Elektronisch betalen: ken jij de mogelijkheden als ondernemer?

Sorry! Toegang tot deze pagina werd voorbehouden aan UNIZO leden.

Laatste aanpassing: 
08/08/2022

Wat zijn de mogelijkheden?

Het is een open deur intrappen om te stellen dat elektronisch betalen in de lift zit. De cijfers tekenen jaar na jaar een duidelijke stijging op van het aantal betalingen met de kaart, en steeds meer consumenten verwachten ook dat ze met de kaart, of met hun smartphone in de winkel kunnen betalen. Maar wat heb je allemaal nodig om elektronische betalingen aan te bieden? Welke formules zijn mogelijk? En hoe staat het met de nieuwe vormen van elektronisch betalen? Hieronder vind je alvast een overzicht.

De klassieke kaartbetaling

Hoewel we de laatste jaren om de oren worden geslagen met nieuwe technologiën zoals NCF, QR, wallets, ... wordt nog steeds het gros van alle betalingen afgehandeld via de klassieke bankkaart en betaalterminal. Om deze vorm van betalen aan te bieden, heb je 3 zaken nodig: 

Je kan ook kiezen voor een betaalpakket, waarbij je voor een vaste kost per maand zowel een betaalterminal, en onderhoudscontract en een vast aantal transacties krijgt. 

Contactloze betalingen

De term 'contactloze betaling' of 'NFC-betaling' (Near Field Communication) is een verzamelterm voor alle vormen van elektronische betalingen waarbij je geen fysiek contact moet maken met een betaalterminal. Ontdek de verschillende varianten en voordelen van contactloze betalingen

Payconiq by Bancontact

Naast de 'klassieke' kaartbetalingen en de contactloze betalingen, loont het zeker ook de moeite om een kijkje te nemen naar Payconiq by Bancontact. In tegenstelling tot de betaalsystemen die hierboven werden beschreven, werkt Payconiq by Bancontact niet op basis van de klassieke betaalkaart, maar wel op basis van een technologie die gebaseerd is op de overschrijving. Maar laat je niet misleiden: het geld staat even snel op de rekening, alleen kost het veel minder dan een kaartbetaling. Waar je voor een klassieke bankkaartbetaling al snel € 0,12 - €0,15 per transactie betaalt, is dat bij Payconiq By Bancontact € 0,06. Nog niet de helft, en je hebt bovendien geen betaalterminal nodig!

Online betalingen

Ook voor online betalingen in jouw webshop heb je een (digitale) betaalterminal nodig, en een overeenkomst om de transacties te verwerken. Maar ook hier zijn de betaalsystemen de voorbije jaren sterk geëvolueerd. De meeste betalingsleveranciers bieden kant – en klare pakketten aan die je vrij eenvoudig (en vaak kosteloos) in jouw webshop kan integreren. Je betaalt dan enkel de kosten voor de transacties. Hou er wel rekening mee dat door de bijkomende veiligheidsrisico’s de transactiekosten meestal iets hoger liggen dan voor betalingen in de fysieke winkel. Zo betaal je voor Payconiq zo’n € 0,20 per transactie, en voor een gewone Bancontact – transactie zo’n € 0,39. Kies je voor betaling via de kredietkaart dat loopt die kost al snel op tot 2% - 3%. Maar zoals gezegd gebeuren 65% van alle betalingen online via de bankkaart. Dus ook hier geldt dat het aanbieden van een kredietkaart vooral interessant is voor buitenlandse klanten of om klanten gebruik te kunnen laten maken van de voordelen die zij krijgen van hun kredietkaartmaatschappij.

Zie bijvoorbeeld het aanbod van CCV, Worldline, EMS, Easy Payments en Mollie

Klaar om een keuze te maken?

Laat een KBC-expert me contacteren

Meer over: Betaalverkeer, Elektronisch betaalverkeer

Je ziet meer als UNIZO lid

Deze inhoud is enkel voor UNIZO-leden, of word nu lid.

Je ziet meer als UNIZO lid

Bent u reeds UNIZO-lid? Log dan in met uw UNIZO account. Anderzijds kan je een lidmaatschap aanvragen.

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!