Personeel opleiden
Welke verplichtingen zijn er? Hoe haal je via opleiding, bijscholing en begeleiding het beste rendement uit je (toekomstig) personeel? Welke opleidingsmogelijkheden bestaan er in Vlaanderen en Brussel om jouw personeel op te leiden of bij te scholen?
Informatie
Personeel opleiden met meer rendement
Hoe haal je het hoogst mogelijke rendement uit de opleiding en bijscholing van je personeel? Hoe motiveer je medewerkers om een training te volgen? En hoe zorg je ervoor dat die nieuw verworven kennis ook meteen terugvloeit naar je onderneming? Hoe zorg je er dus voor dat de (eventuele) verplichting die op je onderneming rust zo zinvol mogelijk invult?
Kijk verder dan alleen vandaag
Een opleidingsbehoefte dient zich meestal niet van vandaag op morgen aan. Je bedrijf evolueert, je hebt bepaalde bedrijfsdoelstellingen voor ogen… De kunst bestaat erin die bedrijfsevolutie en –ambities tijdig in kaart te brengen, zodat je de daaruit voortvloeiende opleidings- en bijscholingsbehoeften kan inschatten en voldoende op voorhand een opleidingssessie kan (laten) organiseren. Je medewerkers (laten) bijscholen onder zware tijdsdruk, omdat ze de evoluties in uw sector niet meer kunnen volgen, is geen gezonde aanpak.
Luister naar je personeel
Betrek je personeel bij je opleidingsplannen. Luister naar hun ervaringen op de werkvloer. Op welke terreinen ervaren ze zelf een tekort aan vakkennis, aan welke bijscholing voelen ze eventueel een behoefte? Heb je concrete bijscholingsplannen, informeer het personeel daar dan vooraf uitgebreid over. Verduidelijk vooral ook het waarom en het belang ervan, en kader dit in de concrete ambities van het bedrijf. Betrokken medewerkers zullen ook meer openstaan voor opleidingsinitiatieven en er ook meer uit halen.
Volgt je bedrijf nog?
Een bedrijf dat sneller evolueert dan (de opleidingsgraad van) zijn medewerkers riskeert ernstige problemen: er worden fouten gemaakt, de nieuwste technologieën worden misschien ontweken… Maar ook de omgekeerde situatie kan tot zware moeilijkheden leiden. Personeelsleden worden klaargestoomd om bijvoorbeeld met de nieuwste, meest geavanceerde apparatuur te werken, maar worden dan bij terugkeer in het bedrijf geconfronteerd met nog altijd diezelfde, verouderde machines, waarvan de vervanging veel te lang op zich laat wachten. Het gebeurt helaas nog al te vaak, met als gevolg: demotivatie van het aanvankelijk enthousiaste personeel; kennis die door een gebrek aan praktische toepassingsmogelijkheden heel vlug verdwijnt… kortom een verloren investering. Waak er dus over dat opleiding en bedrijfsevolutie harmonieus op elkaar afgestemd blijven.
Opleidingssteun?
Er zijn verschillende manieren om ondersteuning te krijgen voor de opleiding van jezelf of medewerkers. Hieronder alvast de 3 belangrijkste instrumenten:
1) De kmo-portefeuille in Vlaanderen of de premie opleiding in Brussel
2) Het Vlaams opleidingsverlof of betaald educatie verlof in Brussel
3) Heel wat sectoren (- en hun fondsen) ondersteunen ondernemingen bij opleiding. Check dus zeker of jou bedrijf hiervoor in aanmerking komt. Wil je graag meer informatie de mogelijkheden in jouw sector, bekijk zeker dit overzicht of maak gebruik van de online-tool van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV).
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 20/08/2024
Opleidingsverplichtingen voor werkgevers
De federale regering heeft vanaf 2024 aan werkgevers nieuwe verplichtingen opgelegd in verband met de opleidingen aan hun personeel:
- Tegen 30 november moet elke werkgever de opleidingen registreren die zijn personeel volgt.
- Daarnaast moeten grotere werkgevers (vanaf 10 werknemers) rekening houden met het individuele opleidingsrecht uit de arbeidsdeal. Het individuele opleidingsrecht is een minimumaantal opleidingsdagen waarop elke werknemer recht heeft.
- Werkgevers moeten jaarlijks tegen 31 maart een opleidingsplan opstellen, wanneer ze minstens 20 werknemers tewerk stellen of wanneer en CAO hen daartoe verplicht.
Registratie van gevolgde opleidingen
Elke werkgever, ongeacht het aantal werknemers, moet tegen 30 november de opleidingen registreren die zijn personeel volgt. Hij moet dat doen in de online tool Federal Learning Account (FLA).
Individueel opleidingsrecht
Naast deze registratieplicht, bestaat er een individueel opleidingsrecht voor elke werknemer. Maar hoe dat recht er uit ziet hangt af van het aantal werknemers in de onderneming (en de sector waarin je actief bent):
- Heb je minder dan 10 werknemers, dan is er geen individueel opleidingsrecht per werknemer, tenzij een sectorale CAO anders bepaalt.
- Heb je 10 – 19 werknemers, dan moet je minstens één opleidingsdag per werknemer voorzien, tenzij een sectorale CAO meer dagen oplegt.
- Vanaf 20 werknemers moet je 2 tot 5 opleidingsdagen voorzien per werknemer. Het exacte aantal wordt bepaald in sectorale CAO’s. Is er geen sector-CAO, dan heeft elke werknemer sinds 1 januari 2024 recht op 5 dagen opleiding per jaar. Een sector CAO kan ook meer dan 5 dagen opleiding per jaar toekennen.
Je bent als werkgever eindverantwoordelijke voor de registratie van dit individueel opleidingsrecht in de FLA. Maar de FLA zal het individueel opleidingsrecht in de toekomst automatisch berekenen. Hou er wel rekening mee dat dit gebeurt op basis van de DMFA-aangiftes, daarom zal de berekening met ongeveer 6 maanden vertraging gebeuren. Alleen bij een uitdiensttreding is het belangrijk om zelf de gegevens te controleren en aan te passen. Je hebt daarvoor 30 dagen de tijd na de definitieve uit diensttreding.
Hoe bereken je het individueel opleidingsrecht?
Voor het berekenen van de drempels van 10 of 20 werknemers wordt alleen rekening gehouden met de werknemers die aan de RSZ zijn onderworpen. Flexijobbers bv. zijn niet onderworpen, jobstudenten zijn niet onderworpen voor de eerste 600 uur per jaar , …
Heb je de drempel van 10 werknemers bereikt, dan beschikt elke werknemer over een individueel opleidingsrecht, ook wanneer ze niet aan de RSZ onderworpen zijn. Dat geldt dus ook voor jobstudenten, flexijobbers, werknemers met een vervangingscontract, …
Voor werknemers die deeltijds werken of die in de loop van het jaar in dienst of uit dienst gaan geldt een pro rata berekening. Geldt in jouw sector een individueel opleidingsrecht van 5 dagen, dan heeft een werknemer die halftijds werkt recht op 2,5 dagen opleidingen.
Niet gebruikte dagen zijn overdraagbaar naar de volgende jaren. Bij een ontslag moet je de werknemer de mogelijkheid bieden opleidingen te volgen voor openstaande dagen (bv. een opleiding bij een sociaal fonds).
Bij uitzendarbeid is de juridische werkgeer (het uitzendkantoor) verantwoordelijk voor de berekening van het individueel opleidingsrecht en de registratie van de gevolgde opleidingen. Maar het uitzendkantoor zal die informatie wel opvragen bij de ‘gebruiker’.
Opleidingsplan
Tot slot, naast de registratie van gevolgde opleidingen en het individueel opleidingsrecht, moet je als werkgever jaarlijks tegen 31 maart een opleidingsplan opstellen.
Hoe je zo'n opleidingsplan best opstelt, kan je lezen op de website van Liantis.
Je kan ook modellen terugvinden online, zoals bijvoorbeeld voor het paritair Comité 200: Registratie van een opleidingsplan (sfonds200.be). Let er wel op dat die modellen enkel correct zijn voor dat specifieke paritaire comité.
Meer informatie
Meer informatie over de opleidingsverplichtingen vind je op de website van de FOD WASO.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 28/08/2024
Hoe registreer ik de opleiding van mijn medewerkers nu dat verplicht werd door de overheid?
Tegen 30 november 2024 moet je elke opleiding die je aan je personeel aanbiedt registeren. Die registratie moet in de Federal Learning Account (FLA) gebeuren, een online toepassing van de overheid. Het gaat over formele en informele opleidingen, die je zelf geeft of die je bij een externe opleidingsverstrekker aankoopt. De registratieplicht geldt voor alle opleidingen die sinds 1 januari 2024 gevolgd werden, ook wanneer jouw werknemers geen individueel opleidingsrecht hebben (werknemers van werkgevers met minder dan 10 werknemers hebben geen individueel opleidingsrecht). En de registratieplicht geldt voor elke werknemer die bij jou op de payroll staat, ook voor tijdelijke werkkrachten, jobstudenten en flexijobbers.
Je bent als werkgever ook eindverantwoordelijke voor de correcte registratie van de individuele opleidingsrechten. Alleen werknemers in dienst van werkgevers met minstens 10 personeelsleden hebben een individueel opleidingsrecht van minstens 1 tot 5 dagen. In de praktijk zal de FLA de opleidingsrechten zelf berekenen aan de hand van de gegevens in de DMFA-aangifte. Maar deze berekening gebeurt met ongeveer 6 maanden vertraging.
Maar bij een uitdiensttreding van een werknemer is het belangrijk om binnen de 30 dagen de opleidingsrechten en de gevolgde opleidingen correct te registreren. Nadien kun je de geregistreerde gegevens niet meer wijzigen. Hiermee vermijd je discussies over (financiële) compensaties wanneer een ex-werknemer zou beweren dat je hem te weinig opleidingen aanbood. Je sociaal secretariaat kan helpen met de berekening van het aantal dagen individuele opleidingsrechten.
Welke opleidingen moet je in de FLA registreren?
Je moet elke formele en informele opleiding die je aan je werknemers aanbiedt in de FLA registreren:
- Formele opleidingen zijn opleidingen die werknemers in groep in een apart lokaal volgen, waarbij cursusmateriaal (bv. een powerpointpresentatie, een echte cursus, een naslagwerk, ...) gebruikt wordt. Ook praktische opleidingen en stages kunnen formele opleidingen zijn, wanneer ze in een afzonderlijk lokaal gegeven worden of op een plek waar met het oog op de opleiding de normale productieactiviteiten werden stilgelegd.
- Informele opleidingen zijn alle andere opleidingen, zoals het onthaal van een nieuwe medewerker, het inwerken van een nieuwe collega onder begeleiding van een ervaren collega, ...
Ook wanneer je de opleiding bij een externe opleidingsverstrekker (bv. een sociaal fonds of een opleidingsfonds, maar er zijn ook ondernemingen die opleidingen aanbieden) aankoopt, ben je als werkgever zelf verantwoordelijk voor de registratie van de gevolgde opleiding. De FLA wordt wel verder ontwikkeld, zodat in de toekomst opleidingsverstrekkers zelf de registraties zouden kunnen doen in de plaats van werkgevers. Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer dit mogelijk zal zijn.
Opleidingen gevolgd in het kader van het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) of het Betaald Educatief Verlof (BEV) tellen niet mee voor het individueel opleidingsrecht. Je bent daarom niet verplicht om deze opleidingen in de FLA te registreren.
Je moet elke opleiding die elke werknemer volgde registreren. Dit betekent dat je ook opleidingen moet registreren die gevolgd werden door jobstudenten, flexijobbers of personeel met een vervangingsovereenkomst. Wanneer bijvoorbeeld een jobstudent start, leg je hem misschien de werking van de kassa uit, geef je veiligheidsinstructies en leg je misschien hygiëneregels uit, leg je de werking van een transpallet uit of hoe je winkelrekken vult. Dit zijn allemaal opleidingen die je moet registreren. Om het jezelf gemakkelijker te maken kun je generieke registraties gebruiken, bijvoorbeeld een opleiding met de naam "verwelkoming" te registreren.
Maak je gebruik van uitzendkrachten, dan is het interimkantoor als juridische werkgever verantwoordelijk voor de registraties in de FLA. Maar het interimkantoor kan aan jou vragen om de gegevens te bezorgen van opleidingen die op de werkvloer gebeuren.
Welke informatie moet je in de FLA registreren?
Je bent verplicht om de volgende informatie te registreren in de FLA:
- De naam van de opleiding.
- De start- en de einddatum van de opleiding.
- Hoe lang (uren of dagen) de opleiding duurde.
- Of de werknemer de opleiding volgde of niet. Je kunt een opleiding ook 'reserveren', dan voer je toekomstige opleidingen al in. Na afloop moet je de registratie dan aanpassen naar 'gevolgd' of 'niet gevolgd'.
- Of het een formele of informele opleiding is.
- Of de werknemer een certificaat (een soort diploma) ontving of niet.
In de FLA moet je ook antwoorden op de vraag: "Valt deze opleiding onder het wettelijk individueel opleidingsrecht?" Dit is ook een verplicht veld. In principe antwoord je ‘ja’, ook wanneer jouw werknemers geen individueel opleidingsrecht hebben. Je antwoordt alleen ‘nee’ wanneer je een opleiding zou registreren die buiten de professionele context valt of wanneer het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) of het Betaald Educatief Verlof (BEV) gebruikt wordt. Maar je bent ook niet verplicht om dergelijke opleidingen (VOV, BEV en vrije tijdsopleidingen) te registreren.
Andere velden zijn optioneel en moet je dus niet invullen. Bijvoorbeeld of de opleiding intern of extern werd georganiseerd en hoe lang een certificaat geldig blijft.
Wanneer moet je de registraties in de FLA doen?
Volgens de wet moet je een opleiding registreren wanneer de opleiding volledig afgelopen is. De termijn daarvoor is dezelfde als voor de DMFA-aangifte:
- Eindigde de opleiding in het 1e kwartaal, dan moet je ten laatste op 30 april de registratie doen.
- Eindigde de opleiding in het 2e kwartaal, dan heb je tijd tot 31 juli.
- Eindigde de opleiding in het 3e kwartaal, dan heb je tijd tot 31 oktober.
- Eindigde de opleiding in het 4e kwartaal, dan heb te tijd tot 31 januari.
Maar er geldt een overgangsperiode voor opleidingen die in het 1e, 2e en 3e kwartaal 2024 gevolgd werden. Die opleidingen moet je tegen 30 november 2024 registreren.
Bij een ontslag heb je vanaf zijn uit dienst nog 30 dagen de tijd om zijn gegevens aan te passen. Daarna kun je de gegevens zelf niet meer wijzigen.
Zijn er sancties wanneer de FLA niet juist ingevuld wordt?
Er bestaat maar 1 sanctie: wanneer je de individuele opleidingsrechten niet registreert of wanneer je onvoldoende opleidingen geeft (minder dan het individuele opleidingsrecht), kun je op een zwarte lijst belanden. Zeker bij een ontslag kan er discussie ontstaan wanneer onvoldoende opleidingen werden gegeven, want je werknemer kan dan eisen dat je hem alsnog opleidingen aanbiedt. Het is onduidelijk of een werknemer een financiële compensatie mag eisen, UNIZO denkt dat het volstaat dat je een opleiding aanbiedt.
Je werknemer kan ook een klacht indienen wanneer hij op MyCareer zou zien dat zijn gegevens niet correct zijn. Je bent dan als werkgever verplicht om de gegevens te corrigeren.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 28/08/2024
Gebruik de kmo-portefeuille om je kost voor opleiding of advies te verlagen
Wat is de kmo-portefeuille en waarvoor kan ik het gebruiken?
De kmo-portefeuille is een Vlaamse subsidie die tot doel heeft om de werking van je onderneming te verbeteren. Je kan deze zowel voor jezelf als ondernemer als voor je kmo-medewerker inzetten. Je kan tot maximaal 7.500 EUR per jaar subidies krijgen die de kosten voor jouw gekozen opleiding of een advies verminderden. Opleiding en advies moet via een geregistreerde dienstverlener worden ingekocht. Wil je gebruik van maken van deze subsidie dan moet je gekozen opleiding of advies aansluiten bij één van de volgende thema’s:
- Bedrijfsstrategie;
- Beroepsspecifieke competenties;
- Digitalisering;
- Duurzaamheid;
- Financiële geletterdheid;
- Innovatie;
- Internationalisering.
Wil je meer weten over de thema’s, bekijk dan zeker de website van VLAIO.
Kom ik in aanmerking voor de kmo-portefeuille en hoeveel bedraagt de subsidie?
Ben je een zelfstandige, KMO-ondernemer, vrij beroeper of freelancer? Om gebruik te kunnen maken van de kmo-portefeuille moet je aan 5 voorwaarden voldoen:
- Je voldoet aan de Europese KMO-definitie (zie ook hieronder);
- De onderneming heeft een aanvaardbare rechtsvorm;
- De vestiging ligt in het Vlaams Gewest, waar ook jij of je medewerkers ook werken;
- Je bent actief in de privésector;
- De onderneming heeft een aanvaardbare hoofdactiviteit.
Indien je 5 keer ‘ja’ hebt geantwoord, dan kan je elk jaar kan tot 7.500 EUR subsidies aanvragen. De hoogte van de subsidie hangt af van de kostprijs én je ondernemingsgrootte. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kleine en middelgrote ondernemingen.
Een kleine onderneming is een onderneming met minder dan 50 werknemers. Je hebt ook een jaaromzet van maximaal 10 miljoen EUR of een balanstotaal van 10 miljoen EUR. Voldoe je aan deze voorwaarden, dan bedraagt je subsidie 30% van de kostprijs met een maximum van 7.500 EUR.
Een middelgrote onderneming heeft minstens 50 en minder dan 250 werknemers én een jaaromzet van maximaal 50 miljoen EUR óf een balanstotaal van maximaal 43 miljoen EUR. Voldoe je aan deze voorwaarden, dan ontvang je 20% subsidie van de kostprijs.
Ook startende ondernemers kunnen gebruik maken van de kmo-portefeuille. Je onderneming moet wel actief zijn. Concreet betekent dit dat de startdatum van je onderneming in de KBO voor de indieningsdatum van de aanvraag ligt.
Hoe vraag je de kmo-portefeuille aan?
Het aanvragen van de subsidie gebeurt volledig digitaal en doe je via het e-loket ondernemers. Inloggen kan via e-ID of itsme. Maak je voor de eerste keer gebruik van de KMO-Portefeuille dan moet je je onderneming eerst registeren.
Ten laatste 14 dagen na de start van de opleiding of de adviesverlening kan je een subsidieaanvraag doen. Na je online-aanvraag, moet je eigen bijdrage niet later dan 30 dagen op de kmo-portefeuille rekening staan. Enkel wanneer je eigen bijdrage tijdig én correct op die rekening staat, stort de Vlaamse overheid haar bijdrage. Bij ontvangst van je factuur, kan je via het e-loket ondernemers de opdracht geven om de factuur te betalen via de kmo-portefeuille. Belangrijk om weten is dat VLAIO leeft deze deadlines zeer strikt na.
Wil je meer weten, bekijk dan de website van VLAIO.
Wil je zelf diensten via de kmo-portefeuille aanbieden?
Met kmo-portefeuille bundelt de Vlaamse overheid een pakket van subsidies voor adviesverlening en opleiding die zich richten naar ondernemers én/of hun kmo-medewerkers. Eén van de voorwaarden is dat de onderneming die gebruik wil maken van deze subsidie beroep doet op een geregistreerde dienstverlener.
Als u met uw onderneming de status van 'geregistreerd dienstverlener' verkrijgt, verhoogt u dus uw commerciële kansen. Meer informatie over de voorwaarden om een geregistreerd dienstverlener te worden vind je hier.
Ook buitenlandse dienstverleners kunnen geregistreerd worden indien ze voldoen aan de voorwaarden.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 19/08/2024
Vernieuwde steunmaatregelen in Brussel voor opleiding en consultancy
Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!
Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.
Deze regelgeving is geregionaliseerd. Onderstaande ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.
Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.
Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.
Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.
Vlaams opleidingsverlof, wat is dat eigenlijk?
Het Vlaams opleidingsverlof (VOV), vroeger het betaald educatief verlof, geeft jou werknemers het recht om afwezig te zijn van de werkvloer voor het volgen van een zelfgekozen opleiding die geregistreerd is in de opleidingsdatabank mét behoud van hun loon. Al zijn er 3 uitzonderingen, namelijk wanneer je werknemer een specifieke opleiding wil volgen op aanraden van een loopbaanbegeleider, examens bij de examencommissie worden afgelegd of traject voor ervaringsbewijzen EVC wordt gelopen. Je kan als werkgever het VOV van je werknemers in principe niet weigeren. Je krijgt wel een forfait terugbetaald van 21,3 EUR per uur afwezigheid in het kader van VOV.
Als werkgever moet je per kwartaal het aantal uren afwezigheid (per werknemer) voor het volgen van de opleiding ingeven in de DmfA (aangifteplatform sociale zekerheid). Jouw opleidingsverstrekker laadt de getuigschriften op. Op basis hiervan bepaalt de overheid hoeveel je terugbetaald krijgt, al kan dit wel even duren. De momenten waarop de uitbetalingen gebeuren, vind je terug bij de Vlaamse overheid.
Je kan de individuele aanvraag tot uitbetaling van het forfait ten vroegste 3 maanden vóór en ten laatste 3 maanden na de startdatum van de opleiding kan u de aanvraag starten voor de terugbetaling. De aanvraag doe je volledig digitaal, via het WSE-loket. Let op: de Vlaamse administratie is zeer strikt op deze termijnen!
Hoeveel opleidingsverlof krijgt mijn werknemer?
Op schooljaarbasis beschikt je werknemer over 125 uur (via het gemeenschappelijk initiatiefrecht kan dat oplopen tot maximaal 250 uur.
De opleiding die je medewerker volgt, bepaalt hoeveel uren opleidingsverlof deze mag opnemen. Maar je werknemer kan nooit méér uren opnemen dan het persoonlijke maximum. Afhankelijk van het type opleiding zijn er ook beperkingen rond het opname van het aantal uren.
Voor de regels omtrent betaald educatief verlof in Brussel, klik hier.
Bekijk dan zeker de website van de Vlaamse overheid of vraag het na bij je sociaal secretariaat zoals Liantis.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 13/08/2024
Gezamenlijk initiatiefrecht binnen het VOV
Op vraag van UNIZO krijg je als werkgever ook zelf een expliciete rol om opleidingen voor te stellen aan je werknemers. Als werkgever heb je een goed zicht op de sterke/zwakke punten van je werknemers. Jouw duwtje in de rug richting opleiding kan je werknemers over de drempel(s) tillen. Je kan dit nooit als een verplichting opleggen aan je werknemer, vandaar de term gemeenschappelijk initiatiefrecht.
De opleidingen die je voorstelt aan je werknemer hoeven niet gerelateerd te zijn aan de huidige job, maar moeten wel terug te vinden zijn in de opleidingsdatabank. Opleidingen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de huidige job zijn en blijven ten laste van jou als werkgever. Vlaams opleidingsverlof blijft het individueel recht van de werknemer om opleiding te volgen en daartoe afwezig te zijn op het werk.
Een werknemer die zowel zijn eigen opleidingskeuze volgt, als ingaat op jouw voorstel als werkgever verdubbelt zijn recht op Vlaams Opleidingsverlof en kan maximaal 250 uren opnemen.
Wanneer je als werkgever je aanvraag indient voor het Vlaams opleidingsverlof, via het WSE-loket, dan moet je aanduiden dat dit 'op voorstel van de werkgever' is. Ook voor deze uren opleidingsverlof, kan je aanspraak maken op het forfait van 21,3 EUR per uur afwezigheid op de werkvloer voor het volgen van de opleiding. Meer informatie over de aanvraag van je werknemer of de aanvraag tot terugbetaling van het forfait vind je bij de Vlaamse overheid.
Deze regeling geldt op dit moment al zeker tot en met het schooljaar 2024-2025.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 13/08/2024
Tewerkstelling en opleiding in Brussel (Actiris)
Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!
Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.
Tewerkstelling en opleiding van werkzoekenden  ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.
Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.
Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.
Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.
Op zoek naar een geschikte medewerker? Dan is IBO misschien iets voor jou!
Wat houdt een IBO in?
Als werkgever wil je voor elke vacature de perfecte kandidaat. Maar in een krappe arbeidsmarkt is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Nog elk jaar raken duizenden knelpuntvacatures moeilijk of helemaal niet ingevuld. De IBO (individuele beroepsopleiding) kan een oplossing bieden voor jouw moeilijk invulbare vacature. Via de IBO maak je van jouw sollicitant de ideale medewerker. Je leidt de kandidaat op op je eigen werkvloer en dat op basis van een opleidingsplan dat je afsprak met VDAB. VDAB (of één van haar partners) zorgt voor ondersteuning tijdens de IBO. Op het einde van de rit werf je hem of haar aan met een contract van onbepaalde duur en heb je er een gemotiveerde en getrainde werknemer bij. In bepaalde gevallen kan je de werkzoekende ook met een contract van bepaalde duur aanwerven. Contacteer je IBO-bemiddelaar vóór de start van de IBO om te weten of dit het geval is of niet.
De IBO is een voordelige investering met resultaat: Na de IBO heb je geschikt en gemotiveerd personeel opgeleid op maat van jouw organisatie. Tijdens de IBO betaal je geen loon of RSZ, enkel een vaste maandelijkse premie. De werkzoekende krijgt van VDAB een extra IBO-premie bovenop zijn werkloosheidsuitkering.
Hoeveel kost een IBO je als werkgever?
Als werkgever is het belangrijk te weten hoeveel je de IBO-cursist na de opleiding bij aanwerving zal betalen. Tijdens de IBO betaal je geen loon of RSZ voor de kandidaat. Je betaalt enkel een vaste maandelijkse premie aan VDAB. De hoogte van de premie is gebaseerd op het loon dat je medewerker gaat krijgen als je hem aanwerft.
Maandelijkse premie (netto) |
Looncategorie (bruto) |
650 EUR |
minder dan 2.113,74 EUR |
800 EUR |
2.133,74 - 2.487,97 EUR |
1.000 EUR |
2.487,98 - 2.860,98 EUR |
1.200 EUR |
2.860,98 - 3.232,77 EUR |
1.400 EUR |
3.232,78 EUR of meer |
Bij een deeltijdse IBO wordt de premie berekend op basis van de tewerkstellingsbreuk.
Hoe vraag je een IBO aan?
Elke werkzoekende kan in aanmerking komen voor een IBO, ook diegene zonder uitkering. Je hebt al iemand op het oog? Ga dan als volgt tewerk:
- Dien je aanvraag zelf in via 'Mijn VDAB'. Vervolgens klik je op 'IBO-beheer' en vul je de nodige gegevens in. Nadien zal VDAB contact met je opnemen om de aanvraag te bespreken en afspraken te maken.
- Je VDAB-bemiddelaar zorgt voor de snelle opstart, de contracten en professionele ondersteuning tijdens de IBO.
- Na de IBO neem je de nieuwe medewerker in dienst.
- Wil je weten of de IBO iets voor jou is? Dan kan je dit digitaal infopakket doorlopen!
- Alle voorwaarden vind je terug bij VDAB. Bekijk ook zeker de FAQ rond IBO.
- Ook in Brussel kan je een IBO opstarten.
- Spreekt je kandidaat niet goed Nederlands, bekijk dan zeker de optie om een IBO met taalcoaching op te starten.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 20/08/2024