Contactloos betalen

Laatste aanpassing: 
08/08/2022

De term 'contactloze betaling' is een verzamelterm voor alle vormen van elektronische betalingen waarbij je geen fysiek contact moet maken met de betaalterminal. In het jargon heet dit 'NFC'-betaling, wat staat voor 'Near Field Communication', of, zoals het woord het zegt: een betaling waarbij het volstaat om het betaalmiddel in het 'veld' rond de betaalterminal te houden om de betaling te laten doorgaan. 

Contactloos betalen kan je zowel met de bankkaart als met de smartphone. 

Contactloos betalen met de kaart

De meeste Belgische bankkaarten zijn tegenwoordig uitgerust met de NFC-technologie, waardoor het volstaat om de betaalkaart in de buurt van de betaalterminal te houden om de betaling te laten doorgaan. De klant hoeft de kaart dus niet in de betaalterminal zelf te plaatsen. Voor bedragen tot 50 euro moet de klant zelfs geen pincode ingeven: gewoon de kaart tegen de betaalterminal houden, en de betaling is gebeurd. Om veiligheidsredenen is wel voorzien dat wanneer de klant voor een betaling boven 50 euro en/of wanneer de som van opeenvolgende transacties het bedrag van 100 bereikt, de klant toch een pincode moet ingeven. 

Door de coronacris wordt contactloos betalen om de bekende veiligheidsreden veel vaker gebruikt dan vroeger. Maar naast hygiënische redenen, is het ook sneller en eenvoudiger. België hinkte de voorbije jaren nog wat achterop op het vlak van contactloos betalen, maar door de coronacrisis hebben is een duidelijke toename te merken van contactloze betalingen, en het ziet er niet naar uit dat die evolutie zal teruggedraaid worden. 

Wat de kostprijs betreft: je betaalt dezelfde transactiekost als voor een 'normale' kaartbetaling. Niets meer en niets minder. Er geldt dus geen afzonderlijk tarief voor een contactloze kaartbetaling.

Bekijk zeker ook deze korte video over hoe contactloos betalen werkt. 

Contactloos betalen met de smartphone

Je kan niet alleen met de bankkaart contactloos betalen, maar ook met de smartphone. Zeker bij jongeren is dit populair. Contactloos betalen met de smarphone kan vandaag via Payconiq by Bancontact (voor Android), Apple Pay (voor Iphone) en Google Pay (voor Android). Voor Apple Pay en Google Pay moet je betaalterminal naast Bancontact ook Maestro-betalingen te aanvaarden. Voor Payconiq volstaat het aanvaarden van Bancontact-betalingen op je betaalterminal.

COntactloos betalen met de smartphone kan ook via de app van de bank van de klant. Die werkt meestal met een QR-code. Om ook die betalingen te kunnen doen, moet je als ondernemer zo'n QR-code kunnen genereren via jouw betaalterminal. De klant scant die dan in via de app op zijn of haar toestel, geeft de pincode in en de betaling is gebeurd. In dit geval hoeft de smartphone zelfs niet in de buurt van de betaalterminal te worden gehouden. 

Meer over: Betaalverkeer, Elektronisch betaalverkeer

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!