Sinds 1 januari 2021 ontvang je voor elk loopbaanjaar zo'n 30% meer pensioen! Dat komt door de afschaffing van de zogenaamde correctiecoëfficiënt, een realisatie waar UNIZO jarenlang voor gelobbyd heeft. Wat is die correctiecoëffciënt precies, hoe is die er gekomen en wat deed UNIZO voor jullie gelijk pensioen? We zetten het hieronder op een rijtje!
Maar eerst en vooral serveren we je hier de nieuwe tool van UNIZO en HR-dienstengroep Liantis, waarmee je kan berekenen hoeveel pensioenwinst de afschaffing van de correctiecoëfficiënt je concreet oplevert, dankzij het lobbywerk van UNIZO!
Door de afschaffing van de zogenaamde correctiecoëfficiënt. Omdat zowel de werkgever als de werknemer sociale bijdragen betalen voor die werknemer, worden er voor hem dus meer pensioenbijdragen betaald (dan voor een zelfstandige). Daarom moet er bij zelfstandigen een ‘correctie’ van 0,69 worden toegepast, een coëfficiënt die het verschil aangeeft tussen wat een werknemer aan pensioenbijdragen betaalt en wat een zelfstandige daarvoor stort. Concreet:
Bij een gelijk gemiddeld inkomen bouwt een zelfstandige dus altijd maar 69 % van het pensioen van een werknemer op. Tot nu. Want die 'correctiecoëfficiënt' van 0,69 werd - op vraag van UNIZO - eindelijk afgeschaft!
Uit diverse bevragingen door UNIZO blijkt telkens weer dat een hoger pensioen bovenaan het verlanglijstje van zelfstandigen staat. Daarom trok UNIZO als eerste aan de alarmbel.
Het jarenlange lobbywerk van UNIZO loont. Eind november 2020 keurde de ministerraad de afschaffing goed. Op 1 januari 2021 is de correctiecoëfficiënt verleden tijd.
Wil je de concrete gevolgen van de afschaffing van de correctiecoëfficiënt voor jou als ondernemer nog eens op een rijtje? Of wat meer weten over de coëfficiënt zelf? Zoals of de logica achter die correctiecoëfficiënt
nog altijd klopt?
Ondernemers die nu actief zijn vragen massaal een gelijkwaardige behandeling op het vlak van hun sociale bescherming. We roepen 30 augustus daarom uit tot de Dag voor Gelijk Pensioen en vragen aan de beleidsmakers om hier werk van te maken.
Bron: VRT Nws
“Het is eigenlijk onaanvaardbaar dat een zelfstandige, die een gelijk inkomen aangeeft als een werknemer, nog altijd een derde minder pensioen ontvangt dan die werknemer."
Bron: TV Limburg
"Vooral de bereidheid tot goede samenwerking is betekenisvol" , aldus Danny Van Assche. "Op begrotingsvlak wordt dit regeerakkoord wel een uitdaging. Wie het feest betaalt lijkt minder duidelijk. Daar wachten we vol spanning naar concrete details."
Bron: VTM Nieuws
“Ook periodes van arbeidsongeschiktheid, tijdskrediet enz. tellen mee voor het pensioen van de werknemer. Een zelfstandige daarentegen heeft niet eens recht op een werkloosheidsuitkering. UNIZO vindt dat de impact van die gelijkgestelde periodes op de berekening van het pensioen moet afgezwakt worden en de regering-Michel is daar ook mee bezig."
Bron: Het Nieuwsblad
Met vragen over de optimalisatie van jouw pensioen kan je terecht bij sociaal verzekeringsfonds Liantis of je lokaal KBC-kantoor. Of bij de UNIZO Ondernemerslijn op het nummer 02 21 22 678 of ondernemerslijn@unizo.be.