Starten met kinderopvang

Een onderneming starten is geen sinecure, ook niet in de kinderopvang. Ben je met alle papieren in orde? Heb je de juiste verzekeringen afgesloten? Is je zaak helemaal startklaar? UNIZO helpt je op weg.

De start van een zelfstandige activiteit moet degelijk worden voorbereid. Reken op een voorbereidingstijd van ongeveer één jaar voor je jouw eerste kindje kan opvangen. De voorbereiding voor het starten van een kinderopvang kan in verschillende fasen opgedeeld worden.

Lees zeker de brochure waarin je alle stappen kan terugvinden:

brochure starten met kinderopvang

  1. STAP 1: Op verkenning: Informeer jezelf zo ruim mogelijk over de verschillende aspecten van het starten van een kinderopvang. Welke soorten kinderopvang bestaan er? Welke opleiding moet ik gevolgd hebben?... De brochure mijn eigen zaak in de kinderopvang kan je alvast een beeld geven van wat er allemaal komt kijken bij het opstarten van een kinderopvang. Deze vind je terug onderaan deze pagina in de download zone.

    STAP 2: Ontwerp je kinderopvang: Concretiseer jouw idee. Hoe groot zal je opvang zijn? Wat is je visie en missie? Hoe ziet jouw financieel plan eruit? Toets jouw concreet plan ook eens af bij anderen. Vul daarnaast zeker ook eens het startkompas kinderopvang in. Hiermee kan je nagaan of jouw plan financieel realistisch is

    STAP 3: Bereid je start voor: Eens je een concreet plan hebt kan je starten met het uitvoeren van dit plan. Ga opzoek naar een pand, volg de vereiste opleiding(en), vraag je ondernemingsnummer aan… Eens je al het nodige hebt gedaan, kan je opstarten met je kinderopvang.

    STAP 4: Klaar voor de start. En nu? Zelfs na de start blijft er werk aan de winkel. Elke dag opnieuw werk je met ouders en kinderen, hou je het veilig en gezond, coach je je team, hou je je financiën in het oog en bouw je je netwerk verder uit.

    Meer te weten komen over deze stappen? Bekijk dan zeker de brochure starten met kinderopvang die je kan terugvinden onderaan deze pagina in de download zone.

Lees zeker de brochure waarin je alle stappen kan terugvinden:

brochure starten met kinderopvang

Een overzicht van alle aspecten waarmee je rekening moet houden bij de opstart van je eigen kinderopvang?

Mijn eigen zaak in de kinderopvang

Om je eigen kinderdagverblijf uit te bouwen moet je verschillende keuzes maken. Ook is het belangrijk de financiële gevolgen van deze keuzes goed in te schatten. Het Startkompas kan je hierbij helpen:

Startkompas kinderopvang

Hieronder vind je nog een opsomming van enkele andere nuttige informatiebronnen. Je vindt deze onderaan in de downloadzone.

  • De Starterswijzer van Kind en Gezin voor startende kinderdagverblijven.
  • Het starterstraject kinderopvang van Kind en Gezin en Mentes. 
  • De startersgids is een onmisbare leidraad voor elke startende zelfstandige. Hierin vind je een antwoord op al je vragen over de praktische zaken die komen kijken bij het opstarten van je zaak. Starten met je zaak | UNIZO)

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 02/07/2024

Startersgids

Je droom met succes waarmaken, begint met een goede voorbereiding. Daarom heeft UNIZO samen met Liantis deze startersgids ontwikkeld. Op deze vragen krijg je zeker een antwoord:

  • Wat moet ik praktisch doen om van start te kunnen gaan?
  • Hoe zorg ik als ondernemer voor een goede sociale zekerheid?
  • Wat krijg ik als zelfstandige in hoofberoep in ruil voor mijn betaalde bijdragen?
  • Welke rechtsvorm is het meest geschikt voor mijn praktijk?
  • ... en nog veel meer!  

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/06/2024

Startkompas Kinderopvang

Startkompas Kinderopvang

Vóór je van start gaat is het van groot belang te kunnen inschatten wat jouw inkomsten en uitgaven zijn en of je zaak leefbaar is. Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst, het ‘Startkompas kinderopvang', wordt het mogelijk om je project goed voor te bereiden en de haalbaarheid van je kinderopvanginitiatief in te schatten. Het Startkompas kinderopvang bevat ook een kasplan dat je in staat stelt eventuele tekorten of overschotten tijdig op te sporen.

Het Startkompas bestaat uit twee verschillende luiken:

Het beschrijvende luik (organisatieplan):

  • Projectvoorstelling
    In de projectvoorstellen wordt je basisidee beschreven. Wat wil je aanbieden? Welke moeilijkheden gaan gepaard met je idee? Hoe zien je toekomstplannen er uit?
  • Omgevingsanalyse
    De omgevingsanalyse biedt een zicht op wie er in de omgeving van je opvang zit. Hoe ziet je mogelijke klantenbestand er uit? Welke kinderdagverblijven bestaan er al in jouw buurt? Wie zijn je mogelijke partners en leveranciers? 
  • Commercieel plan
    In dit luik wordt het commercieel plan opgemaakt. Hoe voer je de communicatie met ouders? Welk prijsbeleid zal je hanteren? Op welke manier zal je reclame maken?
  • Organisatieplan
    Ten slotte beschrijf je het organisatieplan voor je opvang. Wie wordt aangesteld als verantwoordelijke? Via welke organisatievorm zal je werken? Zijn de nodige vergunningsvoorwaarden in orde? 

Het financieel Luik (financieel plan):

In dit luik gaan we nadenken over de financiële toestand van je toekomstig kinderdagverblijf over een periode van 3 jaren.

  • Situatieschets                                                                                        Hier geef je aan hoeveel vergunde plaatsen je hebt, of plant te hebben. Hoeveel medewerkers je zal hebben en of je voor een gezins- dan wel een groepsopvang kiest.
  • Investeringen
    Dit luik vormt een overzicht van je geplande investeringen, zoals bijvoorbeeld de locatie van de opvang, het materiaal, het meubilair,…
  • Financiering
    Hier wordt bekeken hoe het project gefinancierd wordt. Wat is je eigen inbreng? Zijn er eventuele leningen aangegaan?
  • Vaste kosten op jaarbasis
    Bij een kinderopvang komen heel wat jaarlijkse kosten kijken, zoals huisvestingskosten, administratieve kosten, marketingkosten, exploitatiekosten, personeelskosten,… Deze worden hier op een rijtje gezet. 
  • Break-even                                                                                                          In dit luik wordt er nagegaan welke bezettingsgraad je dient te behalen om het break-even punt te bereiken? Het break-even punt kijkt naar hoeveel inkomsten je moet behalen om al je kosten te dekken.
  • Haalbaarheidstoets
    Hier wordt gekeken naar de interne en externe haalbaarheid van het project. Indien nodig kan je herbekijken wat nodig is om het project haalbaar te maken. 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/06/2024

Starten als zelfstandige ondernemer

Starten als zelfstandige ondernemer

Er zijn een aantal standaardformaliteiten die van toepassing zijn voor de meeste beroepen. Deze gelden zowel voor starters in hoofd- als in bijberoep. We geven een overzicht van de algemene startvereisten als zelfstandige ondernemer.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/06/2024

Nuttig voor jou