Duaal leren is een relatief nieuw onderwijssysteem in Vlaanderen en Brussel, waarbij leerlingen zowel in de onderwijsinstelling of SYNTRA-opleidingsinstelling als op de werkvloer nieuwe competenties aanleren. Het is de meest intensieve vorm van werkplekleren, omdat de competenties vooral op de werkplek worden aangeleerd.
Duaal leren is een kwaliteitsvol alternatief voor de klassieke leerweg. Dat betekent dat leerlingen ook in duaal leren – waarbij een groot deel van de opleiding op de werkvloer doorgaat - hun diploma secundair onderwijs kunnen behalen.
In leerjaar 2021-22 worden er 128 opleidingen aangeboden.
Afhankelijk van de opleiding krijg je zo’n drie à vier dagen per week (afhankelijk van de opleiding en opleidingsverstrekker) een leerling uit het secundair onderwijs op je werkvloer, voor een periode van meestal 1 tot 3 jaar (afhankelijk van wanneer de leerling in het duaal leren stapt).
De leerling wordt op de werkvloer opgeleid en begeleid door de mentor – dat kan jijzelf zijn of één van je medewerkers. De mentor staat in voor het aanleren van de algemene en beroepsspecifieke vaardigheden, zoals die zijn afgesproken in het opleidingsplan. Op die manier krijgt de leerling ook de specifieke competenties aangeleerd die relevant zijn voor jouw bedrijf. Vanuit de onderwijsinstelling of SYNTRA is er een trajectbegeleider die de leerling opvolgt.
Een leerling uit het secundair onderwijs is in opleiding en zal niet functioneren als een werknemer in traditionele zin. De leerling zal, zeker in het begin, veel begeleiding en training nodig hebben.
Bekijk hier of er een duale opleiding in jouw sector bestaat én of deze door een SYNTRA of onderwijsinstelling in jouw regio wordt aangeboden.
Er gelden verschillende sociale verplichtingen en regels rond bijvoorbeeld arbeidsduur en schoolvakanties.
Het opleiden en begeleiden van de leerling brengt natuurlijk kosten met zich mee in de vorm van de inzet van mensen, middelen en tijd. Het takenpakket van de mentor zal aangepast (ingekort) moeten worden zodat er voor hem of haar voldoende tijd vrij komt voor de begeleiding.
Bij een Overeenkomst van Alternerende Opleiding (OAO) dien je ook een leervergoeding te betalen (deze is afhankelijk van het leerjaar). Verder wordt een vergoeding voor de kosten van woon-werkverkeer voorzien zoals dat ook voor de gewone werknemers gebeurt.
Als je voldoet aan een aantal voorwaarden kom je in aanmerking voor:
Voor deze stimulansen kun je een beroep doen op je sociaal secretariaat. Een up-to-date overzicht van de financiële stimulansen en meer informatie vind je hier.
(!) Vanaf september 2023 worden de financiële incentives in Vlaanderen hervormd en vereenvoudigd.
In Brussel wordt er geen doelgroepvermindering mentors of stagebonus voorzien maar is er wel een mentorpremie – voor meer informatie over duaal leren in Brussel zie: Actiris.
Voor meer en de meest actuele informatie over duaal leren binnen de zelfstandige kleinhandel en de middelgrote levensmiddelenbedrijven verwijzen we je door naar onderstaande websites.
Als sectororganisatie bieden we veel sectorspecifieke informatie en ondersteuning aan.
Het sectoraal partnerschap, ondersteund door het Sociaal Fonds 201 en 202.01, staat oa. in voor het implementeren van duaal leren binnen de sector. Vragen hieromtrent? milan.chevrolet@sociaalfonds201.be