Informatie, advies en begeleiding

Up-to-date dankzij onze infosessies en workshops 

Wetswijzigingen en nieuwe reglementen of subsidies, nieuwe technologieën,… Het is niet evident om als Brusselse ondernemer steeds op de hoogte te blijven. UNIZO Brussel biedt infosessies en praktische workshops aan rond thema’s die relevant zijn  voor Brusselse ondernemers. Dat doen we in samenwerking met de Brusselse handelaarsverenigingen.

Ontdek onze activiteiten

Een aantrekkelijke handelszaak voor je klanten

Een infosessie is één zaak, de theorie toepassen in de praktijk, is een andere zaak. UNIZO komt gratis bij je langs om de theorie in de praktijk te brengen. Onze retailexperts geven je gratis advies op maat om jouw handelszaak nog aantrekkelijker te maken gaande van etalage, verlichting, inrichting… Meer weten? Geef ons een seintje via brussel@unizo.be.

Individuele begeleidingstrajecten

Ben ik wel goed bezig? Hoe vind ik meer klanten? Moet ik een webshop starten? Betaal ik niet te veel belastingen? Terechte vragen die een antwoord op maat vereisen. Onze individuele begeleidingstrajecten, gaande van beter financieel inzicht,… tot internationaal groeien helpen jou verder.

Aanbod begeleidingstrajecten 

Inspiratiemomenten om uw evenementen en acties te professionaliseren

Een braderie, een buurfeest,… Feestelijke activiteiten zijn belangrijk voor je buurt. Ze zetten handelsstraten en handelszaken in de kijker en boosten de lokale economie. Daarom organiseert UNIZO Brussel regelmatig inspiratiemomenten voor handelaars, verenigingen,… die hun evenement willen professionaliseren.  

Verbinden

Ontmoet collega-ondernemers en lokale politici

Andere ondernemers in je gemeente kennen, kan een troef zijn. We organiseren in samenwerking met de Brusselse gemeentebesturen netwerkmomenten voor lokale ondernemers en politici. Zo houden we de dialoog tussen lokale economie en lokale politiek open en levendig.

Ondersteuningscampagnes 

UNIZO zet de rol van ondernemers in de verf door evenementen zoals Dag van de Ondernemer of Weekend van de Klant, maar evengoed schenken we aandacht aan culturele aangelegenheden zoals de Ramadan. Voor al deze campagnes biedt UNIZO professioneel en betaalbaar campagnemateriaal aan.

Jouw belangen behartigd in het Brussels Gewest

Een duidelijke boodschap voor politici

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 werkt UNIZO traditiegetrouw aan een lokaal memorandum, een waardevolle leidraad voor ondernemersvriendelijk lokaal beleid.

UNIZO komt op.  UNIZO s'engage pour. 

Daarnaast voeden we met ons regionaal memorandum de Brusselse Regering met wat er leeft bij de ondernemers en stellen we 80 concrete beleidsaanbevelingen voor gespreid over diverse belangrijke thema’s als mobiliteit, arbeidsmarkt, fiscaliteit en duurzaamheid.

KRACHTWERK.

Jouw noden en prioriteiten in kaart 

Waar liggen de ondernemers in mijn wijk of gemeente wakker van? Kan ik een beter zicht krijgen op de exacte behoeften van mijn collega-ondernemers? UNIZO heeft een gratis online enquêtetool ter beschikking zodat jij gefundeerd en op maat actie kan voeren. Vragenlijsten kunnen altijd aangepast worden in functie van lokale kenmerken. Spreek tijdig met ons af voor een enquête op maat.

Samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie

De VGC erkent handelaarsverenigingen als socio-culturele verenigingen waardoor jouw vereniging recht heeft op subsidies, logistieke steun en het gebruik van de infrastructuur van de VGC,… UNIZO Brussel ondersteunt verenigingen in de erkenningsprocedure.

Handdruk
Handdruk
Handdruk
Handdruk

UNIZO & UCM komen op voor alle ondernemers in stad Brussel

Samen met een aantal geëngageerde ondernemers hebben UNIZO & UCM vijf concrete prioriteiten bepaald waar het beleid zeker moet op inzetten na de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024. 

UNIZO & UCM vragen aan de kandidaten om Stad Brussel ondernemersvriendelijk te maken door op volgende zaken in te zetten: 

  1. Vergemakkelijk de logistiek op de voetgangerszone met laad- en losplaatsen en een pendeldienst naar de winkels.
  2. Om zwerfvuil en sluikstorten tegen te gaan, pleiten we dringend voor het plaatsen van ondergrondse containers.
  3. Administratieve vereenvoudiging en premies afgestemd op wijkniveau.
  4. Verlaag de werkgeversbijdragen om meer personeel aan te nemen.
  5. De Brusselse identiteit terugvinden door voorrang te geven aan kwalitatieve winkels.

Downloads

Wil jij je zelf ook inzetten voor een ondernemersvriendelijk beleid in stad Brussel? Dat kan!  

  1. 🖨️ Download hieronder een printbare versie van de lokale prioriteiten. Je kan deze lijst zichtbaar maken in je zaak of op sociale media.

  2. 🗳️ Zoals je misschien wel weet, is er geen opkomstplicht meer voor de lokale verkiezingen in oktober 2024, maar jouw stem telt weldegelijk.
    Ga dus zeker ondernemend stemmen. 

Omgaan met diversiteit

Rekruteren zonder te discrimineren

In de zoektocht naar de juiste medewerkers is het cruciaal om talent en capaciteiten te laten spreken zonder vooroordelen. Nog te vaak leiden onbewust discriminerende vragen tot ongelijke kansen en gemist talent. Ontdek hier welke vragen je beter niet stelt...

Rekruteren zonder te discrimineren

Diversiteit op de werkvloer

Ons diversiteitsplatform Name and Fame biedt jou advies, informatie en nuttige links over diversiteit op de Brusselse arbeidsmarkt. Laat je bovendien inspireren door boeiende portretten van Brusselse ondernemers die diversiteit tot hun kernwaarde hebben gemaakt.

Doe je zowel zaken in Brussel als in Vlaanderen?

Dan kan je te maken krijgen met verschillende regels en overheidsinstanties. UNIZO zet ze voor jou per bevoegdheidsdomein in een handig overzicht.

Naar het overzicht