UNIZO wil bijdragen aan ondernemerschap in de kinderopvang. We willen zorg dragen voor de duurzaamheid van de sociale onderneming, zowel in het belang van de klant als van de ondernemer. Daarom bieden we gespecialiseerde ondersteuning aan ondernemers in de kinderopvang. Wij signaleren je noden aan de bevoegde instanties, geven informatie en ondersteunen ondernemers bij alle aspecten van hun bedrijfsvoering.
Sinds 1 januari 2019 bundelen VoorZet, ’t OpZet, UNIZO/kinderopvang, de organisaties op vlak van pedagogische en taalondersteuning voor baby’s en peuters en de ondersteuners van buitenschoolse opvang, hun krachten in het Ondersteuningsnetwerk Kinderopvang , Mentes.
Blijf op de hoogte via de UNIZO-nieuwsbrief voor kinderopvang
Een vraag voor de afdeling kinderopvang binnen UNIZO? UNIZO maakt deel uit van het Infopunt Mentes, contacteer ons via infopunt@mentesvzw.be.
Bij het stellen van een vraag aan UNIZO, kan gevraagd worden om bepaalde gegevens door te geven (naam, adres, contactgegevens). Deze gegevens heeft UNIZO nodig om je vraag te kunnen beantwoorden.
Lees hier de privacyverklaring na.
Je kan 24u op 24 je vraag stellen aan UNIZO via de Ondernemerslijn. Je hoeft daarvoor geen lid te zijn. Vermeld duidelijk dat je een vraag hebt in verband met kinderopvang. Je vraag wordt dan doorgegeven aan de juiste adviseur die je spoedig contacteert met een antwoord. Ook VoorZet, ’t OpZet, de coaches van Pedagogie en Taalondersteuning en Kind en Gezin geven je vraag over sociaal ondernemerschap door.
We willen startende ondernemers zo veel en individueel mogelijk begeleiden met het oog op een duurzaam en kwaliteitsvol initiatief.
Een goede relatie tussen sociaal ondernemers en hun klanten is cruciaal voor het welbevinden van de ouders en kinderen, maar ook voor de duurzaamheid van je onderneming en de sector.
UNIZO stelde met de Gezinsbond en ’t OpZet een charter op om een constructieve relatie tussen ouders en sociaal ondernemers op te bouwen.
Regelmatig kan je deelnemen aan netwerkmomenten voor de hele kinderopvangsector. Centraal staan thema's zoals het nieuwe decreet voor kinderopvang, risico's op schijnzelfstandigheid, financieel beleid, overleg met ouders, innovatief ondernemerschap,... UNIZO biedt je naast nog een breed lerend netwerk aan in je regio, met ondernemers uit andere sectoren.
Ondernemen is niet altijd gemakkelijk. Raak je in moeilijkheden? Neem dan zeker contact op voor gratis advies. Daarnaast kan UNIZO je ook intensief en procesmatig helpen via haar (betalende) diensten.
UNIZO houdt de vinger aan de pols door te luisteren naar je bekommernissen. Zo wil UNIZO je noden aan de overheid signaleren, niet alleen achter de schermen (op politiek vlak) maar ook in de pers.
Download de brochure 'ondernemen in de kinderopvang'
In uitvoering van het Vlaams regeerakkoord en de beleidsnota welzijn, volksgezondheid, gezin en armoedebestrijding worden een aantal wijzigingen aangebracht in het Vergunningsbesluit en Subsidiebesluit van 22 november 2013 die tot doel hebben:
We vatten de belangrijkste wijzigingen samen.
Recent werden de lonen geïndexeerd. Ook binnen het Paritair Comité van de welzijnssector (PC 331). Waaronder de kinderopvang.
We zetten ze kort op een rijtje:
Recent werd aangekondigd dat een volgende stap in het groeipad voor de harmonisering van de loonvoorwaarden van trap 2b naar trap 2a dit jaar zal worden ingezet. Dit is fase vier het groeipad. Men probeert dit te bewerkstelligen tegen 1 juli 2020.
Op 12/03/2020 werd een collectief akkoord met de beroepsfederaties afgesloten. Aan Vlaamse kant betrof dit UNIEKO en Federatie Kinderopvang. Ondertussen bevestigde de minister akkoord te zijn met het afgesloten collectief akkoord. Hieronder noteren we de bepalingen in het akkoord voor organisatoren met een vergunning van Kind en Gezin.
De nieuwe bepalingen van dit akkoord zijn de volgende:
Nieuwe toepassingsvoorwaarden:
Het onkostenforfait kan enkel gevraagd worden door de vergunninghouder (dit is de organisator met een vergunning van Kind en Gezin) (noot: voor feitelijke verenigingen die vergunninghouder zijn is het evenwel wel mogelijk dat ieder lid het onkostenforfait vraagt tenzij die feitelijke vereniging valt onder de hieronder vermelde uitsluitingsclausules). Dit wil zeggen dat indien de organisator een vennootschap is die werkt met zelfstandige opvangpersonen die hun kosten doorfactureren of hun dienstverlening (prestaties kinderopvang) factureren aan deze rechtspersoon, er geen gebruik gemaakt kan worden van de forfait. De desbetreffende zelfstandige opvangpersonen kunnen dan ook geen gebruik maken van het kostenforfait en ook de rechtspersoon is uitgesloten.
De overige bepalingen van het vroegere akkoord blijven ongewijzigd. Het kostenforfait kan enkel gebruikt worden door natuurlijke personen die als zelfstandige werken (met inbegrip van natuurlijke personen actief binnen een feitelijke verenigingen). Vennootschappen en verenigingen (waaronder ook feitelijke verenigen op zichzelf) kunnen nooit gebruik maken van de forfait. Het kostenforfait is ook niet van toepassing voor de opvanggezinnen aangesloten bij een erkende dienst, waarvan de vergoedingen als niet belastbaar worden beschouwd.
De forfait is enkel van toepassing op opvang voor baby's en peuters, niet voor organisatoren met louter buitenschoolse opvang. De forfait kan niet opgesplitst worden over verschillende opvangpersonen.
UNIZO/Kinderopvang
www.unizo.be/kinderopvang
kinderopvang@unizo.be
Een vraag stellen over kinderopvang? Neem dan contact op via het Infopunt Mentes
Algemene suggesties of opmerkingen kunnen anoniem doorgegeven worden via dit contactformulier.
Bij klachten over UNIZO vragen we te mailen naar kinderopvang@unizo.be. Je ontvangt een bevestiging van ontvangst. Na deze bevestiging mag je uiterlijk 15 dagen (3 weken) later een antwoord verwachten. We vragen je vriendelijk zoveel mogelijk contactgegevens te noteren (naam, telefoonnummer, e-mailadres) zodat we je eenvoudig kunnen contacteren.