Een sterk mobiliteitsbeleid
We brengen je hier een beknopt overzicht van onze voornaamste voorstellen en prioriteiten over dit thema.
Via de download-knop in de rechterkolom vind je onze meer uitgebreide, gedetailleerd uitgewerkte prioriteiten.
De files zijn helemaal terug. De groeiende filedruk blijft boven de economie hangen, terwijl we ook voor een gigantische uitdaging staan op vlak van duurzaamheid. UNIZO ziet een belangrijke rol weggelegd voor de fiets als deel van de oplossing, maar ook de inspanningen voor het openbaar vervoer moeten opgeschroefd worden. Door werk te maken van een modal shift kunnen we de druk op de wegen doen afnemen en tegelijkertijd de omschakeling naar een duurzamere mobiliteit bewerkstelligen. Verder zou ook de invoering van een algemene slimme kilometerheffing kunnen bijdragen aan het terugdringen van de files.
Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO pleit voor een duurzaam mobiliteitsbeleid.
UNIZO vraagt een ambitieus mobiliteitsbeleid, gebaseerd op data en onderzoek, dat Vlaanderen, Brussel en België klaarmaakt voor de toekomst. De vrijblijvendheid moet worden weggewerkt en het beleid moet stevig worden verankerd. Voor UNIZO bestaat een ambitieus beleid uit concrete en meetbare doelstellingen, onder meer voor de modal split en het vrachtvervoer . Essentieel voor een sterk mobiliteitsbeleid is een structureel overleg met bindende afspraken tussen de verschillende politieke niveaus, de gewesten onderling en het federale niveau. Binnen de aanpak moet er een duidelijke focus zijn op personenvervoer en goederenvervoer, maar met respect voor de eigenheid van beide. Dit beleid moet vervolgens de lagere niveaus (vervoerregio’s, provincies en gemeenten) een werkbaar kader geven, maar ook terug meer beleid in handen nemen, zoals transport en logistiek, in plaats van dit door te schuiven naar de vervoerregio’s.
Onder meer de fiets en het openbaar vervoer spelen een sleutelrol in de verduurzaming en het wegwerken van de structurele congestie. Bevestig en versterk daarom de fiets als meest voor de hand liggende keuze voor korte(re) verplaatsingen en zorg voor wisselwerking met andere (toekomstige) netwerken, zoals de wegencategorisering en het vrachtroutenetwerk. De netwerken passen in de toekomst mooi over elkaar en kunnen niet los van elkaar bestaan. Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer: de netten moeten meer op elkaar afgestemd zijn en we moeten eenvoudiger kunnen schakelen tussen modi. Het openbaar vervoer moet omgevormd worden tot een kwalitatiever en betrouwbaarder systeem. Investeer daarom meer in zowel infrastructuur, onderhoud en de vergroening van het voertuigenpark.
Het goederenvervoer heeft dan weer nood aan een duidelijk en realistisch beleid, waarbij het belang binnen ons mobiliteitssysteem en de economie erkend wordt. Zorg als overheid voor een stabiel, werkbaar en realistisch kader, zodat logische investeringen niet op korte termijn onbruikbaar of onbetaalbaar worden door regelgeving. Werk een systeem uit waarbij duurzaam en multimodaal goederenvervoer gestimuleerd wordt (bv. via een overslagpremie) en creëer voldoende mogelijkheden voor vrachtwagens om te laden of duurzame brandstof te tanken.