“Het neemt maar een minuutje van uw tijd.” “We hebben het zo eenvoudig mogelijk gemaakt.” Herken je deze typische zinnetjes? Ze komen altijd net voor het moment dat je weer één of ander document mag gaan invullen. Het is altijd noodzakelijke, zelfs cruciale informatie. Zonder jouw persoonlijke bijdrage aan de papierberg, zou de wereld ophouden met draaien. En wie dacht dat digitalisering een oplossing is voor deze administratieve kwelling, komt bedrogen uit.  Dure principes als “only once” of “no wrong door” worden lustig met de voeten getreden. Meer nog: nu het toch digitaal kan, kunnen er nog wat meer vragen gesteld worden. Data zijn het nieuwe goud, toch?

Mensen zijn de complexiteit van regels en rompslomp zat. De bijzaak heeft de hoofdzaak verdrongen. Iedereen kent het probleem: burgers, leerkrachten, boeren, artsen, …  maar ondernemers nog het meest. Al enkele jaren zien de zelfstandige ondernemers de stijgende administratieve rompslomp als het tweede grootste obstakel om goed te kunnen ondernemen. Het leidt tot tijdverlies, frustratie en zelfs tot rechtsonzekerheid. Elke Belg wordt immers geacht de wet te kennen. Dus bij elke controle zal er wel iets zijn dat niet 100% in orde is. De professionalisering van de moderne overheid heeft voor een complex kluwen gezorgd waar de Byzantijnen jaloers op zouden zijn. 

Nochtans leeft er wel degelijk een besef dat het de spuigaten uitloopt. Elke regering – de federale, de Vlaamse, de Brusselse, de Europese, … – is deze regeerperiode begonnen met de gemeende doelstelling om de regulitis uit te roeien. Maar toch stijgt de administratieve druk. Politici vragen ons dan op de man af: “Geef ons voorbeelden, van waar we moeten vereenvoudigen!” Ze beseffen echter niet dat het veel meer is dan een lijst van regeltjes, maar eerder van een manier van werken. 

Maar als je dan toch een lijstje wil. We hebben er bij UNIZO eens één gemaakt: welke rompslomp is er het afgelopen half jaar bijgekomen? Niet langer dan dat: hoeveel extra verplichtingen zijn er (op het eerste zicht) op een dik half jaar bijgekomen? Het resultaat is verbluffend. Ik som even op: de betaalwetgeving legt een gratis herinneringsbrief én 14 dagen wachttijd op, wie professioneel huurt moet een bijlage bij zijn belastingaangifte voegen, voor gemengd btw-plichtigen is er een uitbreiding van de verplichting tot kennisgeving, er kwam een aanwezigheidsregistratie in de schoonmaaksector en klap op de vuurpijl is de onzinnig “federal learning account” sinds 1 april. In de pijplijn zitten op zijn minst nog een risicoanalyse ergonomie in je preventieplan, de CSRD-duurzaamheidsrapportering én de herstelbaarheidsindex.  Op zes maanden tijd.  Ik word er zelf stil van.

Het is straks verkiezingstijd. Meer nog dan nieuwjaar, de tijd van de goede voornemens. Wel, politici, leer vertrouwen. Vertrouw je burgers en ondernemers meer. Dan moet je geen honderden regels, bewijzen, documenten en controles meer hebben. We stellen met UNIZO heel wat maatregelen voor om de rompslomp naar beneden te krijgen (zoals een grotere rol voor het parlement, het meten van de impact en dan het verminderen met de “€1 in, €3 out-regel”), maar de basis van alles is: minder regels meer vertrouwen. Wie weet helpt het ook nog om sneller een regering op poten te zetten.

Danny

Nuttig voor jou