoniseren zullen we wereldwijd sterker staan. Om een gelijk speelveld te creëren en de veiligheid van de Europese consument te garanderen, moeten tot slot ook de regels over garantie, herroepingsrecht, etiketterings- en verpakkingseisen, milieuregelgeving, productveiligheid en GDPR ook van toepassing zijn op goederen afkomstig van buiten Europa", aldus Danny Van Assche.

Verbod op gratis retour

Buitenlandse internetgiganten veroorzaken massa’s gratis retourverzendingen, waarvan de milieu- en mobiliteitskosten enorm zijn. UNIZO pleit daarom voor een Europees verbod op gratis retourzendingen, met een zichtbare bijdrage voor retours bij e-commerce. Dit zal zorgen voor een sterke daling van CO2-emissie en er komt tegelijkertijd een gelijker speelveld voor onze eigen, legitieme ondernemers.

 

Meer weten? 

Contacteer UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts

M 0479/73 28 93 - E-mail: gerrit.budts@unizo.be

Nuttig voor jou