Update – aanvragen vanaf 19 april ! ‘TETRA’-premie voor Brusselse horeca, evenementen-, cultuur-, sport- en toeristische sector

Lees ookEind mei nieuwe oproep Brusselse Tetrapremie met verruimde toepassing
 

Het premiestelsel, ‘TETRA’ genaamd, is bestemd voor de economische sectoren die het zwaarst door de crisis zijn getroffen. Het gaat om de volgende vijf sectoren: restaurants, cafés en discotheken en hun voornaamste toeleveranciers; toeristische logies, waaronder hotels en gastenkamers; ondernemingen in de evenementen-, cultuur- en sport- en toeristische sector.

Het gaat over een variabele premie waarvan het bedrag afhankelijk is van het aantal voltijdsequivalenten (VTE) van de onderneming en de omzetdaling (minimum 40% ) op basis van de vergelijking van het vierde kwartaal 2019 en vierde kwartaal 2020 (voor de horecasectoren) en op basis van de drie laatste kwartalen van 2019 en 2020 voor de andere sectoren.

De Regering heeft ook de oorspronkelijk voorziene premiebedragen verhoogd met 25%. Voor de horeca (en leveranciers) werden de premiebedragen recent nog bijkomend verhoogd met 25%. Afhankelijk van de betrokken sector zullen de premiebedragen binnen de volgende marges vallen:

  • voor de horecasector en de horecaleveranciers: van 7.500 à 54.000 euros
  • voor de evenementen-, cultuur, sport- en toeristische sector : van 6.250€ tot 45.000€
  • voor de discotheken (NACE-code 56302): van 75.000 à 125.000 euros
  • voor de logiessector: van 6.250 à 62.500 euros
    De Tetrapremie voor hotels, gastenkamers en andere toeristische logies werd op verzoek van de sector kort uitgesteld om beter aan te sluiten bij hun behoeften. De modaliteiten van deze premie zullen rond half mei worden meegedeeld

Deze premies zijn per vestiging in het Brussels Gewest, met een maximum van 5 vestigingseenheden. De minimum(jaar)omzet moet 25.000 € bedragen per vestiging (+10.000€ per bijkomende vestiging). Het bedrag van de premie zal niet hoger zijn dan het werkelijke omzetverlies over de betrokken periode.

Bekijk zeker deze uitgebreide lijst met NACE-codes: een grote groep ondernemingen komt mogelijks in aanmerking.

Klik hier voor de lijst met NACE-codes.

Brussel Economie en Werkgelegenheid zal instaan voor het beheer van deze premies. De aanvragen zullen mogelijk zijn vanaf 19 april 2021 (tot ten laatste 19 mei 2021) . De uitbetaling  volgt in principe binnen de week na het indienen van het dossier. 

Indien je bij je aanvraag problemen ondervindt, of je hebt opmerkingen bij de toekenning van de premie aan jouw onderneming, bezorg die opmerkingen dan zeker aan de Administratie (premieskmo@gob.brussels), het kabinet van de Staatssecretaris Barbara Trachte (info.trachte@gov.brussels) en aan UNIZO (anton.vanassche@unizo.be). Mogelijks worden deze opmerkingen na 30 juni nog in aanmerking genomen. 

Meer over: Corona, Steunmaatregelen, Steunmaatregelen Brussels Gewest
Thema: Actueel