Een publieke laadpaal aanvragen

Laatste aanpassing: 
15/09/2022

Vanaf nu is het mogelijk om een publieke laadpaal aan te vragen via de Vlaamse overheid (met uitzondering van Antwerpen, Gent, Oostende en Genk: zie verder). Zowel particulieren als bedrijven kunnen een aanvraag doen om een publieke laadpunt te laten installeren binnen de 250 meter van hun woning of bedrijf. Binnen de 6 maanden moet de aangestelde laadpaaloperator de infrastructuur ook effectief geplaatst hebben. In principe kan iedereen die beschikt over een volledig elektrisch voertuig (in eigendom, via een contract van huurfinanciering, huurkoop of gelijkaardig of als bedrijfswagen) een laadpunt aanvragen. Dus de werknemers kunnen ook een laadpaal aanvragen in de buurt van hun woning wanneer ze over een bedrijfswagen beschikken.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het vooralsnog niet mogelijk om een publiek laadpunt aan te vragen.

Voorwaarden

Er gelden enkele voorwaarden.

  • Het voertuig is een volledig elektrische personenwagen (M1) of lichte vracht (N1)
  • De aanvrager (particulier - werknemer) beschikt niet over eigen parkeermogelijkheden en/of is niet in staat om zelf een laadpunt te installeren (bijvoorbeeld na negatief advies van brandweer in een ondergrondse parking).
  • Aanvragende bedrijven beschikken niet over parkeerplaatsen op privaat domein en kan dus zelf geen laadpunten installeren.
  • De aanvraag is verenigbaar met de plaatselijk geldende parkeerregels.
  • Er is geen publiek toegankelijk laadpunt op maximaal 250m wandelafstand van de woonst beschikbaar.

Een laadpaal aanvragen

Er kan een aanvraag voor een publieke laadpaal ingediend worden bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Dit kan al van zodra de bestelling van de wagen gebeurd is. Er moet een bewijs geleverd worden in de vorm van een inschrijvingsformulier, een bestelbon of een leasecontract voor dit voertuig.

Er zal een laadpaal geplaatst worden indien men aan bovenstaande voorwaarden voldoet, maar er zal ook gekeken worden naar de beschikbaarheid van bestaande laadpunten. Bij een (te) hoge bezettingsgraad kan een extra laadpaal bijgeplaatst worden.

De plaatsing moet dus ten laatste 6 maanden na de aanvraag gebeuren en zal uitgevoerd worden door Total (West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant) of Engie (Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen). Ook steden kunnen een laadpaal aanvragen via het e-loket. Zo kunnen er al proactief laadpalen geplaatst worden op plaatsen waar veel vraag kan zijn.

Via deze pagina kan je een laadpaal aanvragen

 

Antwerpen, Gent, Oostende en Genk

Deze steden doen niet mee aan de Vlaamse contracten, maar hebben (binnenkort) eigen procedures. Aanvragen kan via deze links:

Meer over: Bedrijfswagen, Belastingen, Bedrijfsvoertuigen, Energie, Vervoer

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!