Plan jij de aankoop van bedrijfsruimte of kantoorruimte in 2022?

Laatste aanpassing: 
05/08/2022

Vanaf 1 januari 2022 zal elk niet-woongebouw dat overgedragen wordt aan een andere eigenaar, binnen de vijf jaar aan energiebesparende maatregelen moeten voldoen. Het gaat o.a. om bedrijfsruimten en kantoorgebouwen.     

Als je dus vanaf 1 januari 2022 de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter wordt van een niet-residentieel gebouw dat nog niet voldoet, dan zal je dat binnen de vijf jaar energetisch moeten renoveren en voldoen aan een minimaal maatregelenpakket: het energiegebruik verlagen door het plaatsen van dakisolatie en hoogrendementsbeglazing, verwarmingsinstallaties ouder dan 15 jaar moeten worden vernieuwd, en oude koelinstallaties moeten worden vervangen.

Een nieuwe eigenaar van een klein niet-residentieel gebouw, kleiner dan 500 m², zal vanaf 1 januari 2022 binnen de vijf jaar na de overdracht, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, ook een energielabel C of beter moeten behalen.

Voor grote niet-residentiële gebouwen wordt vanaf 1 januari 2023 nog een stap verder gegaan. Binnen de vijf jaar na de overdracht moeten zij, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5% beschikken.

Meer over: Nieuw vanaf 2022, Energie, Energie besparen: tips en premies, Milieu

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!