Crisis-overbruggingsrecht door de coronacrisis (vervangingsinkomen voor zelfstandigen)

Zelfstandigen die getroffen zijn door de coronamaatregelen, kunnen een beroep doen op het crisis-overbruggingsrecht. Dit is een vervangingsinkomen, waar zowel zelfstandigen in hoofdberoep als in bijberoep recht op hebben.  Opgelet! De modaliteiten zijn wel wat aangepast. Je leest er hieronder meer over. 

Voor wie?

 • Elke zelfstandige die zijn zelfstandige activiteit door de coronacrisis verplicht geheel of gedeeltelijk moet onderbreken door de coronamaatregelen.
 • De maatregel geldt zowel voor klassieke zelfstandigen, als voor helpers en meewerkende echtgenoten.
 • Ook bestuurders, zaakvoerders en werkend vennoten die hun activiteiten onderbreken, kunnen er een beroep op doen als ze de directe band tussen de onderbreking en COVID-19 met objectieve elementen kunnen aantonen.
 • In tegenstelling tot het klassieke overbruggingsrecht hebben ook startende zelfstandigen toegang.  
 • In tegenstelling tot het klassieke overbruggingsrecht hebben zelfstandigen in bijberoep ook toegang tot het crisis-overbruggingsrecht op voorwaarde dat ze voorlopige sociale bijdragen betalen die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdragen voor zelfstandigen in hoofdberoep (berekend op een netto belastbaar inkomen van 13.993,78 euro per jaar).
 • Bijberoepers met een zelfstandig inkomen tussen 6.996 euro en 13.993 euro per jaar en actieve gepensioneerden met een zelfstandig inkomen hoger dan 6.996 euro per jaar hebben toegang tot een half crisis-overbruggingsrecht van 645 euro per maand (807 euro/maand met gezinslast) met een maximumplafond voor de vervangingsinkomsten van 1.614 euro. Bijvoorbeeld, een zelfstandige in bijberoep die voor zijn activiteit als loontrekkende een tijdelijke werkloosheidsuitkering ontvangt van 1100 euro per maand, zal 514 euro overbruggingsrecht krijgen.

 • Naar aanleiding van de recente corona-verstrengingen werd beslist om ook de volgende ondernemingen onder het toepassingsgebied van het crisisoverbruggingsrecht te brengen: 

  • de sector van evenementen in ruime zin en de activiteiten die hiervan afhangen: sector van de feesten, bedrijfsevenementen, organisatoren huwelijksfeesten, verhuurders van feest- en evenementenzalen, enz. Zelfstandigen die doorgaans enkel evenementen organiseren die volledig verboden blijven, mogen hun activiteit omvormen tot bijvoorbeeld het organiseren van kleinere events (genre zomerbars, kleinschalige festivals, …).  Dergelijke omvorming verhindert de verdere toekenning van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht niet. Ook zelfstandige artiesten actief in de sectoren die vallen onder de evenementen- en culturele sector vallen onder het toepassingsgebied
  • foorkramers
  • nachtwinkels
  • Shishabars. Het blijven serveren van uitsluitend dranken in deze etablissementen verhindert de toekenning van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht niet (omvorming naar een toegelaten activiteit)

Wat krijg ik? 

Het crisisoverbruggingsrecht omvat een volledig maandbedrag (1.291,69 euro, (1.614,10 euro bij gezinslast)). Let op: je moet je aanvraag met objectieve elementen staven om aan te tonen dat de onderbreking het rechtstreekse gevolg is van de COVID-19 crisis. 

Wie mag er openen?

Als je je activiteit voor minstens een maand verplicht hebt moeten onderbreken en vanaf 3 mei weer hebt mogen opstarten, dan kom je vanaf juni in aanmerking voor het relance-overbruggingsrecht

Het crisisoverbruggingsrecht is kan aangevraagd worden voor elke maand tot 31 december 2020. 

Hoe vraag ik dit aan?

Via je sociaal verzekeringsfonds.

Klant bij Liantis? Hier vind je meteen de juiste info

Meer weten?

Check ook onze veelgestelde vragen

Klik hieronder ook voor onze Facebook Live met meer uitleg

Wat zijn de andere coronasteunmaatregelen? Of wat moet je nog weten over ondernemen in coronatijden? 

Check onze website!

Meer info: Corona
Thema: Actueel