Breng je nu in orde met Reprobel!

Maak je fotokopieën van auteursrechtelijk beschermde werken en uitgaven? Dan moet je daarvoor in principe een reprografievergoeding en wettelijke uitgeversvergoeding betalen. Die twee geldsommen garanderen dat auteurs en uitgevers erkend worden voor hun werk. Aan wie je die bedragen moet betalen? Aan de beheersvennootschap Reprobel. Let wel! Het gaat hier enkel om fotokopieën van papier naar papier. Voor prints van auteursrechtelijk beschermde werken bestaat geen wettelijke licentie maar geldt het normale, exclusieve auteursrecht. 

Wat moet je nu concreet doen?

Je kan jaarlijks aangifte doen via het elektronisch portaal, zowel voor fotokopieën als voor prints. Daar geef je zelf het aantal fotokopieën (0,0554 euro BTW exclusief per pagina) of prints (0,066 EUR (exclusief BTW) van beschermde werken op. Op basis daarvan worden de verschuldigde vergoedingen berekend. Daarnaast is er voor ondernemingen met minder dan 50 VTE’s de mogelijkheid om zich te beroepen op standaardtarieven voor fotokopieën op basis van het aantal betrokken werknemers en een tarief per werknemer in functie van de activiteitensector (8, 12 of 20 euro per VTE). Opgelet: Het is ook mogelijk dat je helemaal geen auteursrechtelijk beschermd werk kopieert of print. Je kan dan een nulaangifte doen.Tot slot is er nog een derde mogelijkheid: intekenen op het raamakkoord tussen UNIZO en Reprobel dat zonet werd afgesloten en waarbij gunstigere tarieven werden overeengekomen.

Die tarieven (excl. BTW) zijn:

Zonder personeel 46 euro
1 - 4 werknemers 72 euro
5 - 9 werknemers 198 euro

UNIZO-leden hebben tot 15 oktober 2019 de tijd om daarop in te tekenen, zonder dat zij enige verhoging van de tarieven riskeren. Ook voor leden die onlangs een aangifteherinnering hebben ontvangen met als deadline 30 juni 2019, kunnen nog tot 15 oktober intekenen op dit raamakkoord zonder dat ze een verhoging riskeren. Teken je in, dan ben je gedekt voor de jaren 2017 t.e.m. 2020 voor álle kopieën, prints of downloads en moet je ook geen jaarlijkse aangiftes meer te doen.

Klik hier voor meer info!