Energiek? Ja. Geeft het juiste ritme aan? Dubbelcheck. Een straf fysiek uithoudingsvermogen? Misschien net iets minder dan ze zelf zou willen ... en toch neemt Vanessa Morini van TRU Cleanroom Cleaning het liefst coördinerend plaats achter het drumstel. We spreken de onderneemster over haar rol als ruggengraat van het bedrijf waarbij ze niet altijd wacht op het applaus om haar moment in de spotlights te pakken.

Zo’n vier jaar geleden was Vanessa Morini druk in de weer met het uitwerken van haar businessplan. Vandaag heeft ze met TRU Cleanroom Cleaning 50 medewerkers in dienst en trekt ze binnenkort op tournee richting Amerika. “Iets wat ik nooit had durven dromen”, geeft de CEO fier toe. “Ik heb altijd heel hard gewerkt. Maar ook altijd voor een baas. Eerst veertien jaar bij Johnson & Johnson en Sanofi en daarna in een schoonmaakbedrijf. Eind 2019 draaide ik de knop om: eindelijk ging ik voor mezelf werken. Met TRU staan we in voor het klinische onderhoud van labo’s en cleanrooms. Het vergde daadkracht, flexibiliteit en heel wat passie om de sprong in het diepe te wagen. En toen kwam opeens ... (tromgeroffel) corona. Het was geen valse start, maar wél een moeilijke”, geeft de onderneemster eerlijk mee.

OP EIGEN RITME

Ze had nog nooit over zichzelf als drumster nagedacht en toch ziet Vanessa de gelijkenissen met haar karakter. “Een drumster geeft het ritme aan. Dat doe ik dagelijks in mijn bedrijf. Het is zelfs één van mijn sterkste eigenschappen: mensen aan hetzelfde zeil doen trekken. En dan maakt het niet uit of je een arbeider bent of iemand met een managementfunctie. Ongeacht achtergrond en nationaliteit kan ik mensen verbinden. Daarin ligt mijn kracht. Maar ondanks het mijn sterkte is, laat ik ook soms steken vallen. We namen onlangs iemand aan waarmee het uiteindelijk toch niet bleek te klikken. Dan neem ik ook snel het besluit om verder te gaan. The show must go on ... Een eigenschap die soms verkeerd wordt begrepen, maar mijn bedrijf wel sterker maakt.”

IN DE SPOTLIGHTS

Meestal geeft de drumster achteraan op het podium het ritme aan. Al grijpt Vanessa meer en meer haar moment in de spotlights. “Ik ben van nature geen gangmaker. Zet me in een grote groep en ik ben niet de eerste die het spreekstokje neemt. Maar de laatste jaren ben ik daarin bewust gegroeid. Mijn man drukt me vaak op het hart: “Om vooruit te gaan moet je uit die comfortzone.” Ik werd twee keer starter van het jaar met TRU. Die momenten zet ik nu veel meer in de kijker dan vroeger.”

Haar man maakt deel uit van haar hechte entourage. “Zowel privé als professioneel laat ik me omringen door de beste bandleden. In mijn bedrijf maak ik deel uit van het gouden trio, mijn managementteam. Onmisbaar in alles wat ik doe. Naast de werkvloer – die door het kantoor aan ons huis niet zo veraf is – prijs ik me gelukkig met mijn mama en pluspapa. Als onderneemster én ouder is het af en toe moeilijk om alle ballen in de lucht te houden. Ik heb een fantastische backstage om op terug te vallen. Daar ben ik héél dankbaar voor.”

BLIJVEN DRUMMEN

Dat ondernemen niet altijd rozengeur en maneschijn is, maakte Vanessa van dichtbij mee. “Ik ben mezelf al meerdere keren tegengekomen. Iedereen heeft tegenslagen, maar niet iedereen praat daarover. Ik vind het belangrijk dat ik dat wél doe. Mijn ultieme tip voor andere starters? Bouw voldoende veerkracht op. Zit er af en toe eens een mindere dag tussen? Ja. Maar dat wil niet zeggen dat ik uitgedrumd ben. Integendeel (lacht).”

MUZIKAAL INTERMEZZO

Welk nummer kan je van voor naar achter meezingen? 
“Zet een Spotify-lijst op met Italiaanse klassiekers en ik zing van begin tot eind mee. Het brengt me rechtstreeks naar mijn kinderjaren.”

Welk muziekgenre is je op het lijf geschreven?
“Eigenlijk alles door elkaar. Liefst geen metal. Ik luister nummers uit veel genres en jaren.”

Met welke frontvrouw zit je graag eens aan tafel?
“(zonder nadenken) Adele! Waarom? Da’s een overbodige vraag. Wát een stem. Een carrièrevrouw om naar op te kijken.”

FRONTVROUWEN IN ONDERNEMEN

Check hier de andere bandleden.