Alles over de verplichting van mondmaskers wegens corona

Ga meteen naar de FAQ (exclusief UNIZO-leden) Download onze Affiche (exclusief voor UNIZO-leden)

Het zal nog een hele tijd verplicht blijven om een mondmasker te dragen in winkels, winkelcentra, markten, kermissen, openbare gebouwen, ... en plaatsen waar veel mensen samenkomen.

Lees hier welke mondmaskers wel of niet toegelaten zijn.

Wat als een klant weigert een mondmasker te dragen? 

We dringen er wel op aan dat jullie als winkeliers de verplichting niet zelf moeten afdwingen. Het is de klant die zijn verantwoordelijkheid moet nemen. UNIZO merkte eerder al via haar aangesloten sectorfederaties Buurtsuper.be en Mode Unie dat jullie het als zaakvoerders moeilijk hebben om klanten op de vingers te tikken als regels niet nageleefd worden. Sommigen werden zelfs beboet. Veiligheid is en blijft belangrijk en we moeten die tweede coronagolf vermijden, maar de handelaar mag absoluut geen verantwoordelijkheid dragen!

Wat als jouw werknemer weigert een mondmasker te dragen?

Een mondmasker is verplicht wanneer de regels van social distancing niet kunnen worden gerespecteerd. Wanneer een werknemer weigert een mondmasker te dragen, op een werkplek waar anderhalvemeter afstand houden niet mogelijk is, dan brengt de werknemer niet alleen zichzelf, maar ook zijn collega's en baas in gevaar. Recent oordeelde de Arbeidsrechtbank dat een weigering voor een zaakvoerder een reden kan zijn voor onmiddellijk ontslag zonder opzeggingsvergoeding

Mijn medewerker weigert zijn mondmasker te dragen. Kan ik hem ontslaan?

Mag een werkgever een werknemer verplichten om altijd een mondmasker te dragen op de werkvloer? Wat als een werknemer weigert een mondmasker te dragen? Kan de werkgever in dat geval overgaan tot een ontslag om dringende reden?

Als werkgever ben je verplicht als ‘een goede huisvader’ de veiligheid en de gezondheid van jouw werknemers te garanderen. Dat staat zo in elke arbeidsovereenkomst. De werknemer aan zijn kant moet volgens die overeenkomst zijn werk zorgvuldig uitvoeren én ervoor zorgen dat hij zijn eigen veiligheid noch die van zijn collega’s, zijn werkgever of derden in gevaar brengt. 

Je kan je medewerker dus verplichten om een mondmasker in je bedrijf te dragen, bijvoorbeeld in ruimtes waar social distancing niet mogelijk is. Weigert jouw werknemer dat? Dan kan je daarvoor naar de arbeidsrechtbank stappen. Die oordeelde eerder al dat de weigering een mondmasker te dragen onaanvaardbaar is. Door te weigeren een mondmasker te dragen, stelt de werknemer de andere werknemers van de onderneming bloot aan een besmettingsrisico. Dat werd recent door een arbeidsrechtbank als een dringende reden om ontslag gezien, en geeft je als werkgever toelating om jouw werknemer te ontslaan zonder opzeggingsvergoeding.

Kortom:

  • Je kan je werknemer verplichten overal in de onderneming een mondmasker te dragen.
  • Weigert jouw werknemer dat? Dan kan je naar de arbeidsrechtbank stappen en om ontslag om dringende reden vragen.

Alle rechten en verplichtingen inzake mondmaskers?

Login met je UNIZO-account en lees er hieronder alles over!

Vragen hierover? Of wil je je mening kwijt?

Contacteer de UNIZO Ondernemerslijn en jouw adviseur zet je meteen op de goede weg!

Bel 02 21 22 678 of mail