Visa treedt op de markt met eigen debet-oplossing, naast Bancontact en Maestro

Laatste aanpassing: 
08/03/2021

Visa ken je al langer als kredietkaartmaatschappij. Maar het bedrijf heeft ook een eigen debetschema (‘Visa Debit’), en lanceert dat vanaf maart op de Belgische markt. Wat betekent dat voor jou?

Het gros van alle betalingen in de winkel gebeurt nog steeds met de klassieke bankkaart (de ‘debetkaart’). In tegenstelling tot een kredietkaart, gaat het geld onmiddellijk van de rekening van de klant, en niet pas op het einde van de maand. Op dit moment zijn er maar twee dergelijke ‘debet’-betaaloplossingen op de Belgische markt: Bancontact en Maestro. Door de komst van Visa Debit zullen er nu dus drie debet- betaalschema’s op de Belgische markt zijn: Bancontact, Maestro en Visa Debit.

Zowat elke betaalkaart in België bevat op dit moment zowel het Bancontactschema als het Maestro schema. Door de komst van Visa Debit, zullen tegen eind 2021 zo’n 4 miljoen betaalkaarten in België niet langer Bancontact en Maestro bevatten, maar Bancontact en Visa Debit zijn. Gevolg: zo’n 4 miljoen klanten zullen niet langer met Maestro kunnen betalen in de winkel, maar enkel met Bancontact en Visa Debit.

Bancontact blijft dus?

Ja: voorlopig zal elke betaalkaart in België nog steeds Bancontact bevatten. Maar omdat Bancontact een puur Belgische betaaloplossing is (buitenlandse consumenten hebben dat niet, en Belgische consumenten kunnen niet met Bancontact betalen in het buitenland, enkel met Maestro of Visa Debit), voorziet elke bank naast Bancontact ook een internationaal debetschema. In het verleden was dat uitsluitend Maestro, nu zal dat dus Maestro of Visa Debit zijn.

Is dat belangrijk voor mij?

De komst van Visa Debit zal belang hebben voor elke ondernemer, in de zin dat het klassieke duopolie van Bancontact en Maestro doorbroken wordt. Het valt te verwachten dat de bijkomende concurrentie op termijn ook zal leiden tot lagere prijzen voor handelaars. Maar dat zal nog niet voor direct zijn: de prijs die je als handelaar betaalt voor een transactie met Visa Debit zal dezelfde zijn als die voor een bancontact of Maestro – transactie.

Moet ik concreet iets doen?

Dat hangt er van af: als ondernemer bepaal je op dit moment zelf welk soort betalingen je aanvaardt in jouw zaak. Heel wat ondernemers aanvaarden bijvoorbeeld enkel Bancontact, en geen Maestro. Als je enkel Bancontact aanvaardt, dan hoef je in principe niets te doen. Tenzij je ook buitenlandse klanten hebt, die graag met debetkaart betalen. Zij kunnen immers niet met Bancontact betalen, waardoor het interessant kan zijn om ook Maestro en Visa Debit aan te bieden.

Aanvaard je vandaag Maestro (al dan niet samen met Bancontact)?

Dan zal een deel van jouw klanten binnenkort niet meer bij jouw kunnen betalen met hun debetkaart (wel nog met kredietkaart, Payconiq, …). Simpelweg omdat het Maestro – betaalschema niet langer op hun kaart zal staan, maar vervangen zal zijn door Visa Debit. In dat geval overweeg je dus best wel om ook Visa Debit te aanvaarden. Als je enkel Maestro aanvaardt als debetbetaaloplossing, valt het zeker aan te raden ook Visa Debit te aanvaarden.

Wat moet ik doen als ik Visa Debit wil aanvaarden?

Dan neem je best contact op met jouw betalingsdienstaanbieder (Worldline, CCV, Ingenico, European Merchant Services, Easy Payment Services, …). Zij doen het nodige.

Meer info?

Wens je meer info over de voordelen van Visa Debit, of over hoe het werkt?

Ga naar de website van Visa Debit.

Meer over: Betaalverkeer, Elektronisch betaalverkeer

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!