Rukhsana Zubair wil mensen van allerlei culturele pluimage bij elkaar brengen. Aan haar babbel zal het niet liggen. Maar ze mist commercieel inzicht. Kan ze haar ideeën omzetten in een verdienmodel? De begeleiding Starten schept orde in de chaos.

Eén brok energie. Een woordenvloed. Een brein vol ideeën. Zo beschrijft UNIZO-coach Ellen Rukhsana. “Ik hou wel van ondernemers die willen vooruitgaan. Die niet eeuwig op een plan zitten te kauwen. Maar Rukhsana had iemand nodig waarmee ze samen de juiste richting kon uitgaan.”

Idee vertalen naar ondernemerschap 

Rukhsana werkt als Brugfiguur bij het Sociaal Huis Bredene. Toch blijft het kriebelen om mensen met verschillende culturen en achtergronden samen te brengen. Zo volgt ze onder andere een opleiding ‘Poppen en verhalen’. Maar ze mist diversiteit in de poppen. Ze besluit dan maar om haar eigen poppetjes te maken en te verkopen. Elk met een eigen migratieachtergrond. Maar valt daarmee wel iets te verdienen? En hoeveel moet ze dan vragen? Na een zoektocht op het internet komt ze bij UNIZO terecht. Even later schuift ze online aan tafel bij coach Ellen. 

“Ellen luisterde naar mijn ideeën en gaf me de opdracht om mijn missie en visie op papier te zetten”, vertelt Rukhsana. “Dat deed ik met een bang hartje! Want hoe vertaal je diversiteit naar ondernemerschap? Maar Ellen reageerde heel positief. Na elk gesprek bruiste ik van energie. En ging ik aan de slag met haar tips.” 

“Eigenlijk is haar missie als ondernemer hetzelfde als haar levensmissie”, vindt Ellen. “Zo wil Rukhsana de migratieproblematiek bespreekbaar maken. Het wij-zij-denken omvormen naar een ons-verhaal. En dat is precies wat ze wil bereiken met Poppen met een verhaal. Alleen aan de manier waarop ze dat wou bereiken, haar visie, hadden we nog werk.”

Ondernemersplan evolueert

Het idee om alleen poppetjes te maken en te verkopen, blijkt niet realiseerbaar. “Dat bleek al snel uit het financiële plan”, vertelt Ellen. “Ze zou honderdduizenden stuks moeten verkopen om uit de kosten te komen. Toen heeft Rukhsana de klik gemaakt: ze zou het anders aanpakken.” 

“Eigenlijk zijn we teruggegaan naar mijn passie: met mensen werken en hen samenbrengen”, verduidelijkt Rukhsana. “Stap voor stap evolueerde mijn ondernemersplan. De poppen werden de methode om mensen te inspireren via workshops, lezingen en individuele begeleidingen. Om hen kennis te laten maken met de diverse culturen. De verschillen, maar zeker ook de overeenkomsten.”

Stap voor stap evolueerde mijn ondernemersplan. De poppen werden de methode om mensen te inspireren via workshops, lezingen en individuele begeleidingen

Netwerken werkt

Toch worstelt Rukhsana opnieuw met de prijszetting. “Ik dacht: workshops rond migratie, hoe ga ik daarmee een euro verdienen? Gelukkig heeft Ellen me doen inzien dat ik erkenning mag krijgen voor mijn werk. Dat ik daarvoor best geld mag vragen. Bovendien leerde ze me dat ik moest aankloppen bij organisaties om mijn verhaal te verkopen. En wat blijkt? Netwerken werkt! Toen besefte ik dat ik niet mijn poppen moet verkopen, wel mijn inzichten, levenservaring en methodiek.” 

Rukhsana gaat meteen aan de slag. Ze neemt een boekhouder onder de arm die haar met de praktische zaken helpt. Ook een logo en website volgen. Daarnaast zoekt ze een leverancier voor de poppetjes zodat ze die zelf alleen nog hoeft te schilderen. “Ik blijf dit doen in bijberoep. Op die manier kan ik de kosten prima dekken en stilaan groeien. Ik zie wel waar ik beland. Maar op dit moment voelt het goed aan. En de reacties zijn fantastisch.”

Uit comfortzone durven stappen 

“Ik voelde onmiddellijk een klik met Ellen”, vertelt Rukhsana. “Ik durfde dan ook helemaal mezelf zijn. De manier waarop ze me stuurde en tips gaf, vond ik geweldig. Ik ben zo dankbaar dat ze op mijn pad kwam.” 

Ze beval de begeleiding Starten al aan drie mensen aan. “Ik zeg hen: durf uit je comfortzone te stappen! Je krijgt bruikbare tips waarmee je echt verder kan. Ik zat ook vast en Ellen gaf me het zetje dat ik nodig had. Bovendien is de begeleiding betaalbaar. Ook dat mag gezegd worden.” 

Begeleiding Starten als springplank 

“Er zijn een paar redenen waarom ik dit traject aanraad”, geeft Ellen mee. “Je ontdekt of je van je idee een verdienmodel kunt maken. Hoe je het omzet naar concrete doelen. Je krijgt ook een realistisch beeld van je droom. Hoe groot kan die worden? Wat zijn je financiële grenzen? Met een financieel plan vertaal je cijfers naar het tastbare. Hoeveel x moet ik verkopen? Hoeveel werkuren moet ik presteren? En is het haalbaar?” 

Ellen ziet de begeleiding Starten vooral als een springplank. “Er valt nog zoveel te ontdekken en leren als ondernemer. Wil je meer inzicht in je financiën? Of wil je meer weten over hr of hoe je kan groeien? UNIZO kan je daarin verder begeleiden. Bovendien zijn de trajecten persoonlijk en volgt de coach jouw tempo.”

Zit jij ook boordevol goede ideeën? En wil je ook graag weten of en hoe je ze in realiteit omzet? Dan is de begeleiding Starten precies wat je nodig hebt. 

Naar de begeleiding

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!