Mogelijk heeft u het ook opgemerkt in de pers de voorbije week: “Werkgevers willen af van individuele leerrekening”. Die leerrekening is een online registratietool waarin alle opleidingen die aan elke werknemer worden aangeboden, moeten worden geregistreerd. U begrijpt het goed, een nieuwe administratieve verplichting. Er kan altijd nog wel een administratietje bij, dat lijkt het olijke credo te zijn van onze beleidsmakers. 
 
Op 1 april zou deze ‘federal learning account’ ingevoerd worden. Althans, dat was de bedoeling. Want de instructies voor de werkgevers zouden op ...tromgeroffel... 31 maart worden gepubliceerd. Na verzet van onder meer UNIZO kondigde minister Dermagne uitstel aan. De online tool komt wel in april online, maar werkgevers zullen tot eind november hebben om zich in orde te stellen. Maar wel met terugwerkende kracht tot 1 april. Schijnuitstel dus. Van een bijzonder slechte grap gesproken. 

Maar vooral, wat een waanzinnige nieuwe administratieve draak tovert men uit de hoed en wat een brokkenparcours is de uitrol ervan. 
In een recente en ruime UNIZO-bevraging duidt maar liefst de helft van de ondernemers administratieve rompslomp aan als één van de meest prangende problemen. Het Planbureau raamt het totaal aan administratieve lasten voor ondernemingen en zelfstandigen in 2022 op 5,99 miljard. Iedereen heeft de mond vol van vereenvoudiging, maar de praktijk volgt niet op de theorie. Er werd deze legislatuur veel geanalyseerd en opgelijst, maar weinig gerealiseerd.
 
We zijn allemaal overtuigd van het belang van levenslang leren, ook op de werkvloer. Maar dit is weer nieuwe paperasserij die geen enkele garantie geeft op resultaat. In plaats van administratie te vereenvoudigen, verzint men er weer wat bij. En als kers op de taart ontbreekt de voorbereiding en informatie vanuit de overheid, zodat wij u niet eens deftig en op tijd kunnen informeren.
Daarom beste politici, ‘pretty please with sugar on top’, maak van administratieve vereenvoudiging een absoluut speerpunt in uw volgende regering. En berg die Federal Learning Account maar ineens op, dan heb je je eerste goede daad al gedaan.

Nuttig voor jou