Met de Startlening van PMV opent Marie Pieters binnenkort de deuren van Restaurant Pauline in Kortrijk. Op zoek naar hulp om haar zaak op te starten én om een lening aan te vragen, komt Marie terecht bij UNIZO. Tijdens de begeleiding Starten werkt ze samen met coach Ellen een dossier uit om u tegen te zeggen. En met succes.

“Als je iets wilt starten in de horeca en daarvoor een lening nodig hebt, dan krijg je bij de banken vrijwel meteen een njet”, steekt coach Ellen van wal. “Alleen bij PMV – het vroegere Participatiefonds-Vlaanderen - kun je nog terecht voor een Startlening. Maar dan moet je met een sterk dossier afkomen dat op alle vlakken klopt. Dat geldt trouwens voor alle sectoren hoor, niet alleen voor de horeca.”

Verliezen in details

“Als kok heb ik al meer dan tien jaar ervaring bij verschillende zaken”, vertelt Marie. “Dus dan steek je wel eens wat op. Toen de plannen voor mijn eigen restaurant concreet werden, ben ik alles beginnen uit te tellen. Mijn man, die sterk is met cijfers, heeft me daarbij geholpen.”

“Marie is het soort ondernemer dat ervoor gaat. Ze heeft ervaring en neemt haar beslissingen weloverwogen. Ondernemen is altijd springen, maar zij kiest voor een berekend risico”, weet Ellen. “Het financieel plan zat goed in elkaar. Al verloren Marie en haar man zich in de details. Een zaak valt of staat niet met het aantal servetten dat er moet zijn. (lacht) Dus het was een kwestie van hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden.”

PMV grootste kans voor lening

Zonder lening kan Marie haar droom niet waarmaken. Geen lening is geen restaurant Pauline. “Ellen vertelde ons wat de verschillende financieringsmogelijkheden zijn. Al snel bleek dat we bij PMV de grootste kans hadden om een lening te krijgen. We vulden eerst het volledige businessplan van UNIZO in en haalden er dan de zaken uit die we nodig hadden voor de Startlening.”

Als de kredietverstrekker eerst alles moet uitvlooien, dan is de kans op een negatief advies veel groter.

Coach Ellen Jodts
Coach Ellen Jodts

Ellen heeft ervaring in kredietverlening en weet dus precies waarop kredietverstrekkers letten. Daarom gieten ze het financiële plan in een visueel duidelijke structuur met de focus op de hoofdzaken. Ook het marketingplan krijgt vorm en ze brengen alles samen in een duidelijk dossier. “Want als de kredietverstrekker een grondig uitgewerkt en visueel aantrekkelijk kredietdossier voorgeschoteld krijgt, dan is de kans op positief advies veel groter”, vertelt Ellen.

Meer dan cijfers alleen

“Een zaak starten gaat al lang niet meer over de cijfers alleen. Zo kijken ze bij PMV verder dan hoe rendabel je bedrijf zal zijn. Voor hen is het ook belangrijk dat de ondernemers commercieel gewapend zijn en dat ze inzicht hebben in hun volledige ondernemingsplan. De begeleiding Starten zet dan ook in op de drie luiken: het commerciële, organisatorische en financiële luik. Het een kan echt niet zonder het ander”, benadrukt Ellen.

En net dat commerciële stukje is onontgonnen terrein voor het koppel. “We wisten wat we wilden, alleen niet hoe we dat konden bereiken”, geeft Marie toe. “Ook daarin heeft Ellen ons begeleid. Ze reikte ideeën aan vanuit andere standpunten waarmee we dan aan de slag konden. Zo werd onder andere duidelijk dat ik moet inzetten op sociale media. Daarom volg ik nu de begeleiding Online Verkopen.”

Grondig dossier, snelle lening

“Eind augustus 2022 hadden we ons eerste gesprek met UNIZO. In september zijn we de begeleiding gestart, begin oktober dienden we ons kredietdossier in en op 20 december werd de lening al goedgekeurd. Ik was aangenaam verrast hoe snel dat is gebeurd. En dat voor het maximumbedrag van 100.000 euro. Dat vind ik wel straf”, vertelt Marie enthousiast. “Uiteraard hebben wij veel werk in ons dossier gestoken. Maar zonder Ellen was het ons niet gelukt. Of toch zeker niet zo snel.”

“De input komt altijd van de ondernemers”, vult Ellen aan. “Het is mijn taak om hen te laten nadenken over hun bedrijf en proces.”

Oppassen voor valkuilen

Ondertussen zijn de werken in Restaurant Pauline volop aan de gang. In de zomer van 2023 hoopt Marie de deuren te kunnen openen. “Ik raad de begeleiding zeker aan, want er zijn zoveel valkuilen waarin je als starter kunt trappen. Bovendien helpt een UNIZO-coach je oplossingen te vinden waaraan je zelf nooit had gedacht. En de hulp die we van Ellen kregen bij de aanvraag voor de Startlening was enorm waardevol.”

Fouten vermijden

Ellen begeleidt ook vaak jonge ondernemers die al enkele jaren bezig zijn. In die trajecten grijpt ze vaak terug naar het businessplan. “Vaak zeggen ze dan: waarom hebben we dat niet gedaan bij het begin, we hadden zoveel fouten kunnen vermijden? En dat is waarom de begeleiding Starten een meerwaarde is.”

Heb jij ook ambitieuze plannen voor een eigen zaak? Maar is een lening cruciaal om te starten? Schrijf je dan in voor de begeleiding Starten en neem de beste start die je kunt krijgen. Wil je graag een Startlening aanvragen?

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

VLAIO