In hartje Leuven liggen het kantoor en de werkplaats van een gepassioneerd team productdesigners en ingenieurs. Bij Comate ontwikkelen zij nieuwe, innovatieve hardware producten voor bedrijven. Volgens mede-eigenaar Sander Van den dries ligt de sterkte van Comate in de samenwerking tussen productdesigners en ingenieurs en het proces waarmee zij ideeën ontwikkelen tot een succesvol technologisch hoogstandje. 

Dag van de Ondernemer

Sander is één van de ambassadeurs van Dag van de Ondernemer 2023. Wil jij meer weten over Dag van de Ondernemer of wil je de andere ambassadeurs leren kennen? 


Dag van de Ondernemer

“Wij sleutelen al dertien jaar aan onze werkwijze. Dat is ook waarom wij zo innovatief zijn. Ons proces om een idee te vertalen naar een succesvol product wordt regelmatig bijgestuurd”, begint Sander zijn verhaal. “Het is geëvolueerd van een proces waar klanten bij ons kwamen aankloppen en wij dat idee bouwden tot een proces waar we eerst alles helemaal uitpluizen. Waar komt het toestel terecht? Wie is de eindgebruiker? Hoe moet het eruit zien? Hoeveel mag het kosten? Aan welke regelgeving en normen moet het product voldoen? Dat zijn vragen die wij nu oplossen voor we beginnen met de ontwikkeling.” 

Met trots legt Sander uit dat er al veel veranderd is in vergelijking met vijf jaar geleden: “We hebben bijvoorbeeld de sprong gewaagd om nu ook medical devices klasse drie te ontwikkelen. Dat was een proces dat we onszelf echt moesten aanleren. En voor de rest zijn de veranderingen er vooral gekomen omdat we durven investeren in onze mensen.”  

Sander Van den dries van Comate

Sander Van den dries van Comate

Lerend netwerk 

Sander geeft aan dat er natuurlijk veel geïnvesteerd wordt in innovatie, maar vooral door middelen vrij te maken voor opleiding: “Wij investeren vooral in onze collega’s. Wij zijn jaarlijks met zo’n honderdtal projecten bezig. Het is dus noodzakelijk om de kennis die we opdoen ook te delen en op de hoogte te zijn van waar anderen mee bezig zijn of wat zij geleerd hebben. We investeren veel tijd en geld in het bewaren van zo’n informatie. Die input is cruciaal, want daardoor kunnen we bepaalde fouten vermijden en kunnen collega’s van elkaar leren. Daarenboven werken we in een hoogtechnologische sector waar alles constant en heel snel veranderd. Wij moeten on top of things blijven. De klant rekent daarvoor ook op ons. Zij willen niet dat wij dingen over het hoofd zien.” 

Comate wil overigens een cultuur creëren waar falen als leerschool wordt gezien, waar feedback hoog in het vaandel gedragen wordt en waar bijleren belangrijk is: “Ons team bestaat uit mensen dat constant willen bijleren. Ze zijn gigantisch gretig. Bij Comate proberen we dus ook een cultuur te creëren om daarbij te helpen. Wij geloven dat falen een leerschool is: probeer het en als het niet lukt, geen probleem, dan hebben we meer data om verder te werken. Het hoort natuurlijk ook wel bij de job waarin we zitten, fouten maken, want dat is nu eenmaal R&D. Je weet op voorhand niet waar je gaat eindigen. Je moet dingen testen, anders leer je niet. Als je dat niet durft, ga je nooit iets nieuw ontdekken.” 

Ondersteuning 

Tot de oprichting van Comate Ventures heeft Comate nooit financiële ondersteuning gezocht, vertelt Sander: “We gaan wel vaak op zoek naar manieren om de ontwikkeling van een hardware device van onze klanten te financieren. We gebruiken dan echt alle resources die toegankelijk zijn, zoals de KMO Portefeuille, VLAIO en zelfs subsidies van de Provincie Vlaams-Brabant. We hebben een goeie samenwerking met de Provincie, dus verwijzen wel eens klanten door als dat ook een interessante financieringsoptie kan zijn voor hen.” 

Als je ondersteuning dan bekijkt in de brede zin van het woord, geeft Sander aan dat Comate wel altijd een coach of adviseur aanspreekt op alle vlakken: “We zijn niet beroerd om externe expertise te betrekken bij projecten als we zelf (nog) niet genoeg vertrouwd zijn met bepaalde materie. Ook is het managen van een bedrijf met 15, met 50 of met 80 medewerkers compleet anders. Ik had geen idee hoe ik dat moest aanpakken. Dan zijn we dus op zoek gegaan naar coaches, consultants en adviseurs om daarin bij te staan.” 

Beluister het ondernemersverhaal van Comate

In onze podcast Innovatiefnemers legt Sander piekfijn uit wat ze bij Comate doen als hedendaagse uitvinders. Met een team van meer dan 80 lotgenoten zoekt hij naar hardware-oplossingen voor echt elk probleem.

Nuttig voor jou