BIO INX maakt “inkt” waarmee je levende cellen en weefsels kan printen in 3D. In 2022 scheurde de startup zich los van UGent en VUB om op eigen benen verder te gaan. CEO Jasper Van Hoorick noemt BIO INX een puzzelstukje om van academische theorie naar toepassingen in het echte leven te gaan. 

Dag van de Ondernemer

Jasper is met BIO INX één van de ambassadeurs van Dag van de Ondernemer 2023. Wil jij meer weten over Dag van de Ondernemer of wil je de andere ambassadeurs leren kennen?

Dag van de Ondernemer

BIO INX groeide voort uit de doctoraatsstudies van Jasper en CSO Aysu Arslan. “Het merendeel van de bedrijven die opgericht werden in de sector focussen zich op hardware. Ze bouwen dus 3D bioprinters. Er zijn echter vooral standaard en niet-performante printmaterialen op de markt, wat ons heeft gemotiveerd om te starten met BIO INX.”  

Hoewel BIO INX als jonge start-up nog niet echt een specifieke innovatiestrategie heeft, is het belangrijk dat ze constant innoveren: “We zitten in een innovatieve sector. Op productniveau kijken we heel erg naar wat er op de markt speelt en proberen we trends te voorspellen. Wij zijn de hele tijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en proberen in te spelen op nieuwe printtechnologieën.”  

BIO INX heeft het afgelopen jaar al enkele unieke producten in de markt kunnen zetten: “We zijn wereldwijd het enige bedrijf dat een materiaal produceert dat toelaat om te printen in aanwezigheid van levende cellen met laser gebaseerde hoge resolutie printers.” De startup focust vooral op hoge resolutie licht-gebaseerde 3D printers en wil zich ook verder specialiseren in specifieke weefsels. Jasper geeft aan dat ze net als vele technologie spin-offs gestart zijn vanuit een product en daarna pas keken welke problemen dit product kon oplossen: “We hebben onze strategie op dat vlak nu 180 graden gedraaid. We vertrekken nu altijd vanuit een specifieke toepassing of een specifiek probleem en kijken welke printtechnologie of welk materiaal daarvoor de ideale oplossing kan bieden.” 

Jasper Van Hoorick en Coralie Gréant van BIO INX

Jasper Van Hoorick en Coralie Gréant van BIO INX

Krijgen medewerkers ook de kans om innovatieve input te leveren? 

Jasper legt uit dat BIO INX een vrij klein team heeft van vijf medewerkers: “Het voordeel van zo’n klein team is dat iedereen tijdens onze meetings input kan en mag leveren en dat er naar elk idee geluisterd wordt.” Hij vertelt dat ze zowel wekelijks als maandelijks teammeetings houden: “In de wekelijkse meetings bespreken we de prioriteiten van de week en de vooruitgang van de projecten. De maandelijkse meetings gebruiken we als brainstorm moment. Daar kan iedereen vertellen waar ze de afgelopen maand aan hebben gewerkt en op welke problemen ze gestuit zijn. We brainstormen dan als team om tot oplossingen te komen. Ook daar gaan we op zoek naar nieuwe productideeën. Onze medewerkers zijn heel creatief en er is een goeie wisselwerking binnen het team.” 

Jullie gaan dus proactief op zoek naar nieuwe innovaties? 

“Natuurlijk. Dat gaat van toepassingen tot printtechnologieën tot inkten. Op dit moment doen we onderzoek naar materialen voor een nieuwe printtechnologie. We zijn daarvoor een portfolio aan materialen aan het ontwikkelen”, geeft Jasper aan. Over welke technologie het gaat, daar wil hij nog niets over kwijt. “Als je met innovatie bezig bent of een innovatie startup bent zoals wij, dan moet je constant keuzes nemen waaraan natuurlijk ook risico’s verbonden zijn. Het kan altijd zijn dat je een keuze maakt die niet in de richting ligt waar de markt naartoe gaat. We proberen dit zoveel mogelijk te beperken door input en feedback te vragen van onze klanten over onze huidige producten. Als we begrijpen waar ze mee werken, kunnen wij ook beter onze richting bepalen.”  

Luister naar innovatiefnemer Jasper

Jasper is een innovatiefnemer pur sang. Met zijn bedrijf BIO INX ambieert de jonge ondernemer een revelatie in de medische wereld (en stiekem ook ver daarbuiten). 

Beluister ook de afleveringen met de andere ambassadeurs.

Nuttig voor jou