Marjan Fock heeft als dierenarts al heel wat van de wereld gezien. Na Groot-Brittannië, het Midden-Oosten, Canada en opnieuw Groot-Brittannië, landde zij in 2015 in Bonheiden, Antwerpen waar ze samen met haar man “Dierenartsen De Nekker” opstartte. Voor die opstart van haar zaak deed ze een beroep op het begeleidingstraject Starten van UNIZO. Zeven jaar later klopte Marjan opnieuw bij ons aan.

Marjan, had je ons gemist?

Het is te zeggen, na zeven jaar hard werken, is de startfase wel genomen. De doelstellingen van mijn startersbegeleiding, die ik ook bij UNIZO gevolgd heb, waren bereikt. En ik voelde dat ik moest doorgroeien naar een next level. Dan sta je toch op een nieuw kruispunt waar de nood aan een klankbord nodig is om een volgende stap te kunnen zetten. Toen Marleen Goossens (Adviseur Vrije Beroepen UNIZO provincie Antwerpen) langskwam, maakte zij me duidelijk dat jullie mij ook in deze fase konden helpen. Ik denk trouwens dat heel wat vrije beroepers niet weten wat jullie voor hen kunnen betekenen.

Daar maken we werk van, Marjan😉. En zo ben je in een volgend begeleidingstraject, Strategie & Groei, beland. Jolien Arijs was in dit traject jouw ondernemersbegeleider. Hoe kijk je daar op terug?

Het was zowel voor mij als voor mijn man leerrijk en soms confronterend. De Begeleiding Strategie & Groei, en Jolien doet dat echt heel goed, heeft ons inzage gegeven in onze drijfveren, onze sterktes maar zeker ook onze valkuilen blootgelegd en bespreekbaar gemaakt. We moeten leiding geven maar hoe doe je dat nu concreet? Welke “mechaniekjes” zitten daar achter en welke stijl past mij en is best voor mijn zaak? Dat was nieuw.

Zo werd er een nieuwe dimensie gegeven aan je job als dierenarts?

Ja, wij vertrekken steeds vanuit onze stiel van dierenarts, vanuit het klinische. De dimensie van ondernemer was voor mij een ontdekking: people management, leiding geven, delegeren, feedback gesprekken, interne en externe communicatie enz. Maar eveneens de “harde” kant van het runnen van een praktijk zoals kostenbeheersing, prijszetting, focus houden op wat écht van tel is. Voor ons is het nu duidelijk dat wij de focus leggen op de eerstelijnszorg. Ook dat heeft het begeleidingstraject Strategie & Groei ons bijgebracht.

Ik voel me nu ook ondernemer en dus méér dan dierenarts alleen. En tot mijn verbazing doe ik dit écht wel graag en volg ik met veel plezier een aantal bijscholingen om hierin verder te groeien.

Je hebt als dierenarts op verschillende continenten gewerkt. Wat neem je daarvan mee in je prakrijk in Bonheiden?

Dat structuur en een planmatige aanpak belangrijk zijn om goed te kunnen samenwerken en optimaal te kunnen functioneren. Dat transparantie belangrijk is voor de continuïteit in je praktijk zodat we elkaars taken kunnen overnemen wanneer dit nodig is.

En ik ben best trots dat ik medewerkers kan ondersteunen in hun groei en ze dan zie openbloeien. Dat geeft ons energie

Ondertussen vormen jullie een team van 6 mensen. Heeft dit traject ook impact op het team zelf?

Ja zeker ik heb (nog) meer oog voor de mensen om me heen. Ik wil dat de mensen hier écht graag werken. People management staat echt wel hoog op onze agenda omdat ik zelf heb ervaren dat je daar als medewerker baat bij hebt. En ik ben best trots dat ik medewerkers kan ondersteunen in hun groei en ze dan zie openbloeien. Dat geeft ons energie. En ik weet dat onze klanten dit ook voelen. En dat is wat mij drijft: de klant moet zich hier goed voelen en daar zorgen we hier samen voor.

Tot Slot, Marjan, Heb jij nog een goede raad voor je collega-vrijeberoepers en/of voor ons?

Ik denk dat heel wat vrije beroepers niet weten wat jullie voor hen kunnen betekenen. Jullie aanbod van individuele begeleidingen is zeker interessant voor de vrije beroepers. En ik zou het ook leuk vinden om ervaringen te kunnen uitwisselen met andere ondernemers, ook uit andere sectoren. Een alumnidag voor deelnemers aan Strategie & Groei zou ik wel interessant vinden.

Nood aan een klankbord in jouw zaak?

Sta je ook op een kantelpunt met je onderneming en weet je niet goed welke richting uit? Het traject Strategie & Groei biedt je inzichten en advies op maat van jouw bedrijf.

Nuttig voor jou