Hoe zonder brokken met studenten werken?

Laatste aanpassing: 
17/07/2018

Jobstudenten zijn een relatief voordelige manier om seizoenspieken op te vangen of vakantiegangers te vervangen, maar hou wél rekening met een groter risico op arbeidsongevallen.  Het gaat ten slotte om veelal onervaren jongeren in een voor hen vreemde omgeving, wat per definitie extra risico's inhoudt.  Enkele tips om brokken te vermijden.

1. Kies de juiste M/V. 

Zo ben je voor een fysiek eerder zware functie wellicht beter af met een student uit een technische of beroepsopleiding, die in het kader van zijn opleiding misschien al eens op een dak heeft gezeten, dan met een humaniorastudent zonder hoogte- laat staan hamerervaring.  Probeer gerust ook eens via professionele uitzendkantoren.

2. Onthaal de student(en) correct. 

Ontvang de student zoals je iedere nieuwe werknemer zou ontvangen: wegwijs maken in het bedrijf, kennismaken met de collegae, ...  Leg heel duidelijk uit wat de student precies moet doen en demonstreer het misschien ook even.  Duid eventueel een meter of peter aan die een oogje in het zeil houdt, die zonodig opleidt en begeleidt, en bij wie de student terecht kan met vragen en problemen.

3. Waarschuw voor de risico's. 

Met welke eventueel gevaarlijke stoffen dient extra omzichtig omgesprongen?  Hoe werk je veilig op een stelling?  Hoe gebruik je een versnijdingsmachine zonder er vingers bij in te boeten?  Waarom moet je strikt die ene procedure volgen?  ...  Zeg niet alleen wat niet mag, maar leg ook altijd uit waarom en verduidelijk wat er kan gebeuren bij een verkeerde handeling.  Dat maakt veel meer indruk.  Bedenk dat je met onervaren jongeren te maken hebt, die wel eens iets durven 'uitproberen'.

4. Zorg voor optimale werkomstandigheden. 

Een ordelijk en doordacht ingericht atelier, opvallend aangeduide trapjes in de horecazaak, veilig volgens de regels werkende vaste werknemers, ... het goede voorbeeld is het begin.  Waar met beschermende kledij wordt gewerkt (helm, bril, handschoenen, versterkte schoenen, overalls, ...) dient die uiteraard net zo goed voorzien te worden voor de studenten.  Waak extra zorgvuldig over het correcte gebruik van de beschikbare beschermingsmiddelen door de studenten.

5. Denk aan de verzekering. 

Zelfs in de veiligste werkomstandigheden vallen ongevallen nooit helemaal uit te sluiten.  Studenten raken als onervaren invallers in een voor hen vreemde omgeving in verhouding vaker bij arbeidsongevallen betrokken dan vaste werknemers.  Het is dan ook levensbelangrijk én trouwens wettelijk verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten voor jouw studenten.

 

Meer over: Jongeren opleiden op werkvloer, Jobstudent
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!