Als het van Groen afhangt, moeten werknemers tot drie aaneensluitende dagen afwezig kunnen blijven wegens ziekte, zonder daarvoor een doktersbriefje in te dienen. De partij diende daarvoor een wetsvoorstel in. UNIZO blijft absoluut tegen zo'n wettelijke versoepeling. Pas in november vorig jaar werd de wetgeving van kracht, waarbij je als werkgever geen doktersbriefje meer kan eisen bij één dag ziekteverlof. Op aandringen van UNIZO kwam hierop een uitzondering voor kmo's tot 50 werknemers.

"Een ziektebriefje is op dit moment de enige stok achter de deur om mogelijke fraude tegen te gaan", zei Johan Bortier, directeur van onze UNIZO-studiedienst daarover in het VRT-journaal. "Zolang er geen alternatief is, is afschaffen voor UNIZO geen optie. We pleiten niet voor een verplicht ziektebriefje, maar wel tegen het verplicht afschaffen ervan."

 

Lees hier ons volledig persbericht

Johan Bortier

Johan Bortier, directeur van de UNIZO-studiedienst: "KMO-werkgevers die hun medewerkers veelal persoonlijk kennen, zullen lang niet altijd een ziektebriefje vragen, omdat ze weten wie ze kunnen vertrouwen."

In kmo's waar werkgevers en hun personeel goed samenwerken, zal lang niet altijd een ziektebriefje worden gevraagd bij korte afwezigheid. Maar de mogelijkheid moet wel behouden blijven."

Johan Bortier, directeur UNIZO-studiedienst

Nuttig voor jou