Wat is een softwarelicentie?

Een softwarelicentie is een vergunning om een bepaald softwarepakket te gebruiken. Ze wordt meestal afgeleverd door de producent van de software bij de aankoop van het pakket. Het pakket zelf blijft over het algemeen eigendom van de producent, de koper koopt slechts het gebruiksrecht op de software.

Welke vorm?

Een softwarelicentie heeft doorgaans de vorm van een gedrukt document dat eruit ziet als een contract. Dat document moet u ondertekenen en opsturen naar de producent van de software. Steeds vaker kunt u ook naar een website van de producent surfen en daar de nodige registraties doen. Ook voor software die al geïnstalleerd is op de pc die u aankoopt, bijvoorbeeld een besturingssysteem, hebt u een licentie nodig. Kijk dus steeds goed na of ook voor die software een licentie te vinden is. Als dat niet het geval is, neem dan contact op met de winkel of leverancier die u de pc verkocht.

Welk type?

Hoewel er licenties zijn die u het recht geven een programma te laten gebruiken door verscheidene gebruikers (volumelicenties), geldt meestal dat één softwarelicentie u het recht geeft om de aangekochte software te gebruiken op één pc. Over het algemeen wordt u bij de installatie van de software gevraagd om die pc te registreren. Bij die registratie worden de specifieke pc en het unieke serienummer van het softwarepakket onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld.

Opgelet! 

  • Indien u bijvoorbeeld op vijf pc’s aan de slag wil gaan met de aangekochte software, dan moet u vijf licenties hebben en dan moet u alle vijf de pc’s registreren, met de vijf serienummers erbij.
  • Dezelfde CD of DVD gebruiken om software te installeren op verschillende pc’s is dus illegaal. In principe bent u zelfs in overtreding wanneer u vijf CD’s met bijhorende licenties koopt, maar slechts één CD en dus één licentie gebruikt om de software op de vijf pc’s te installeren.
  • Vergeet niet dat de licenties gekoppeld zijn aan de toestellen, wat bijvoorbeeld ook maakt dat u bij de vervanging van de toestellen contact moet opnemen met de leveranciers van de software die u overzet van het oude naar het nieuwe toestel.
  • Sommige licenties gaan nog verder dan dat en eisen dat u ook de naam van de gebruiker opgeeft die met de software zal werken. Probeer echter dit soort van nominale licenties te vermijden. Ze zorgen voor problemen bij promotie of vertrek van de medewerker in kwestie.
  • Met de opkomst van de computernetwerken zijn er ook nieuwe types van licenties ontstaan. Zo bestaat er voor serversoftware een zogenaamde serverlicentie. Die geeft u het recht om de software op een server te installeren en een bepaald aantal gebruikers simultaan toegang te geven tot de software. Soms heeft ieder werkstation dat toegang krijgt tot de centraal geïnstalleerde software een zogenaamde toegangslicentie nodig.
  • Nog recenter is het gebruik van ASP-software. Dat is software die op een server geïnstalleerd is bij een externe partij, een application service provider, en die over het internet gebruikt wordt. De gebruikers hebben dan een ASP-licentie nodig die de gebruiksrechten regelt.
  • Nog iets om voor op te passen is het gebruik dat u maakt van de pc en de software waarvoor u een licentie heeft. Wanneer u als privé-persoon software hebt aangekocht, met een licentie erbij, dan mag u die enkel gebruiken als privé-persoon.
  • Een privé-pc met pakweg Windows XP erop en een Office-pakket mag u slechts voor de zaak gebruiken als uw bedrijf ook voor die specifieke pc een aparte Windows XP-licentie en een Office-licentie heeft.
  • Een softwarelicentie heeft doorgaans een beperkte duur. Na een, twee of drie jaar moet ze in de meeste gevallen vernieuwd worden. Het is dus een weerkerende kost waarmee u rekening moet houden bij de aankoop van software voor uw onderneming.

 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 06/09/2024

Wat is open source software?

Opensourcesoftware (soms ook openbronsoftware) is computerprogrammatuur waarvan de broncode in te kijken en te veranderen is.

Een computerprogramma bestaat meestal uit twee onderdelen: de software die wordt 'gedraaid' op de computer (de gecompileerde executable) en de 'broncode' waarmee deze software gemaakt is. De broncode is niet nodig om de software te laten werken, daarvoor is alleen de executable nodig. Mocht iemand een stuk software willen aanpassen dan moet hij de broncode hebben, deze aanpassen en vervolgens compileren. Er is dan een nieuwe versie van de software gemaakt.

Open source wordt vaak onterecht verward met freeware. Open source is voor de eindgebruiker vaak gratis zoals freeware, maar bij freeware wordt de broncode niet opengesteld.
Bij de meeste commerciële software is de broncode bedrijfsgeheim / eigendomscode: de gebruiker 'koopt' of 'huurt' een programma en gebruikt dat (licentie). Indien de software aangepast moet worden zijn de mogelijkheden vaak beperkt. Meestal moet men namelijk naar de leverancier van de originele software om de executable aan te passen. Opensourcesoftware voorkomt de verkoper-lock-in van een enkele softwareproducent. Opensourcesoftware geeft de vrijheid om eenvoudig van software te wisselen als de producent stopt met de verkoop, de prijs voor het product verhoogt, veranderingen aan de software aanbrengt of veranderingen in de licenties van de software doorvoert naar een minder acceptabele vorm.

Indien gekochte software open source is, heeft degene die deze software gekocht de beschikking over de broncode.

Iedereen kan de broncode inkijken en aanpassingen aanbrengen. Dit zorgt voor een continue verbetering van het programma. Let wel dat wanneer iemand een wijziging aanbrengt in de code, deze wijziging niet meteen in het officiële programma terecht komt. Het uiteindelijke product is dus meestal van betere kwaliteit dan wanneer het door een kleine groep van programmeurs gemaakt wordt. Door het publiceren van problemen en oplossingen binnen het grote open source netwerk, zal er sneller een oplossing aangeboden worden. Om dezelfde reden zijn open source programma's vaak innovatiever dan een vergelijkbaar closed source programma.

Voor de eindgebruiker zijn open source oplossingen meestal gratis, voornamelijk omdat de broncode is opengesteld voor het publiek. Het is wel zo dat open source niet per se gratis moet zijn. Er is namelijk nog steeds ondersteuning en hardware nodig.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 06/09/2024