Mag ik als handelaar een wedstrijd organiseren?

Laatste aanpassing: 
20/06/2022

Ja, dat mag. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Het mag niet gaan om een loterij of tombola, tenzij de organisatie in handen is van een VZW. De winnaar mag dus niet louter bepaald zijn door het lot. Er moet een zekere kennis of behendigheid vereist zijn bij de deelnemers. Dit kan bijvoorbeeld door de deelnemers een paar vragen te laten beantwoorden (eventueel met schiftingsvraag) of hen een goede reclameslogan te laten bedenken.   

Er mag geen deelnameprijs of inzet van de klanten gevraagd worden, anders wordt de wedstrijd beschouwd als een verboden kansspel.

Het is echter wel toegelaten om de wedstrijd te koppelen aan een aankoopverplichting of om aan de klanten een krablot te geven van de Nationale Loterij en dit te koppelen aan een aankoopverplichting.

Het is aan te raden om een wedstrijdreglement te voorzien dat de deelnamevoorwaarden bepaalt, de duur van de wedstrijd, de datum dat de winnaar bekend gemaakt wordt, de periode dat de prijzen afgehaald kunnen worden,…. Het is niet noodzakelijk dat er een gerechtsdeurwaarder wordt aangeduid. Bij grotere wedstrijden kan dat wel een waarborg bieden tegen eventuele betwistingen.

 

 

 

Meer over: Commerciële acties, Promoties, Wedstrijden, tombola's, loterijen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!