Nieuwe regels e-commerce voor b2c vanaf 1 juli 2021

Laatste aanpassing: 
02/08/2022

Vanaf 1 juli 2021 gelden enkele nieuwe btw-regels voor online verkoop aan consumenten (b2c). We zetten ze op een rij.

Drempelbedragen

online verkopen anders vanaf 1 juliNormaal moet je als verkoper belasting betalen in het land waar de koper woont. Concreet moet je dus de buitenlandse btw afdragen en je ook in dat land registreren voor btw-doeleinden, wanneer je het nationale drempelbedrag overschrijdt. Die drempel is afhankelijk van land tot land.

Met de nieuwe regels vervallen de nationale drempelbedragen. Voortaan geldt één algemene drempel: verkoop je voor meer dan 10.000 euro aan buitenlandse kopers (ongeacht de EU-staat), dan moet je btw afdragen in het land waar de consument gevestigd is. Overschrijd je de drempel niet, dan mag je nog steeds Belgische btw aanrekenen.

Van MOSS naar OSS

Momenteel kunnen bepaalde bedrijven, meer bepaald bedrijven die elektronische diensten leveren zoals telecommunicatie, televisie en andere, zich in één land registreren en daar ook de nodige aangiftes doen. Dit gebeurt via de “mini one stop shop” of MOSS. Dit land is het land van vestiging, waardoor er geen buitenlandse registratie nodig is of buitenlandse aangiftes moeten worden ingediend.

De nieuwe regels breiden de MOSS nu uit naar OSS (one-stop-shop), waardoor alle e-commerce bedrijven die b2c-goederen leveren hiervan gebruik kunnen maken. Het zal dus volstaan om in één land geregistreerd te zijn en aangiften in te dienen.

Ook voor de invoer van goederen van buiten de EU wordt de MOSS uitgebreid met een I-OSS (invoer-OSS). Goederen van buiten de EU van maximaal 150 euro kan je hier aangeven. De in het land geldende btw is van toepassing op de verkoop aan de klant, maar niet op de invoer.  De invoer blijft van btw vrijgesteld. Wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van dit systeem, zal de invoer aan btw worden onderworpen. De niet-EU verkoper moet wel een EU-vertegenwoordiger aanduiden.

Invoer kleine zending niet langer vrijgesteld van btw

De verkoop van goederen die momenteel van buiten de EU worden ingevoerd zijn in principe onderworpen aan btw, met uitzondering van zendingen van geringe waarde (maximum 22 euro). Deze vrijstelling verdwijnt door de nieuwe e-commerce regels. Hierdoor wordt elke invoer van e-commerce onderworpen aan de btw, ongeacht de waarde van het pakket.

Facturatieverplichtingen

Voor b2c-afstandsverkopen binnen de EU geldt dat je steeds een conforme factuur moet uitreiken in het land van de levering. Afhankelijk van het overschrijden van de drempel kan deze factureringsplicht via buitenlandse regelgeving geregeld zijn. Vanaf 1 juli 2021 vervalt deze factureringsverplichting. Je moet dus niet langer voor elke afstandsverkoop een conforme factuur opstellen. Dit geldt enkel wanneer gebruik gemaakt wordt van de OSS. Wanneer de verkoper toch een factuur wenst op te stellen, dan kan dit. Deze factuur moet dan conform de wetgeving van het land van de OSS-registratie opgesteld worden. Voor de afstandsverkoop van ingevoerde goederen blijft de facturatieplicht bestaan, ook onder het OSS principe.

Alles weten over e-commerce?

Ontdek ons aanbod via UNIZO Retail

Nog vragen?

 

Meer over: online verkopen, Belastingen, Btw, Principes btw, E-commerce

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!