BTW-tarief op elektriciteit naar 21%: gevolgen voor vrije beroepen en zelfstandigen?

De federale regering bereikte een akkoord over de veelbesproken taxshift. Eén van de maatregelen is een stijging van het BTW-tarief op elektriciteit van 6% naar 21% die ingaat op 1 september 2015.  Zijn er ook gevolgen voor vrije beroepen en zelfstandigen?

Vrije beroepen en zelfstandigen kunnen een zogenaamd “gemengd elektriciteitsverbruik” hebben, d.w.z. deels voor de zaak, deels privé.  In dat geval zijn er twee opties: u heeft een professioneel of een residentieel elektriciteitscontract. 

  1. Indien u een professioneel elektriciteitscontract heeft met vermelding van het ondernemingsnummer op de factuur, dan betaalde u al 21% BTW en verandert er niets. 
     
  2. Indien u een residentieel contract heeft, dan stijgt het BTW-tarief op 1 september 2015 van 6 naar 21%. U kan wel het huidig residentieel contract opzeggen en vervangen door een professioneel contract. Ook dan betaalt u 21% BTW, maar als u een BTW-plichtige ondernemer of vrije beroeper bent, dan kan u de BTW recupereren voor het gedeelte beroepsgebruik.  
     
Meer over: Energie, Energieprijzen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!