Kan uw klant aankopen via uw webshop herroepen als het gaat om producten op maat?

Laatste aanpassing: 
28/11/2017

Klanten (consumenten) die aankopen doen via een webshop hebben een termijn van 14 dagen om hun aankopen te herroepen. De wetgeving voorziet wel een aantal gevallen waarin de klant geen recht heeft om zijn aankoop te annuleren.

Een vaak voorkomend geval daarbij zijn gepersonaliseerde goederen of goederen die specificaties bevatten die gekozen zijn door de klant. dat laatste wordt dan volgens de wetgeving omschreven als "goederen die niet geprefabriceerd zijn en die worden vervaardigd op basis van een individuele keuze of beslissing van de consument". Aangezien het gaat om een uitzonderingsregel, moet dit altijd in strikte zin geïnterpreteerd worden. De volgende voorbeelden worden in de toelichting bij de wetgeving gegeven:

  • op maat gemaakte gordijnen.
  • goederen waarvoor de consument specificaties heeft verstrekt, zoals afmetingen voor meubelen of de afmetingen van een stof;
  • goederen waarvoor de consument specifieke, voor eigen gebruik bestemde eigenschappen heeft gevraagd, zoals een bijzonder, op bestelling gemaakt ontwerp voor een wagen, of een specifiek onderdeel voor een computer, dat individueel moet worden aangekocht voor die specifieke bestelling en dat niet behoorde tot het algemene aanbod van de handelaar aan het publiek;
  • adreslabels met de contactgegevens van de consument of T-shirts met een gepersonaliseerde opdruk.

Specificatie/personalisering betekent hier dat de goederen in beginsel uniek zijn en zijn geproduceerd op basis van de individuele wensen en eisen die de klant kenbaar heeft gemaakt en die bij de bestelling via uw webshop werden vastgelegd. In deeze gevallen heeft uw klant dus geen recht om zijn aankoop te herroepen.

Indien de consument daarentegen de goederen gewoon samenstelt door te kiezen uit standaardopties die op uw webshop worden aangeboden en vooraf zijn bepaald, dan wordt dit niet beschouwd als "specificatie" of "personalisering" in het kader van deze wetgeving. De klant heeft in dat geval wel nog altijd het recht om zijn aankoop te annuleren binnen de 14 dagen. 

  • Voorbeelden: de kleur of de aanvullende uitrusting voor een wagen, of een meubelstuk samengesteld op basis van standaardelementen

Tip

Indien u wil vermijden dat het herroepingsrecht van toepassing is, raden wij aan om uw standaardaanbod op deze basis aan te passen/in te perken, en een vermelding op uw webshop te maken dat andere/speciale kleuren of maten op specifieke vraag van de consument aangeboden kunnen worden. Hierbij moet u dan uiteraard wel duidelijk ook het verval van het herroepingsrecht vermelden.

Nog vragen over dit of een ander onderwerp? Grasduin gerust door ons kennisnet via www.unizo.be/advies.

Meer over: Webshop, Herroeping aankoop door de klant

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!