Mobiliteit voor de werknemer

Als werkgever kan je jouw werknemer een aantal mogelijkheden aanbieden op vlak van mobiliteit. De voorbije jaren is de nadruk steeds meer komen te liggen op duurzamere mogelijkheden. Zo zien we een vergroeningsbeweging van de bedrijfswagens via onder meer de fiscale aftrekbaarheid, maar ook de fietsvergoeding werd verder uitgebreid en het mobiliteitsbudget vormt een alternatief op het aanbieden van een bedrijfswagen. Ook het openbaar vervoer kan een interessante mogelijkheid zijn. 

Meer info over het aanbieden van duurzame alternatieven op de bedrijfswagen

Meer info over de autofiscaliteit


De mogelijkheden voor het personeel worden best opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Zo is het snel duidelijk wat de werknemer kan verwachten. Daarnaast is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de cao's die onder meer de fietsvergoeding regelen. 

Kies je voor het aanbieden van een auto, dan kan je gaan voor de aankoop of leasing van een wagen. Je maakt best gebruikt van een car policy om duidelijke afspraken te maken over welke auto beschikbaar gesteld wordt (bv. budget per werknemercategorie), het aantal kilometer, hoe men moet omgaan met laden, wie met de wagen met rijden en meer.

Hieronder vind je een model van car policy, met specifiek een aantal artikels gericht op het elektrisch rijden:

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 27/08/2024

Een boete met bedrijfswagen: wat moet je als werkgever doen?

In de praktijk loopt het meestal zo: de minnelijke schikking voor de snelheidsovertreding, of parkeerovertreding van de werknemer komt binnen op naam van de rechtspersoon. Van jou als werkgever dus. Jij geeft dat dan door aan de bewuste werknemer die de boete – als alles goed gaat – braaf betaalt. De kous is daarmee af, zou je denken. Maar dat is niet zo...

De politie stuurt steeds een bundeltje van drie pagina’s. Een eerste met de melding dat een overtreding werd begaan, een tweede met de omschrijving hoe je kan betalen en hoe je eventueel kan betwisten en ten slotte een derde blad waarop staat dat je de identiteit van de bestuurder moet melden aan de politie.

Maar sinds vorig jaar móet jij (de rechtspersoon) de identiteit van de bestuurder op het ogenblik van de feiten melden, en dat binnen de 15 dagen vanaf de datum waarop de boete werd verstuurd. Als werkgever is het dus jouw taak om dat papier in te vullen en opnieuw op te sturen. Doe je dat niet, dan kan je zelf een (aparte) minnelijke schikking krijgen wegens nalatigheid. Die kan oplopen tot wel 300 euro. Of die werknemer op dat moment netjes betaald heeft of niet, is van geen belang.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 22/08/2024

Mag uw medewerkster haar bedrijfswagen houden tijdens haar zwangerschapsverlof?

Zwangerschapsverlof is een typisch voorbeeld van schorsing van de arbeidsovereenkomst. De verplichting tot arbeid vervalt dan voor de werknemer, terwijl voor de werkgever de verplichting tot loon vervalt.

De bedrijfsauto is een onderdeel van het verloningspakket en dus mag de werkgever in principe eisen dat de bedrijfsauto tijdens de periode van schorsing wordt ingeleverd. Als er echter een doorbetaling van loon is, zal ook de bedrijfsauto bij de werknemer mogen blijven. Dit geldt ook voor andere vormen van schorsing zoals ouderschapsverlof, ziekteverlof, enzovoort. Doorgaans worden over deze materie vooraf afspraken gemaakt tussen werkgever en werknemer, hetzij individueel hetzij collectief.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024

Kan ik mijn privé-wagen verkopen aan mijn zaak?

Dit kan, in theorie, als je beschikt over een vennootschap, niet wanneer je een eenmanszaak hebt. Je moet dan wel rekening houden met volgende zaken:

  • Je betaal als vennootschap een inschrijvingstaks. Bij oudere wagens is dit vaak niet voordelig.
  • Als je verkoopt aan de vennootschap, dan moet je erover waken dat een marktconforme prijs wordt betaald. Zolang een correcte prijs betaald wordt,  moet je geen belasting betaling op de verkoop.
  • Je moet geen btw aanrekenen. Het gaat hier om een occasionele verkoop, waardoor je geen btw-plichtige wordt.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 22/08/2024

Wie mag met een commerciële nummerplaat rijden?

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

Sinds 1 januari 2021 is er nieuwe wetgeving omtren ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Nuttig voor jou