Om kaartbetalingen te kunnen aanvaarden, moet je in eerste instantie een betaalterminal hebben. Maar moet je die kopen, of kan je er beter eentje huren? En welke dan?
Ongeveer de helft van de betaalterminals in België zijn aangekocht. De aankoop van een terminal heeft het voordeel dat je de kosten kan drukken als je de terminal op lange termijn afschrijft. Maar daar kan je ook vaak bedrogen bij uitkomen: het landschap van elektronisch betalen verandert razendsnel, en de voorbije jaren is het al meermaals gebeurd dat ondernemers met een betaalterminal van nog geen 5 jaar oud, hun terminal al moesten vervangen omdat die niet meer voldeed aan de nieuwste technologische en veiligheidsvereisten. Bovendien: als je een betaalterminal koopt, moet je ook steeds nog een onderhoudscontract aanschaffen, waardoor je uiteindelijk toch nog een extra maandelijkse kost draagt.
De kostprijs voor een betaalterminal hangt af van het type betaalterminal en de leverancier (zie verder).
Sinds 2015 voorziet de overheid een investeringsaftrek van 13,5% voor betaalterminals, webshops en andere digitale investeringen. Daardoor kan je de kostprijs van deze investeringen fiscaal 113,5% aftrekken.
Tot eind 2022 wordt dit percentage bovendien verhoogd tot 25%, specifiek voor de aankoop van een betaalterminal, waardoor de aankoopwaarde 125% fiscaal aftrekbaar is. Dit geldt dus enkel voor betaalterminals, niet voor webshops, en het geldt enkel bij aankoop. Voor het huren van een betaalterminal is er geen verhoogde investeringsaftrek voorzien.
Een betaalterminal huren, is vaak iets duurder dan een aankoop (maar zoals gezegd: enkel als je de aankoop op lange termijn kan afschrijven!). Toch heeft het huren van een betaalterminal heel wat voordelen:
Betaalterminals bestaan in alle maten en gewichten, maar grosso modo kan je ze opdelen in een aantal varianten:
De toonbankterminal is de meest gangbare betaalterminal. Het is een vaste terminal, die op de toonbank aan de kassa blijft staan. Bij elke leverancier kan je kiezen tussen een aantal opties:
Hoeveel je betaalt voor zo'n toonbankterminal hangt af van welk type je neemt, en bij welke leverancier:
In tegenstelling tot een toonbankterminal, kan je met een mobiele betaalterminal vrij rondlopen. Dat maakt deze betaalterminal geschikt voor specifieke zaken, zoals horeca (omdat je dan met de terminal tot bij de klant kan gaan). Net omdat ze mobiel zijn, is er meestal een printertje geïntegreerd in de terminal. Mobiele betaalterminals zijn meestal wel iets duurder dan vaste toonbankterminals:
reken voor de aankoop eerder op 700 euro tot 950 euro (exclusief de eenmalige installatiekost, en exclusief onderhoudscontract, en verbindingskosten (4G))
Is een volledig uitgeruste betaalterminal niets voor jou?
Dan kan je misschien beroep doen op een pinpad. Een pinpad is een kleine kaartlezer die gekoppeld is aan een tablet, smartphone of pc. De pinpad is dus eigenlijk niets meer dan een kleine kaartlezer met numeriek toetsenbord, waardoor de klant kan betalen met de kaart en een pincode kan ingeven via de pinpad, en jij als ondernemer alles aanstuurt vanaf de tablet, smartphone of PC. Het voordeel van zo'n pinpad is dat de investering heel klein is: meestal kan je zo'n pinpad al aankopen vanaf 99 euro. Nadeel is dat de transactiekosten vaak hoger liggen dan bij een 'normale' betaalterminal. Bij SumUp vind je al een pinpad voor 19 euro. De transactiekost ligt wel op 1,69%.
Of vorm jouw smartphone of tablet om tot betaalterminal:
Bankenfederatie Febelfin heeft een handige overzichtspagina over alles wat met elektronisch betalen te maken heeft. Neem dus zeker ook een kijkje!
Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.
Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.
Ons adviesteam staat voor je klaar!