Tips

Gebruik de kmo-portefeuille

Wist je dat je als ondernemer financiële steun kan krijgen voor opleiding en advies? Zo kan je tot 30% van de kostprijs terugkrijgen als je beroep doet op een erkend dienstverlener.

Steun op lokaal niveau

Leg je oor zeker eens te luisteren bij de plaatselijke dienst Economie. Een aantal steden en gemeenten geven bijvoorbeeld starterspremies of renovatietoelagen bij handelspanden.

Controleer alvorens je registreert

Er zijn publieke, online databanken ter beschikking om na te gaan of er al een bepaalde merknaam, model- of octrooirecht bestaat. Maak er gebruik van en stel je vragen aan een VLAIO-bedrijfsadviseur om je bij te staan in je zoektocht.

Welke infosessies mag je zeker niet missen

13u - 13u30 Infosessie Ontdek de ondersteuningsmogelijkheden vanuit de Vlaamse overheid (door VLAIO)

Experten

Annelies Leysen

"Wanneer je start met ondernemen, heb je ongetwijfeld veel vragen. Welke vergunningen heb ik nodig, heb ik recht op subsidies en zijn er misschien andere mogelijkheden dan bancaire financiering? Ik maak je graag wegwijs!"

Jarn Baele

“Intellectuele eigendom is ook voor starters heel erg belangrijk, vaak kom je heel snel met de volgende vragen in aanmerking: Kan ik de naam van mijn onderneming of product gebruiken en beschermen? Hoe kan ik creaties, processen, ideeën beschermen? Kunnen ideeën überhaupt beschermd worden? Als bedrijfsadviseur intellectuele eigendom bij VLAIO help ik je graag verder met deze vragen!” 

Elena Balachov

"Als starter komt er veel nieuwe info op je af. Ik informeer je graag rond steunmaatregelen (waaronder subsidies) en financieringsmogelijkheden via de overheid. Zo weet je meteen wat voor jou nuttig kan zijn en wat (momenteel nog) niet."

Wouter Verhaverbeke

“Wouter is een bedrijfsadviseur bij het Contact Center van VLAIO. De Informatieverstrekking over diensten en producten van het agentschap wordt zo veel mogelijk door het VLAIO Contact Center afgehandeld. Het VLAIO Contact Center staat tevens in voor het beantwoorden van vragen van ondernemers over overheidsmaatregelen. De Ondernemer kan er onder andere terecht voor informatie over subsidies, starten met een onderneming, financiering, vergunningen en regelgeving.” 

Op zoek naar subsidies of andere steunmaatregelen? 

Heb je al eens opgezocht of je (zaak) in aanmerking komt voor steun? In onze subsidiedatabank kan je op zoek gaan naar de belangrijkste Vlaamse, Federale en Europese maatregelen rond onder meer starten, financiering en tewerkstellen.

Ontdek de subsidiedatabank

Projectpartners