Het Vlaams Woninghuurdecreet: nieuwe regels van toepassing op woninghuurovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2019

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

Sinds 1 juli 2014 is het Vlaamse Gewest bevoegd vo ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Mag je huurder zomaar het deurslot vervangen?

Na een echtelijke ruzie heeft de huurder van een appartementen het slot op zijn voordeur laten vervangen. Daarmee heeft hij echter niet alleen zijn ex, maar ook jou als verhuurder buitengesloten. Mag die huurder zomaar dat slot, zonder jouw goedkeuring, vervangen? En heb je dan niet op zijn minst recht op een sleutel van dat nieuwe slot?

Het staat de huurder van uw appartement vrij het slot van zijn voordeur te vervangen, zonder je hiervan te verwittigen of jouw toestemming te vragen.

Voorwaarde is wel dat bij de vervanging van het slot geen schade wordt aangericht. Ook moet hij bij het verstrijken van de huurovereenkomst in principe het oude, oorspronkelijke slot opnieuw installeren en de hierbij horende sleutels aan jou teruggeven. Zolang de huurovereenkomst echter loopt, is jouw huurder niet verplicht je een sleutel van het nieuwe slot te bezorgen.

Als je de toestand van uw verhuurde appartement tussentijds, al dan niet in functie van een uit te voeren herstelling wil komen bekijken, moet je hiervoor afspreken met de huurder, waarna die jou kan binnen laten. Je hebt in elk geval niet het recht om het appartement onaangekondigd en tijdens de afwezigheid van de huurder te betreden. Je hebt dan ook geen dubbel van de sleutel nodig.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/08/2024

Word ik als verhuurder anders belast bij een handelshuur?

Je verhuurt als natuurlijke persoon een pand, bijvoorbeeld een woning of bedrijfsruimte. Hoe word je op deze huurinkomsten belast? Wel, dit is afhankelijk van de hoedanigheid van je huurder.

  1. De huurder gebruikt het pand volledig voor privédoeleinden. In dit geval word je als verhuurder op forfaitaire basis belast, namelijk op het geïndexeerd kadastraal inkomen (KI) + 40%.
  2. De huurder gebruikt het pand volledig voor professionele doeleinden. In dit geval wordt je als verhuurder belast op de netto werkelijke huurinkomsten. Tenzij dit bedrag lager is dan het forfait, dan word je toch belast op het geïndexeerd KI + 40%.

De netto werkelijke huurinkomsten worden als volgt berekend: de ontvangen huurinkomsten, verminderd met een forfaitaire kostenaftrek. De toepasselijke forfaitaire kostenaftrek is het laagste van twee opties: (i) ofwel 40% van de brutohuur, (ii) ofwel 2/3 van het gerevaloriseerd KI.

Wat als de huurder het pand gemengd gebruikt, dus zowel privé als professioneel? In dat geval moet je het gebruik uitdrukkelijk in de huurovereenkomst opsplitsen. Als je dit niet doet, zal de fiscus jou als verhuurder voor het volledige pand belasten op de netto werkelijke huurinkomsten (alsof je huurder het pand volledig voor professionele doelen gebruikt).

 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 25/07/2024

Nuttig voor jou