De eerste helft van dit jaar zetten meer dan 60.000 starters de stap naar het ondernemerschap. Een kwart meer dan vorig jaar, ondanks de coronacrisis en ondanks alle coronabeperkingen die ook een groot deel van 2021 nog van kracht waren. Een aanzienlijk deel van die starters zijn freelancers. Toch aarzelen heel wat bedrijven om met freelancers samen te werken. Een gemiste kans, zeggen Jos Vermeiren (UNIZO-directeur Oost-Vlaanderen) en Rika Coppens (CEO van House of HR) in een Bloovi-interview, want "freelancers kunnen de krapte op de arbeidsmarkt opvullen". Aanleiding van het interview is dan ook het webinar van GiGHOUSE op 24 augustus over, jawel, de krapte op de arbeidsmarkt.

"Bedrijven hebben niet de luxe om nee te zeggen tegen freelancers", stelt Jos Vermeiren.

"De krapte op de arbeidsmarkt is nog lang niet weg, we zitten nog altijd met die mismatch tussen vraag en aanbod. Als er dan getalenteerde en gemotiveerde mensen beschikbaar zijn, kunnen ondernemingen het zich niet veroorloven om die groep links te laten liggen. Iedereen zal het toch met mij eens zijn dat een statuut ondergeschikt is aan talent en expertise?"

Bovendien leveren freelancers een belangrijke meerwaarde: “Freelancers brengen elke keer een rugzak mee. Ze brengen ideeën en ervaringen mee uit andere bedrijven en andere sectoren. Het kunnen vooruitgeschoven pionnen zijn, die over het muurtje kijken en nieuw expertise en inspiratie binnenbrengen.”

Over het statuut van freelancers is Vermeiren formeel: “Freelancers zijn ondernemers pur sang. Solo-ondernemers, maar wel ondernemers in hart en nieren. Daarom pleiten we met UNIZO ook voor een verbeterd statuut voor freelancers. Ze verdienen het om goed beschermd te worden. Het optrekken van het pensioen voor zelfstandigen, een beslissing die vorige maand groen licht kreeg in het parlement, is een belangrijke doorbraak. Daar hebben we dertig jaar voor gevochten.”

Lees het volledige interview

Het UNIZO-netwerk voor freelancers Love to be Free

lovetobefreeOm freelancers nog beter te ondersteunen, is er het UNIZO-netwerk Love to be free. In deze UNIZO-doelgroepwerking delen we info, advies en ervaringen en inspireren we (elkaar) om beter te ondernemen. Enkele keren per jaar is er de online adviesdag Freelance Friday. En jaarlijks vieren we de Dag van de Freelancer tijdens een live inspirerend netwerkevent. Daarnaast kan je bij het netwerk terecht voor must-haves zoals een uurtariefcalculator en modeldocumenten

Ja! Ik wil aansluiten bij Love to be Free