Waar moet je op letten als je alcoholische dranken verkoopt via een (Belgische) webshop?

Laatste aanpassing: 
28/09/2022

Je moet rekening houden met de accijnswetgeving, de vergunning voor verkoop alcohol en de wettelijke minimumleeftijd van je klanten.

1. Accijnswetgeving

Alcoholische dranken zijn communautaire accijnsgoederen dus er moet rekening gehouden worden met extra formaliteiten. Het vrij verkeer van goederen dat in de EU geldt, is voor accijnsgoederen niet helemaal doorgevoerd omdat de accijnstarieven verschillen tussen de EU lidstaten. Dit betekent dat je zelfs bij verzending van alcoholische dranken naar een andere lidstaat geconfronteerd wordt met speciale procedures en formaliteiten.     

Een gedetailleerde uitleg van de procedures in verschillende situaties kan je vinden in de brochure van de FOD Financiën.  

2. Handelaarsvergunning

Voor verkoop van alcoholische dranken via een webshop is er ook een vergunning “ethylalcohol en alcoholhoudende dranken – handelaar” vereist. Het aanvraagformulier voor deze vergunning moet je indienen de Administratie der Douane en Accijnzen. Als je een accijnsvergunning heeft als erkend entrepothouder moet je deze vergunning als handelaar niet meer aanvragen.  

3. Controle van de leeftijd

Voor de verkoop van sterke drank geldt een minimumleeftijdsvereiste van 18 jaar. De wetgeving waarin de leeftijdseis is opgenomen bepaalt echter niets over het verkopen via internet.
De wettelijke vereiste moet echter wel toegepast worden en als verkoper kan je aansprakelijk gesteld worden als het verbod niet werd nageleefd.

Op welke manier kan je de leeftijd dan gaan controleren?  

Het doen verschijnen van een pop-up venster met de boodschap dat bepaalde producten enkel mogen aangekocht worden door personen +18 jaar biedt eigenlijk onvoldoende indekking aangezien er dan zelfs geen bevestiging van leeftijd gevraagd wordt.

Een mogelijk meer sluitende oplossing kan je als volgt voorzien:

  • duidelijke informatie over het verbod vermelden op de website;
  • geboortedatum opgeven bij bestelling / verplicht aanmaken van een account waar geboortedatum vermeld moet worden
  • jouw policy hieromtrent duidelijk aangeven in de algemene voorwaarden en uitdrukkelijk vragen aan de klant om de algemene voorwaarden te aanvaarden.
Meer over: Starten, Vergunningen, Webshop

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!