Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Recordaantal freelancers benadrukt grote vraag naar flexibiliteit
 
Het aantal freelancers in Vlaanderen en Brussel bereikt een recordniveau, zo blijkt uit het nieuwste Freelancer Focus Rapport van UNIZO en GraydonCreditsafe. Met meer dan 200.000 zijn ze intussen en we vinden hen terug in alle takken van onze economie. 
 
Die populariteit verwondert niet. Freelancers zijn volbloed zelfstandigen die graag autonoom werken en inspelen op de maatschappelijke vraag naar flexibiliteit. Die vraag is er trouwens zowel bij de opdrachtgever als bij de freelancer zelf. Flexibel werken met tijdelijke opdrachten en projecten biedt bedrijven deels een antwoord op het nijpend tekort op de arbeidsmarkt. De meeste opdrachten situeren zich dan ook vooral in een B2B-context. Een essentiële voorwaarde om te kunnen spreken van freelanceactiviteiten is dat de freelancer in kwestie niet onder het gezag staat van de opdrachtgever. Maar natuurlijk is er wel sprake van een persoonlijke en inhoudelijke samenwerking.   
 
En daar durft soms een schoentje knellen. Omdat uit vorige bevragingen bij freelancers bleek dat er wel eens problemen zijn met laattijdige betalingen, onevenwichtige clausules in contracten of een gebrek aan transparantie hebben we in dit Freelancer Focus Rapport ‘goed opdrachtgeverschap’ onder de loep genomen én een aantal tips opgesteld. Daar hebben alle partijen baat bij, want in een markt waar freelancers meer dan ooit de keuzevrijheid hebben om al dan niet een opdracht aan te nemen, is goed opdrachtgeverschap cruciaal om iemand te vinden voor die opdracht en die ook tot een goed einde te brengen. We ontwikkelden daarom een checklist voor opdrachtgevers, van het vinden van freelancers, het gebruik van modelcontracten tot een correcte betaalhygiëne. 
 
Dat rapport stellen we vandaag voor op de Freelancer Summit in de Ghelamco Arena in Gent, onze jaarlijkse afspraak voor freelance ondernemers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends en inzichten. Houd trouwens onze agenda in de gaten, want we hebben de volgende maanden nog heel wat nieuws in petto om de freelancers sterker te maken. Want dat deze groep ondernemers de volgende jaren zal blijven groeien, daar durft niemand aan twijfelen.

Danny