handelszaken die verplicht gesloten zijn omwille van de verplichte coronamaatregelen in januari en/of februari 2021.
ondernemers die in januari en/of februari 2021 een omzetdaling van minstens 60% hebben ten opzichte van de omzet van dezelfde periode in 2020 (telkens exclusief btw).
de steun wordt toegekend op ondernemingsniveau en is een percentage van de omzet (exclusief btw) uit prestaties geleverd in dezelfde periode als vorig jaar (januari en/of februari 2020) en bedraagt.
10 % ingeval je een vennootschap of verenigingen hebt of je een zelfstandige ondernemer in hoofdberoep of gelijkgestelde in bijberoep bent
5 % ingeval je zelfstandige in bijberoep bent (beroepsinkomen tussen 7.000 en 14.000 euro in 2019)
Ben je verplicht om te sluiten binnen de periode van januari en/of februari 2021, dan kan je ervoor kiezen om enkel steun te vragen voor de effectieve opgelegde sluitingsperiode. De steun wordt dan berekend als een percentage op de omzet exclusief btw in de periode in 2020 die overeenstemt met de sluitingsperiode. De omzetdaling moet in casu niet aangetoond te worden.
Ben je een toeleverancier van verplicht gesloten sector(en), dan kan je een aanvraag indienen voor een kortere periode, die overeenstemt met de verplichte sluitingsperiode van je klanten. Je moet in die periode dan wel een omzetdaling van minstens 60% aantonen.
Er is een minimaal steunbedrag van 600 euro per maand.
Concreet betekent dit als je de steun op basis van het berekend steunpercentage op de omzet exclusief btw uit de referteperiode in 202 0lager ligt dan 600 euro op maandbasis, dan wordt dit opgetrokken naar 600 euro op maandbasis.
Het subsidiebedrag wordt pro rata berekend afhankelijk van de duurtijd van de sluitingsperiode. Dit betekent dat de proratisering gebeurt op basis van het aantal verplicht gesloten kalenderdagen in de verplichte sluitingsperiode ten opzichte van de kalenderdagen in de periode januari en/of februari 2021.
De steun bedraagt per maand maximaal:
7.500 euro als je onderneming tot 9 werknemers tewerkstelt, ingeschreven bij de RSZ
15.000 euro als je onderneming 10 – 49 werknemers tewerkstelt, ingeschreven bij de RSZ
40.000 euro als je onderneming 50 werknemers of meer tewerkstelt, ingeschreven bij de RSZ
Deze maxima worden pro rata berekend als je verplicht gesloten bent. Ondernemingen die een witte kassa moeten hebben, en die niet hebben, kunnen maximum 1500 euro steun krijgen.
Je moet een actieve bedrijfsvoering hebben: je onderneming moet open zijn, tenzij je verplicht gesloten wordt ingevolge maatregelen om de COVID-19 verspreiding aan banden te leggen, of tenzij je gesloten bent wegens jaarlijks verlof.
Je aanvraag moet je indien bij VLAIO (het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen).
Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.
Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.
Ons adviesteam staat voor je klaar!