Hoe als werkgever de consumptiecheque of coronapremie aanbieden aan je personeel?

In het kader van het loonakkoord, voorziet de regering de mogelijkheid om een coronapremie tot 500 euro toe te kennen aan jouw werknemer. Het maakt daarbij niet uit of je in 2020 al consumptiecheques hebt toegekend aan jouw werknemers.

De cheque kan zowel op papier als elektronisch worden uitgegeven.

Door het loonakkoord kan je nu ook een coronapremie van maximaal 500 euro aanbieden aan je werknemer(s). Je kan deze nieuwe coronapremie  toekennen van 1 augustus 2021 tot uiterlijk 31 december 2021. De coronapremie is net als de consumptiecheque geldig tot 31/12/2022.

De uitgaven voor deze cheques kan je als werkgever aftrekken van je belastingen als beroepskost. De cheques worden vrijgesteld van inkomstenbelasting en vormen dus geen belastbaar inkomen bij de werknemer.

Waar kan de cheque besteed worden? 

De coronapremie kan uitgegeven worden in heel wat handelszaken. Zowel de coronapremie als de consumptiecheques kunnen tussen 1 augustus 2021 en 31 december 2022 uitgegeven worden in de volgende handelszaken: 

 • Horecazaken
 • kleinhandelszaken die goederen verkopen (enkel fysiek, niet online)
 • Kleinhandelszaken die herstellingen uitvoeren (enkel indien de consument het te herstellen goed fysiek naar de handelszaak brengt en daar ook terug afhaalt)
 • in de wellnesscentra, met inbegrip van de sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams, in de activiteiten die genoemd worden onder het paritair comité van de toeristische attracties (PC 333),
 • in de bioscopen en in de overige inrichtingen die behoren tot de culturele sector die zijn erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde overheid,
 • in de bowlingzalen, de zwembaden en de fitnesscentra en in de sportverenigingen voor wie een federatie, erkend of gesubsidieerd door de gemeenschappen, bestaat of behoren tot een van de nationale federaties, in de schoonheidssalons, de niet-medische pedicurezaken, de nagelsalons, de massagesalons, de kapperszaken en barbiers, de tatoeage- en piercingsalons
 • de rijscholen

Waar de consumptiecheque kan worden uitgegeven, lees je hier

Onder welke voorwaarden kan je een coronapremie aan je personeel aanbieden?

Om niet als loon te worden beschouwd, moet: 

 • de toekenning van de consumptiecheque vervat zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst op sectorieel vlak of op ondernemingsvlak. Kan dergelijke overeenkomst niet worden gesloten bij gebrek aan een syndicale delegatie of gaat het om een personeelscategorie waarvoor het niet de gewoonte is dat deze door zulke overeenkomst wordt beoogd, dan mag de toekenning geregeld worden door een individuele overeenkomst. Deze overeenkomst moet schriftelijk zijn en het bedrag van de consumptiecheque mag niet hoger zijn dan dat voorzien bij collectieve arbeidsovereenkomst in dezelfde onderneming. Voor de openbare sector moet de toekenning van de consumptiecheque het voorwerp hebben uitgemaakt van een onderhandeling in het daarvoor bevoegde onderhandelingscomité.

 • De collectieve arbeidsovereenkomst of individuele overeenkomst of de reglementaire handeling die onderhandeld werd in het bevoegde onderhandelingscomité, de hoogste nominale waarde van de coronapremie bepalen, met een maximum van 10 euro per consumptiecheque

 • De coronapremie op naam van de werknemer worden afgeleverd (hieraan is voldaan als de toekenning ervan en de daarop betrekking hebbende gegevens (aantal cheques, bedrag van de coronapremie) voorkomen op de individuele rekening van de werknemer)

 • Op de coronapremie staat duidelijk vermeld dat hij geldig is tot 31/12/2022. De coronapremie vermeldt ook de datum waarop hij werd uitgereikt. Hij mag uitgereikt worden tot en met 31 december 2021. De coronapremie vermeldt tevens dat hij slechts mag besteed worden in de wettelijk bepaalde handelszaken (zie hierboven)

 • De coronapremie kan geheel noch gedeeltelijk voor geld omgeruild worden

 • Het totale bedrag van de door de werkgever toegekende coronapremie mag niet meer bedragen dan 500 euro per werknemer

Overweeg je om consumptiecheques te geven aan je medewerkers?
Dan kan je hiervoor terecht bij onze partner Sodexo.

Nood aan ondernemersadvies?

Contacteer dan de UNIZO Ondernemerslijn voor een persoonlijk eerstelijns advies of een nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!